Skocz do zawartości
amnesia

Komputer do 2400zł pod Photoshop i gry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

stanąłem przed zadaniem złożenia zestawu dla znajomego który zajmuję się obróbką grafiki w photoshopie i także chciał by sobie trochę pograć w nowe tytuły. Ja aktualnie preferuje raczej laptopy więc szczerze mówiąc nie oreintuję się tak jak dawniej w sprzęcie. Ale wymyśliłem taki zestaw:

AMD Phenom II X4 955 Black Edition s.AM3 BOX 499 proline

Gigabyte GA-MA770T-UD3 PCI-E s.AM3 249 proline

GOODRAM DDR3 Play 4GB Dual (GY1600D364L8/4GDC) 310 neo24.pl

Seagate ST3500412AS 500GB sATA II 16MB 141 proline

Gigabyte GTX460 1024MB 256Bit PCI-E OC 645 proline

OCZ StealthXStream 2 OCZ600SXS2-EU 600W 319 proline

obudowa 170 ???

nagrywarka pioneer około 100 ???

w sumie wyszło około 2440zł i raczej nie ma możliwości jej podniesienia ;) Czy zestaw nadaje się pod PS i gry, co można by w nim zmienić.

Pozdrawiam amnesia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jednak zostane przy procku amd bo z tego porównania do którego dałeś link wynika że phenom dużo lepiej sprawdza się w PS a to będzie główne zastosowanie ;) gry mają być dodatkiem więc niestety z twojej podpowiedzi andrew nie skorzystam ale dzięki za zainteresowanie.

Mam tylko pytanie czy można do tego zestawu dać słabszy zasilacz np 500W zamiast 600W bo różnica w cenie to jakieś 60zł a wiadomo im taniej tym lepiej :D a zaoszczędzone w ten sposób fundusze przeznaczyć na wymiante tej karty gigabyte na http://www.proline.pl/?p=GAINWARD+GTX460+2GS

Edytowane przez amnesia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to ;) Jest słabszy już teraz, a pamiętaj że to forum, które z założenia ma propagować podkręcanie, a więc po OC i5 do poziomu taktowań 955 będzie już znacznie wydajniejszy...

2GB pamięci w mojej ocenie nie da Ci nic a nic, chyba że chcesz robić ramdisk ale nie wiem jak xD W grach nie wykorzystasz jej za Chiny bo nawet 5870 nie potrzebuje tyle pamięci, a w zastosowaniach typu PS wystarczy jeszcze mniej... Bardziej patrz np. na OpenGL'a. Np nowe radki mają już 4.2 ale wątpię aby to robiło różnice względem 4. Popieram zestaw z morele.net - bardzo dobra konfiguracja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a orientujecie się może czy w morele.net jest taka opcja że zamówię u nich podzespoły i złożą od razu kompa w całość?

a będzie jakaś odczuwalna różnica po między pamięciami 1333mhz a 1600 - 2000mhz?

Edytowane przez amnesia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LGA1156 + Lynnfield (Core i7, Core i5-700) – taktowanie pamięci a wydajność :: PCLab.pl

Jak widać mała. Ale najlepiej podkręcić pamięci samemu, bo każde 1333 zrobią 1600 i wzwyż. Bierz te podane polskie Goodramy, które się bardzo dobrze kręcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wielkie za poradę ;) myślę że zdecyduje się na zestaw podany przez andrew

właśnie rozmawiałem ze znajomym i niestety on jest cicho ciemny w kwestii komputerów więc preferował by od razu pamięć 2000mhz, bo jakoś nie uśmiecha mi się powierzać komuś OC kto nie ma za dużej wiedzy na temat komputera ;) Co byście polecili tak do 400zł Panowie?

Edytowane przez amnesia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2000MHz bez oc chyba i tak nie ustawisz.

Kup Goodramy podane wyżej, kolega będzie zadowolony.

Zapytaj się kolegi czy dysk 500GB mu wystarczy.

Jak chcesz wydać te 200zł więcej to dołóż jeszcze trochę i kup SSD 40GB Intela.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie MSI (699 zł) można mieć 6850 z przesyłką, więc nie jest źle. 40W w kieszeni. Jest to alternatywa i to wydajniejsza. Myślę że będzie jeszcze lepiej z czasem tak jak GTX460 odskoczył 5770 po wydaniu kolejnych sterowników.

Czy nawet podkręcony za niewiele drożej.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz sam już nie wiem czy czekać czy nie :/

po przeanalizowaniu testów na jednym z portali GTX 460 wypada lepiej od Radka 6850 dopiero 6870 góruje nad GTX 460 ale to wiążę się z dołożeniem około 200zł więc odpada

Edytowane przez amnesia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje zakup okularów korekcyjnych. Zacytuje to od czego rozpocząłem

Tańszy Radeon 6850 w testach oferował wydajność na zbliżonym poziomie co HD 5850.

Ale ok... Myślę sprawdze. No i tylko w jednej grze 6850 przegrał z GTX460 1GB, a we wszystkich innych ją odstawiał, nie wspominając o wersji 768...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi