Skocz do zawartości
sts

Problem nie wiem z czym?

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt:

MSI 870-C45 /AMD870/[870-C45] (radiator chłodzący nb jest bardzo gorący, 5 sekund i nie da sie wytrzymawszy z palcem przy nim, bios najnowszy)

AMD Athlon II X4 630 Quad Core - 2,8 GHz (chłodzenie box, max temp po obciążeniu programem Linx 65-69 stopni)

ModeCom MC-620 Carbon (zasilacz w miarę cicho pracuje, powietrze wydobywając sie z niego jest lekko ciepłe, obudowa zasilacza także lekko ciepła)

Napięcia mierzone miernikiem, podczas testu Goldmemory:

5V = 5,17

12v = 12,19~12,20

Dodam jeszcze pomiary z pulpitu i w stresie (jak skończę testowanie goldmemory )

GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9

Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12[sT3500418AS]

Lg dvd-rw

HIS HD 5770 Fan 1GB (128bit) GDDR5 PCIe (w stresie Furmark ponad 101 stopni, chłodzenie jest mało wydajne)

Pc trafił do mnie dlatego: rzekomo po wciśnięciu Power w sprzęcie kręciły sie wentyle ale na monitorze brak obrazu (na innym monitorze objaw identyczny).

U mnie:

Power jest obraz na lcd, ładowanie systemu winxp sp3 i niebieski ekran:

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL stop 0x000000D1 (dalej nie zapisałem)Sptd.sys

Restart pc system załadował sie normalnie bez żadnych błędów itp, jednak że po minucie na pulpicie obraz zamarzł gdzieniegdzie wyskoczyły paski kreski (pomogło tylko wyłączenie pc z gniazdka)

Następne odpalenie systemu i praca pc przebiegły bez żadnych anomalii, komputer działa od 2 dni bardzo dobrze nic sie nie wiesza, nie zacina.

Linx+Furmark przechodzą stabilnie kilkanaście razy, 0 problemów. Granie w gry, filmy muza net 0 problemów.

Testowanie pamięci 2X2Gb:

memtest (jeden test) 0 problemów

Goldmemory (8 testów, cała noc testowania) 8 błedów.

Testowanie jednej kości goldmemory 0 problemów (dwa testy)(kość X, stara wersja goldmemory 5,07)

Testowanie drugiej pamięci ram goldmemory 0 problemów (1 test i nadal testuje w tej chwili)

Wyniki testowania drugiej kosci ram:

Dołączona grafika

Mecze kompa juz dwa dni i zero wniosków, jakieś sugestie?

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestuj jeszcze CPU/RAM za pomocą y-cruncher.

Validation Version:    1.1Program:               y-cruncher - Gamma to the eXtReMe!!!     ( www.numberworld.org )                       Copyright 2008-2010 Alexander J. Yee    ( a-yee@northwestern.edu )User:                  None Specified - You can edit this in "Username.txt".Processor(s):          AMD Athlon(tm) II X4 630 ProcessorLogical Cores:         4Physical Memory:       2,146,541,568 bytes  ( 2.00 GB )CPU Frequency:         2,807,135,300 HzProgram Version:       0.5.4 Build 9148 (fix 1) (x86 SSE3 - Windows)Constant:              PiAlgorithm:             Chudnovsky FormulaDecimal Digits:        250,000,000Hexadecimal Digits:    DisabledThreading Mode:        4 threadsComputation Mode:      Ram OnlySwap Disks:            0Working Memory:        1.21 GBStart Date:            Sun Dec 12 14:36:33 2010End Date:              Sun Dec 12 14:41:38 2010Computation Time:      292.380 secondsTotal Time:            305.245 secondsCPU Utilization:           387.40 %Multi-core Efficiency:     96.85 %Last Digits:3673748634 2742427296 0219667627 3141599893 4569474921  :  249,999,9509958866734 1705167068 8515785208 0067520395 3452027780  :  250,000,000Timer Sanity Check:        PassedFrequency Sanity Check:    PassedECC Recovered Errors:      0Checkpoint From:           None----Checksum:   1463e2e8b18c0529179f861b8e23c8e4e91c722c9ed83862132925a70afc5c33
Testy na jednej kości ram rzekomo uszkodzonej (według goldmemory)(pamieć X)

Aktualnie testuje Linx+ Frumark na owej kości, jak na razie zero problemów.(pamieć X)

Pomiary z miernika:

Pulpit: 12 = 12,27

Stres: 12 = 12,23~12,16

Pulpit: 5v =

Stres: 5v = 5,22

Wynik z Linxa (kość pamięci według goldmemory jest uszkodzona)(pamieć X)

Dołączona grafika

I druga kość pamięci testowana w linx i goldmemory:(pamieć A)

Dołączona grafika

Czyli wychodzi na to że 1 kość jest uszkodzona?? Czy coś testować inaczej? gdzie indziej szukam dziury??

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle raczej wystarczy. Chociaż zastanawia mnie jeszcze rzekomy brak obrazu na pierwotnym monitorze, paski i kreski po błędzie i 101 stopni we Furmarku. HD5770 jest chłodna kartą, która nawet na mało wydajnym chłodzeniu nie powinna mieć tyle. Odstaw tą jedną uszkodzoną kość i uzywaj kompa (lub oddaj właścicielowi) żeby przetestować go w normalnym użytkowaniu. Jak będzie ok to tylko kość, a jak nie ok to jeszcze bym stawiał na "coś z grafiką".

PS. byś mógł ściągnać jakąs nową wersję goldmemory bo 5.07 jest z 2000 roku :huh:

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle raczej wystarczy. Chociaż zastanawia mnie jeszcze rzekomy brak obrazu na pierwotnym monitorze, paski i kreski po błędzie i 101 stopni we Furmarku. HD5770 jest chłodna kartą, która nawet na mało wydajnym chłodzeniu nie powinna mieć tyle. Odstaw tą jedną uszkodzoną kość i uzywaj kompa (lub oddaj właścicielowi) żeby przetestować go w normalnym użytkowaniu. Jak będzie ok to tylko kość, a jak nie ok to jeszcze bym stawiał na "coś z grafiką".

PS. byś mógł ściągnać jakąs nową wersję goldmemory bo 5.07 jest z 2000 roku :huh:

Aktualna wersja to: Version 6.92 SHAREWARE Release Date: 03-23-2007

którą pobrałem i zamierzam testować ta wersja całą noc ponieważ.......

hydro zagadka:

wyjąłem rzekomo uszkadzaną pamieć ( według goldmemory) ale dla pewności postanowiłem przetestować po raz kolejny ta niby sprawna kość, no i sie okazało że są błędy przy 60% 2-wa błędy. :blink:

Moje pomysł jest taki:

dac nawiew na nb, włożyć obydwie kości i testować nockę w goldmemory :rolleyes: mam nadzieję że pomoże.

Jak myślicie??

Co do radka hd5770 wiem że to chłodna karta (miałem 5770 od asusa, moja była cichsza i chłodniejsza) choć wentyle są podobnej wielkości a radiator wygląda na lepszy.

Moj asus 5770, u mnie nawet pasywnie z ARCTIC COOLING ACCELERO S2 temp nie dochodził do 100 stopni

Dołączona grafika

His 5770, a tutaj jest ponad 100 stopni, wentyl niby sie automatycznie reguluje ale nigdy nie dobija do 100% (według gpu-z)

Dołączona grafika

Niestety testy obu kości pamieci z nawiewem na nb :mur:

Dołączona grafika

wyniki negatywne, 3 problemy.

Test jednej kości A z nawiewem nb (kosc A przetestowałem także na inny pc i także są błędy ):

Dołączona grafika

Test drugiej kości X z nawiewem nb (w sumie test w 3 pętlach 0 problemów):

Dołączona grafika

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzałeś się płycie głównej? Nie ma uszkodzonych/napuchniętych kondensatorów?

Na Twoim miejscu przetestowałbym jeszcze inne podzespoły kompa: VGA, HDD, CPU.

Spróbuj przetestować pamięci z włączonym nadmuchem na NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzałeś się płycie głównej? Nie ma uszkodzonych/napuchniętych kondensatorów?

Na Twoim miejscu przetestowałbym jeszcze inne podzespoły kompa: VGA, HDD, CPU.

Spróbuj przetestować pamięci z włączonym nadmuchem na NB.

Płytę główna oglądałem brak widocznych uszkodzeń żaden kondensator nie jest wybrzuszony (kondy to SolidCap a one sie raczej nie wybrzuszają jak w starych mobo)

Teraz komputer działa z 1 kością X (2gb good ram GR133D364L9/4GDC) i nawiewem na NB. Plus do tego odetkałem niektóre "sledzie" na dodatkowe karty rozszerzeń co by gpu mogło pobierać sobie więcej powietrza z poza obudowy.

Dałem mu odsapnąć 3-5 godzin, odpalam ładuje system xp widać pulpit i zamrożenie ekranu myszka ani klawa nie reaguje, pozostaje wyłączy pc z gniazdka (brak artefaktów na monitorze).

Czy da sie w systemie zobaczyć co było przyczyną tego zamrożenia? jakiś log? kod błędu? gdzie?

Odpalenie pc pd nowa system wystartował bez przeszkód odpaliłem linxa X100 przebiegów z całą dostępnością pamięci oraz frumark na cały ekran w trybie stress (czyli non stop obciążenie)

Jak na razie 2,40 minut pełnego obciążenia 0 problemów, gpu max 93 stopnie, cpu max 66 stopni (mierzone CPUID HWMonitor).

Co do oględzin mobo w czasie steru:

Radiator od cpu ciepły~gorący spokojnie da sie trzymać tam palce nic nie parzy, moim zdaniem jest taki jaki powinien być.

Sekcja zasilania procesora jest bardzo gorąca dotyk palcem 5~6 sekund i juz parzy. Brak jest tutaj nawiewu-chłodzenia nie licząc boxa który dmucha na cpu i troszkę obok, trochę za gorąco moim zdaniem, ale wiem że mosfery wytrzymują duże temperatury.

Radiator na NB z dodatkowym nawiewem jest ciepły~gorący (cały czas pisze tu o sytuacji gdy pc jest w stresie) spokojnie można trzymać palce nic nie parzy, po prostu grzeje rączkę.

Gpu jest gorące, pamięci na gpu nie są chłodzone nie da sie utrzymać palca, chłodzenie ma 2 hatteipy które są tak gorące że można wytrzymać 5 sek z palcem, nie dłużej bo parzy.

W obudowie (jakiś Modecom) brak dodatkowych wentylatorów. Obudowa jest cały czas zamknięta.

Temperatury z everesta w stresie:

Pole	WartośćWłaściwości czujnika	Typ czujnika	Fintek F71889  (ISA 600h)Typ czujnika procesora graficznego	Diode  (ATI-Diode)Nazwa płyty głównej	MSI MS-7599	Temperatury	Płyta główna	45 °C  (113 °F)Procesor	59 °C  (138 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 1	60 °C  (140 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 2	60 °C  (140 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 3	60 °C  (140 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 4	60 °C  (140 °F)GPU Diode (DispIO)	82 °C  (180 °F)GPU Diode (MemIO)	84 °C  (183 °F)GPU Diode (Shader)	82 °C  (180 °F)Seagate ST3500418AS	38 °C  (100 °F)	Wentylatory	Procesor	2407 RPMZasilacz	1094 RPMProcesor graficzny	62%	Wartości napięć	Napięcie rdzenia procesora	1.41 V+3.3 V	3.28 V+5 V	5.11 V+12 V	12.14 V+3.3 V podczas wstrzymania pracy	3.31 VVBAT baterii CMOS	3.23 V

i GPU-Z

Dołączona grafika

Linx po 4 godzinach:

Dołączona grafika

hdtune:

Dołączona grafika

Wszystko wygląda na ok, jedynie to zamrożenie obrazu przy pierwszym uruchomieniu

Jakieś inne sugestie??

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi