Skocz do zawartości
LegiaWarszawa

czy jest sens cos zmieniac? AM3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie jako ze zestaw nie jest najstarszy aja nie za bardzo imalem czas sledzic rynek wiec jestem troche na etapie kwietnia 2010:)

1x ArcticSilver ArcticSilver Arcitic Silver 5

1x Socket AM2/AM2+/AM3Wentylator: Scythe Mugen II Rev.B

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/

Płyta główna: asus m4a 785 td evo

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 Xtreme Series

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Drugi dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD5850 Toxic 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP

Obudowa: Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza)

Zasilacz: Antec TruePower New 650W

Pytanie dotyczy am3 i najniowszych prockow (8 rdzeni) czy lepiej by bylo ewentualnie isc w Intela tym razem (za jakis czas). Jak ta graficzka na dzis sie prezentuje i ile moze byc nie warto jej zmieniac?

Dzieki za podpowiedzi.

Acha inna sprawa to czy warto kupic karte dzwiekowa oddzielnie creative sb xfi gamer (fatality w nazwie chyba tez ma) pod glosniczki 5szt logitka i sluchawy siberia v2? Ewentualnie czy sluchawy siberia jest sens kupic bez karty dzwiekowej na usb.

Pzdr

Edytowane przez LegiaWarszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Co do twojego zestawu to jest przemyślany i widać że nie jest dziełem przypadku (typowych wciskaczy kitu tj. sprzedawców po sklepach). Co do twojego pytania odnośnie procesora, akurat mam taki sam i pracuje bardzo dużo na pakiecie Adobe Creative Suits Premium Design CS5. Często też mam odpalone Photosohp+Indesign+Flash+Illustrator. Komp wtenczas równo obciąża mi wszystkie rdzenie i widać że w przypadku OS 65BIT to ma sens. Jeśli używasz kompa tylko do grania, odpowiedź jest jasna. NIE MA TAKIEJ POTRZEBY. Przez najbliższy rok w tej materii nic się nie zmieni. Grafika która posiadasz również spokojnie zagwarantuje ci płynną rozgrywkę w wszystkie nadchodzące tytuły. Z swojej strony zasugeruje ci wymianę dysków twardych. Warto tutaj rozważyć zakup 2xWD CAVIAR 1TB WD10EARS (64MB, Automatyczna regulacja prędkości wirowania talerzy, do 40% mniejsze zużycie prądu itp). Te dyski postawiłbym na RAID 0. Dostaniesz konkretnego kopa w wydajności szczególnie przy ładowaniu.

Co do karty dźwiękowej i słuchawek to zauważ jedną rzecz, że wszystkie topowe modele słuchawek mają wbudowaną kartę, przeważnie bardzo wysokiej jakości. Zatem zakup oddzielnie karty i dodatkowych słuchawek jeśli planujesz tylko grać na samych słuchawkach z pominięciem głośników mija się z celem. Tutaj mogę ci polecić 2 modele: Tritton AX 180 albo ROCCAT Kave 5.1. Osobiście miałem okazję testować Trittony i efekt jest po prostu genialny. Nie bój się egzotycznych marek. Często jest tak że przewyższają one jakością inne droższe i przereklamowane modele.

Edytowane przez adavenan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie jako ze zestaw nie jest najstarszy aja nie za bardzo imalem czas sledzic rynek wiec jestem troche na etapie kwietnia 2010:)

1x ArcticSilver ArcticSilver Arcitic Silver 5

1x Socket AM2/AM2+/AM3Wentylator: Scythe Mugen II Rev.B

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/

Płyta główna: asus m4a 785 td evo - po co Ci integra?

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 Xtreme Series - w jakiej cenie?

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Drugi dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD5850 Toxic 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP - w jakiej cenie?

Obudowa: Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza)

Zasilacz: Antec TruePower New 650W - Lepiej jakiegos Seasonica

Pytanie dotyczy am3 i najniowszych prockow (8 rdzeni) czy lepiej by bylo ewentualnie isc w Intela tym razem (za jakis czas). Jak ta graficzka na dzis sie prezentuje i ile moze byc nie warto jej zmieniac?

Dzieki za podpowiedzi. - na AM3 nie ma ośmiordzeniowych procesorów. Kupując goodram i tanie mobo, można składać już na i5.

Acha inna sprawa to czy warto kupic karte dzwiekowa oddzielnie creative sb xfi gamer (fatality w nazwie chyba tez ma) pod glosniczki 5szt logitka i sluchawy siberia v2? Ewentualnie czy sluchawy siberia jest sens kupic bez karty dzwiekowej na usb.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. Mysle o wymianie podzespolow na koniec 2011 jesli zajdzie taka potrzeba ale chcialem jednoczesnie potwierdzic czy moc tego zestawu jest dalej wporzadku bez czytaniua 1000 recenzji :)

Co do karty dzwiekowej zastanawiam sie, czy duza roznice odczuje, nei tylko do gier ale i do muzyki. Myslalem o tych sluchawkach albo Sesheiser 550 cos tam:)

Ale moze sobie w ogole dam spokoj (obecnie uzywam starych ale niezlych plantronicsow gamecom 1.

Ale naszlo mnie na lepszy dzwiek;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem jednoczesnie potwierdzic czy moc tego zestawu jest dalej wporzadku bez czytaniua 1000 recenzji :)

Sam nie potrafisz ocenić czy zestaw jest wystarczający do obecnych gier/programów?

O kartę dźwiękową i słuchawki zapytaj w odpowiednim miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok jako ze zmienil sie nieco moj profil wykorzystywania kompa - takie pytanie - duzo pracuje na virtualnych maszynach i przy 1 serwerku 1 gb ram i dwóch pc xp 300 ram muli sie czasem cos delikatnie podczas normalnej pracy. Ile bym mniej wiecej musial dolozyc wymieniajac swoje bebechy na cos na i7 np ten zestaw z forum:

Procesor: Intel Core i7 950

Taktowanie: 3060 MHz

Cache L2: 8 MB

Ilość rdzeni: 4

TDP: 130W

Płyta Główna: Asus Sabertooth X58

Socket: 1366

Chipset: Intel X58

Standard: ATX

Zint.karta dźwiękowa: Realtek ALC892

Pamięć: GoodRam 3x2GB 1600 MHz Play CL8

Typ: DDR3 PC12800

Timingi: 8-11-11-29

Napięcie: 1,5V

I czy w tym przypadku jest sens - czy bardzo to odczuje czy nie, mo\ze ktos pracuje na takich maszynach i moglby sie wypowiedziec majac jakies porownanie tej klasy sprzetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej prawdopodobny jest według mnie po prosu brak RAMu.

Te 1.6GB przydzielonych maszynom wirtualnym to tyle ile one widzą.

Do tego trzeba dodać jeszcze dobre kilkaset MB dla procesów maszyn wirtualnych i programu zarządzającego nimi.

Jeśli masz na dodatek system 32bit to zamiast 4GB masz dostępne ok 3GB dla systemu.

Sprawdź przede wszystkim zużycie pamięci w komputerze i jeśli będzie trzeba to zmień system na 64bit i dodaj pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi