Skocz do zawartości
murlander

Wybór monitora 19 czy 22 cale ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Muszę dobrać nowy monitor do bardzo leciwego zestawu. Komp jest używany głównie do internetu i jakichś tam programów edukacyjnych. Mój wybór padł na dwa modele:

1. BenQ G922HDL (363zł)

2. BenQ G2220HDL (471zł)

Zestaw to athlon 2000 na socketA z jakiś 1GB ramu i bodajże radeon 9200 albo inne przedpotopowe cudo.

Pytanie brzmi czy ten rzęch uciągnie rozdziałkę 22 calowca i czy jest właściwie sens takiego rozwiązania.

Grafę od biedy można by wymienić na jakąś odrobinkę nowszą. Użytkownik jest już osobą troszkę starszą także może 1366 x 768 byłoby optymalne.

Co radzicie wybrać w takiej sytuacji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osoba starsza-i tak 1300x800 bedzie za mało dla natywnej bedzie 'slepić'

moim zdaniem kup 22, i daj rozdziałke oczko mniejszą i sie nie przejmuj tym czy udzwignie. Ale na początek natywną daj i niech zobaczy jak się z tym czuje. Z doświadczenia wiem ze wbrew pozorom powiekszanie pulpitu na lcd poprzez mniejszą rozdziałkę niż natywna dla osób starszych nie jest wcale takie dobre.(nie ze chodzi o mnie, tylko o teściową ;) )

grafe wymieniaj w ostateczności - tj. jesli na wga(nie wiem czy masz dvi) obraz bedzie drgał

pamiętaj by ustawic tak kontrast/jasność by nie męczył, w niektórych monitorach też złe ustawienie gammy zabija chęc siedzenia przed kompem i czytania głupich www...

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to jak tak teraz pomyślałem to w tym Benqu będzie i tak za duża rozdzielczość. Używałem przez pewien czas 22" w rozdzielczości 1680x1050 i już mi się wszystko trochę za małe wydawało. Może ktoś ma jakieś propozycje jaki monitor z przedziału 19"-22" byłby najlepszy do 500 zł biorąc pod uwagę współczynnik cena/jakość. I żeby jednak coś na nim przy pracy w win XP było widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy monitorach 19" 1440x900 i 22" 1680x1050 gdzie piksel ma ~0,28mm standardowe czcionki są już maławe też dla mnie, więc podciągam u siebie o kilka % systemowe DPI i w firefox ctrl+~2 kliki rolką w górę. Nie patrz na to bo i tak by nie było małe to będziesz musiał trochę powiększać. Nawet lepiej kupić 20" 1680x1050 i mocniej powiększyć czcionki - będą ostrzejsze niż przy ww. monitorach (cleartype i DVI lub inne połączenie cyfrowe konieczne).

Zwracaj uwagę na szeroki zakres regulacji jasności poprzez lampy. ... i oczywiście na obecność cyfrowego złącza. Proporcje 16:10 też są moim zdaniem bardziej optymalne niż 16:9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi