Skocz do zawartości
Myga

1055T X6 @ 4.0gb - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem z podkreceniem mojego X6 1055T na 4ghz.

Wzorowałem sie na tym filmie moj zestaw jest w sumie identyczny:

Mam inne pamieci ADATA 2000mhz 2x2gb gaming. Zasilka to Tacens 560W. Grafika to aktualnie X1950pro.

System normalnie wstaje niestety po kilku minutowym stress tescie w prime wywala sie ostatni 6-ty rdzen.

Reszta chodzi ok. Do jakich wartosci podniesc napiecia i czego dokladnie ? :>

Pozdrawiam

Myga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor procesorowi nie równy, płyta też nie, jeśli bierzesz się za o/c powinieneś mieć chociaż krztę pojęcia a jeśli nie masz to dryg do eksperymentowania. Zmieniaj napięcia na ht, nb, cpu i dimm aż uzyskasz stabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor procesorowi nie równy, płyta też nie, jeśli bierzesz się za o/c powinieneś mieć chociaż krztę pojęcia a jeśli nie masz to dryg do eksperymentowania. Zmieniaj napięcia na ht, nb, cpu i dimm aż uzyskasz stabilność.

Pojecie mam, wiem ze proc prockowi nie rowny ale one kreca sie bez problemu na 4ghz.

Czasy kiedy mialem duzo czasu na eksperymentowanie (w liceum i studia) niestety minely bezpowrotnie i mialem nadzieje, ze bedzie

tutaj osoba ktora bedzie w stanie podac przyblizone wartosci dla tego proca.

W swoim czasie kiedy bylem bardziej oblatany i oczytany potrafilem z glowy podac prawidlowa konfiguracje sprzetowa i ustawienia

biosu dla rzadanego efektu. Jesli nie dzialalo - wina proca.

Czy jest tutaj osoba ktora ma wiedze praktyczna zwiazana z kreceniem tego procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobaw się opcją CPU/NB Voltage (pod CPU Voltage). Mam aktualnie jednego z PH II X6 na płycie Gigabyte i jest tam taka opcja zwana CPU NB VID Control, której zwiększenie do 1,3-1,35V dość mocno podwyższa maksymalne HTT (z ~260MHz do ponad 300MHz). Wydaje mi się, że odpowiednikiem tej opcji w Asusie jest właśnie CPU/NB Voltage.

Resztę napięć masz omówioną w moim poradniku (link w sygnaturze).

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG! Wogóle gdzie jest oddzielny temat o X6 ?

Ja też nie mogę złapać stabilności.

Czy w tych procach jest sposób żeby zmusić je do sstałego używania mnożnika turbo? Tj 16,5 ? Bo co rusz mi wskakuje na 16,5 ale na stałe nie chec się przełączyć bandyta :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi