czyzyk80 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Witam Mam następujący problem. Miesiąc temu kupiłem używany komputer, płyta Abit KN9, Athlon 3800+, GF7600 + dysk ATA, zasilacz BeQuiet 450W. Od początku niepokoił mnie jeden fakt-przy uruchamianiu, kiedy mamy piknięcie od POSTu - komputer potrafił powtarzać ten dzwięk dziesięc, dwadzieścia razy i dopiero wtedy ładował się BIOS i potem windows. Piknięcia nie były komunikatami BIOSU, bo za każdym razem były to krótkie beep w różnej ilości (żadnych przerw, dłuższysz dzwięków itp - po prostu dzwięk POST zapętlał się). Obecnie zdarza się, że trwa to 10,20 min - potem w końcu BIOS uruchamia się, potem Windows i wszystko działa wyśmienicie - aż do następnego naciśnięcia przycisku power (i to niezależnie, czy uruchamiam komputer od podstaw, czy z hibernacji). Dziś wyjąłem RAM, kartę graficzną - i komputer zachowywał się identycznie (beep od POSTu powtarzał się wielokrotnie). Jednak jak odepnę zasilanie od dysku ATA - wtedy w ogóle nie ma proceduty POST, nie ma żadnego piknięcia, jedynie słychać szum wiatraków na grafie i procesorze i tyle. Podłączyłem zasilanie dysku (bez taśmy komunikacyjnej) - powtarzalny dzwięk POSTu ok 15 min, w końcu test przeszedł - i po chwili dał komunikat, że brak mu dysku. Resetowałem BIOS, przywracałem go do ustawień defaultowych - i nic. W teorii problem sprawia dysk-ale czemu płyta główna nawet nie chce zacząć procedury POST bez podłączonego dysku...? Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. Pozdrawiam Czyzyk/Mariusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Wygląda na walniętą płytę lub problem z zasilaczem. Najpierw podmień zasilacz. Jak będzie to samo, to pewnie płyta do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...