murlander Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Witam. Muszę dobrać nowy monitor do bardzo leciwego zestawu. Komp jest używany głównie do internetu i jakichś tam programów edukacyjnych. Mój wybór padł na dwa modele: 1. BenQ G922HDL (363zł) 2. BenQ G2220HDL (471zł) Zestaw to athlon 2000 na socketA z jakiś 1GB ramu i bodajże radeon 9200 albo inne przedpotopowe cudo. Pytanie brzmi czy ten rzęch uciągnie rozdziałkę 22 calowca i czy jest właściwie sens takiego rozwiązania. Grafę od biedy można by wymienić na jakąś odrobinkę nowszą. Użytkownik jest już osobą troszkę starszą także może 1366 x 768 byłoby optymalne. Co radzicie wybrać w takiej sytuacji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 (edytowane) osoba starsza-i tak 1300x800 bedzie za mało dla natywnej bedzie 'slepić' moim zdaniem kup 22, i daj rozdziałke oczko mniejszą i sie nie przejmuj tym czy udzwignie. Ale na początek natywną daj i niech zobaczy jak się z tym czuje. Z doświadczenia wiem ze wbrew pozorom powiekszanie pulpitu na lcd poprzez mniejszą rozdziałkę niż natywna dla osób starszych nie jest wcale takie dobre.(nie ze chodzi o mnie, tylko o teściową ;) ) grafe wymieniaj w ostateczności - tj. jesli na wga(nie wiem czy masz dvi) obraz bedzie drgał pamiętaj by ustawic tak kontrast/jasność by nie męczył, w niektórych monitorach też złe ustawienie gammy zabija chęc siedzenia przed kompem i czytania głupich www... Edytowane 9 Listopada 2010 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Ja starszym osobom ustawiam zawsze natywną + np. 120 systemowego dpi ... + powiększenie w przeglądarkach do 125% ... o niebo lepsza jakość czcionek niż w rozdzielczości nienatywnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murlander Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 W sumie to jak tak teraz pomyślałem to w tym Benqu będzie i tak za duża rozdzielczość. Używałem przez pewien czas 22" w rozdzielczości 1680x1050 i już mi się wszystko trochę za małe wydawało. Może ktoś ma jakieś propozycje jaki monitor z przedziału 19"-22" byłby najlepszy do 500 zł biorąc pod uwagę współczynnik cena/jakość. I żeby jednak coś na nim przy pracy w win XP było widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 Przy monitorach 19" 1440x900 i 22" 1680x1050 gdzie piksel ma ~0,28mm standardowe czcionki są już maławe też dla mnie, więc podciągam u siebie o kilka % systemowe DPI i w firefox ctrl+~2 kliki rolką w górę. Nie patrz na to bo i tak by nie było małe to będziesz musiał trochę powiększać. Nawet lepiej kupić 20" 1680x1050 i mocniej powiększyć czcionki - będą ostrzejsze niż przy ww. monitorach (cleartype i DVI lub inne połączenie cyfrowe konieczne). Zwracaj uwagę na szeroki zakres regulacji jasności poprzez lampy. ... i oczywiście na obecność cyfrowego złącza. Proporcje 16:10 też są moim zdaniem bardziej optymalne niż 16:9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...