Skocz do zawartości
bufo_bufo_

Pomocy, złożyłem komputer i nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem nowego kompa (mój pierwszy własnoręczny składak), płyta x58 pro-e, grafa geforce gts 460, proc i7 920.

Wszystko ładnie pięknie, aż do momentu włączenia nowego nabytku :mur: . Po włączeniu zasilacza, zdziwiłem się nieco gdy zapaliła się żółta diodka "suspend", nie irytowało by mnie to tak bardzo gdyby komputer dawał jakiekolwiek oznaki życia poza tą świecącą diodą :mur: . Sprawdziłem wszystkie kable, ramy, czy proca podłączyłem prawidłowo, grafe, dysk radiator, w akcie desperacji wybebeszyłem wszystko z obudowy i złożyłem na stole. No ale cóż mogę poradzić jak się płyta główna uparła :mur: .

Dla tego zwracam się z serdeczną prośbą do was wszystkich którzy to czytacie POMÓŻCIE, z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU_CLK ustawione jest domyślnie na 133 MHz. No właśnie czyściłem styki ramów alkocholem izopropylowym i w ciąż to samo, no właśnie też byłem ostrzegany o kolejności wkładania ramów przy kilku kanałach. Ale nie stety nic z tych rzeczy, mimo wszystko dzięki za podpowiedzi, jak wam coś jeszcze przyjdzie na myśl co może być nie tak to piszcie, może wreszcie zaskoczy. :mur:

Edytowane przez bufo_bufo_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, jak do karty graficznej, obie pasują tam obok proca, a do grafy są 4-czreropinowe kable (żółty, 2-czarne i czerwony) podłączone przelotkami do dwóch 6-pinowych gniazd. Chodzi mi oczywiście o zasilanie podłączanie bezpośrednio do grafy. Zapomniałem dodać że są dwa kable podobne od zasilacza, jeden dwie 4-pinowe wtyczki łączone w jedną i drugi dwie 6-pinowe z czego na jednej jest napisane "PCIE" a druga ma dołączaną 2-pinową wtyczke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie nie bardzo mam jak, ale świeci się dioda od pcie i wiatraczki ładnie chodzą w grafie ale monitor widzi go jakby się w ogóle nie włączył, a właściwie dwa monitory. no właśnie tego też próbowałem, w różnych slotach pcie

Edytowane przez bufo_bufo_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje sprawdzić zasilacz. Odpal go zwierając zielony przewód z czarnym. Zostaw mu jakieś minimalne obciążenie, np napęd cd/dvd i zmierz wszystkie napięcia po kolei miernikiem. Możesz wyjąć cpu i sprawdzić czy styki w podstawce są proste. Odepnij też wszystkie zbędne przewody z mobo (przyciski, diody, gniazda itd. Clear cmos rozumiem robiony nie raz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie już ten zielony z czarnym już sprawdzałem, podpięte jest tylko to co niezbędne:

dysk

dvd room

1kość ram 2GB

proc z radiatorem i wiatrakiem

karta graficzna

i już po prostu nie wiem, chyba zaniosę go do jakiegoś serwisu może ktoś inny mi go uruchomi, cóż shit happens...

A może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi