Myga Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 Witam Mam mały problem z podkreceniem mojego X6 1055T na 4ghz. Wzorowałem sie na tym filmie moj zestaw jest w sumie identyczny: Mam inne pamieci ADATA 2000mhz 2x2gb gaming. Zasilka to Tacens 560W. Grafika to aktualnie X1950pro. System normalnie wstaje niestety po kilku minutowym stress tescie w prime wywala sie ostatni 6-ty rdzen. Reszta chodzi ok. Do jakich wartosci podniesc napiecia i czego dokladnie ? :> Pozdrawiam Myga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 Procesor procesorowi nie równy, płyta też nie, jeśli bierzesz się za o/c powinieneś mieć chociaż krztę pojęcia a jeśli nie masz to dryg do eksperymentowania. Zmieniaj napięcia na ht, nb, cpu i dimm aż uzyskasz stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myga Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 Procesor procesorowi nie równy, płyta też nie, jeśli bierzesz się za o/c powinieneś mieć chociaż krztę pojęcia a jeśli nie masz to dryg do eksperymentowania. Zmieniaj napięcia na ht, nb, cpu i dimm aż uzyskasz stabilność. Pojecie mam, wiem ze proc prockowi nie rowny ale one kreca sie bez problemu na 4ghz. Czasy kiedy mialem duzo czasu na eksperymentowanie (w liceum i studia) niestety minely bezpowrotnie i mialem nadzieje, ze bedzie tutaj osoba ktora bedzie w stanie podac przyblizone wartosci dla tego proca. W swoim czasie kiedy bylem bardziej oblatany i oczytany potrafilem z glowy podac prawidlowa konfiguracje sprzetowa i ustawienia biosu dla rzadanego efektu. Jesli nie dzialalo - wina proca. Czy jest tutaj osoba ktora ma wiedze praktyczna zwiazana z kreceniem tego procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 (edytowane) Pobaw się opcją CPU/NB Voltage (pod CPU Voltage). Mam aktualnie jednego z PH II X6 na płycie Gigabyte i jest tam taka opcja zwana CPU NB VID Control, której zwiększenie do 1,3-1,35V dość mocno podwyższa maksymalne HTT (z ~260MHz do ponad 300MHz). Wydaje mi się, że odpowiednikiem tej opcji w Asusie jest właśnie CPU/NB Voltage. Resztę napięć masz omówioną w moim poradniku (link w sygnaturze). Edytowane 29 Października 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk3l Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 OMG! Wogóle gdzie jest oddzielny temat o X6 ? Ja też nie mogę złapać stabilności. Czy w tych procach jest sposób żeby zmusić je do sstałego używania mnożnika turbo? Tj 16,5 ? Bo co rusz mi wskakuje na 16,5 ale na stałe nie chec się przełączyć bandyta :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 Phenom Ii X6 | X4 - Thuban | Zosma - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...