Skocz do zawartości
LechuLK

problem z nagrywarką LG GH22NS40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wcześniej miałem nagrywarkę DVD NEC i się zepsuła ponieważ przy nagrywaniu płyt DVD9 pod koniec zamykania drugiej warstwy występował błąd. Miałem ją na gwarancji więc wymienili mi na LG GH22NS40 używałem ją może z miesiąc i przestała czytać i nagrywać wszystkie płyty. Wysłałem do LG i wymienili mi nagrywarkę na taką samą tylko nową ( przynajmniej taki wpis był w karcie gwarancyjnej i numer seryjny jest inny). Nacieszyłem się może z 2 tygodnie. Nagrałem może z 10płyt DVD9 i teraz gdy nagrywam to na sam koniec( tak jak w NEC'u) wyskakuje błąd

"Nie można wykonać polecenia zakończ w trybie DAO! Zapis się niepowiódł" ( w Necu był chyba błąd kalibracji mocy o ile pamiętam)

Błąd ten wyświetla w Nero i w UltraISO. Średnio co drugą płytę udaje się nagrać. Próbowałem nagrywać z prędkością 2,4x jak i 8x.

płyty są chyba jedne z najtańszych na rynku ale mój kolega na starszym LG nie ma żadnego problemu.

nagrywarka ma zaktualizowany firmware. Ktoś ma jakieś pomysły? Może Komputer powoduje takie "akcje"? Czy raczej wina jest w samej nagrywarce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź. W nero Expres mam opcję wyboru trybu zablokowaną na DAO. W ultra iso mogę wybierać. Więc zaznaczyłem TAO i testuje.

EDIT: przecież ja nie nagrywam płyty wielosesyjnej tylko dwuwarstwową

Edytowane przez LechuLK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrałem jedną płytę w trybie TAO i nagrała się bez błędów. Jest to Gra, ale próbując ją zainstalować w pewnym momencie napęd jakby cały czas skakał po ścieżkach i instalacja stoi w miejscu. Nie można normalne nagrywać obrazów płyt na płycie dwuwarstwowej w trybie DAO bez multisesji? To dlaczego te same obrazy raz potrafi tak nagrać a innym razem nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem - nigdy nie nagrywałem takich płyt.

Z przytoczonych przeze mnie wątków wynika, że jeśli problemem nie jest tryb nagrywania, to może być nawet wina zasilacza, systemu lub firmware w nagrywarce.

Trudno jest jednoznacznie ustalić, co może być przyczyną w danym wypadku.

Jeśli są to obrazy, to można spróbować dowolnego innego oprogramowania - Burn4Free, CDBurnerXP lub nawet CloneCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi