Skocz do zawartości
aspolecznik

Głośniki + karta dźwiękowa USB vs Alesis M1 Active 320 USB

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Mam prośbę o pomoc przy wyborze zestawu do słuchania muzyki. Jestem raczej laikiem z tendencją do ewolucji w kierunku coraz lepszej jakości brzmień.

Będzie to podpinane pod laptopa (więc kiepska karta), także mp3 (stary dobry zen touch/ snasa clip). Na początku zaznaczę, że ineteresuje mnie tylko stereo, nie gram w gry, a wydatek to ok 500-600pln. Oto opcje główne:

A. zakup karty dźwiękowej po USB.

I tutaj proszę o pomoc, bo nie mam kompletnie pojęcia. Obawiam się o zżeranie CPU. Póki co mam aspire one na 1,6 - docelowo dwa rdzenie.

Głowne rozpatruje Creative Creative Sound Blaster X-Fi Go! Pro (podonbno bardziej sensowny do gier) oraz M-audio transit..czy też..i tu proszę o propozycje..nie wiem w ogóle co myśleć o kartach typu pentagram itp.czy sa one lepsze od zintegrowancyh?

W wypadku kupna karty/ używania MP3 dokupienie głośników. I tutaj do wyboru:

1. microlab solo 4c

2. Kurzweil KS 40 A

3. Numark Npm5

4. M-Audio Studiophile AV 20 ew.30

B. zakup tego ustrojstwa z wbudowaną kartą dźwiękową - Alesis M1 Active 320 USB

Nie możemy sugerować się rozmiarami ani rodzajem pomieszczenia - nie wiem gdzie będę mieszkał:)

Zero gier, Oglądam filmy, ale głównie chodzi o 2.0

Co do rodzajów muzyki to nie lubię mocnego i dudniącego basu, a słucham różnośći.

Cenowo - nie chcę przekraczać 500-600. Jeśli zestaw będzi sensowny zawsze mogę poszukać uzywek.

Serdeczne dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M-Audio Studiophile AV 20 bym sobie darował (woofer 2" - x-P ). AV 30 też nie powalają (są drogie jak na taką sobie firmę, {choć większy model M-Audio AV40 jest podobno udany} i woofer 3" ... moc też tylko 10W/kanał {w połączeniu z 3" wooferem, więc małą skutecznością na basie to nieciekawie}).

Do listy warto dopisać EDIFIER R1600T (4,5"-4,72" woofer {różnie podają}, 16W/kanał). Z drugiej strony te monitory mają bassreflex z tyłu (z resztą tak jak Microlab Solo 4,5,6, M-Audio i wiele innych), więc po dosunięciu do ściany pewnie jest większa górka na basie (nie wiem czemu stukają takie monitory skoro przeznaczone są raczej do małych i trudnych akustycznie miejsc).

3. Numark Npm5

Nie widziałem tych monitorów na żywo, nie słyszałem ... ale Ja bym się w ich stronę kierował ... bo:

- przedni bassreflex (powinny być mniejsze problemy z basem przy niedalekiej odległości od ściany)

- 5" woofer

- sensowna moc

- sterowanie głośnością obu monitorów na jednej z kolumn (choć z tyłu - :/)

http://img405.imageshack.us/i/madmanaudionumarknpm5ac.jpg

http://img217.imageshack.us/i/madmanaudionumarknpm5ac.jpg

Jest jeszcze coś takiego jak Reloop ADM-5 .. 5,25" bas, 2x30W ... ładnie, pięknie ale tylny bassreflex

2. Kurzweil KS 40 A

... szkoda że nie mają oddzielnej regulacji basu sopranu Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

EDIFIER R1600T - wygląda zachęcająco.

Kurzweil KS 40 A - wydaje mi się że jest regulacja basów, ale chyba tylko basów. A poza tym czy te Kurzweile byly by uznane za najlepszy wybór?

natomiast całkiem dobrze wyglądają te relooopy (Reloop ADM-5 .. 5,25" bas, 2x30W)\

A gdybym założył, że beda miały trochę przestrzeni z tyłu- czy wtedy ten tylny bass reflex by juz nie przeszkadzal?

No ale decydując sie na ktores z tej grupy -ciągle pozostaje sprawa karty - jeszcze w sumie dochodzi asus Xonar U1...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny apdejt:

Prawie zrezygnowalem już z Alesis M1 Active 320 USB ( chyba że ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi)

Obecnie zestaw: 1. miditech interfejsII lub BEHRINGER Pro U-CONTROL AUDIO UCA202 (chyba że tanio wyhaczyłbym używane: asus xonara lub m-audio transit)

2. głośniki: Edifier R1600T-Plus Studio 2.0. no i zacząłem rozważać troszkę tańsze opcje: Manhattan , seria Acoustic 2850 oraz modecom MC-HF40. Jeśli ktoś miał z którymiś z nich do czynienia bądź zna powody by któreś z nich odradzić to bedę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi