Lukas20 Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Czy jest mozliwe, ze stop Cu+Srebro mialo lepsze wlasciwosci termodynamiczne od samego srebra lub Cu :?: W Disco pojawil sie nowy bloczek zrobiony wlasnie z czegos takiego - szkoda, ze cena taka ... :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 co to jest CuSil ????? Chyba CuAg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Poniewaz nie kazdy zna Ag, wiec dali Sil - latwiejszy do zrozumienia, dla niezaznajomionych w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 to taki bloczek komus opchnal z forum ten koles z allegro - Johnny44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 CuSil moi mili ma przewodnosc ok 371W/mK, podczas gdy glupia miedz ma 388 :lol: Niemniej jednak sprawuje sie zaskakujaco dobrze, szkoda tylko, ze 219PLN - dzieki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Poniewaz nie kazdy zna Ag, wiec dali Sil - latwiejszy do zrozumienia, dla niezaznajomionych w temacie.nie chce sie czepiać,ale jak piszemy wzormi to piszmy wzoramicałość, a nie tylko cześć. a cio do przewodności, to czysta miez jet za plastyczna, dalteo żadko gdzie można kupic 99,9 % zawsze sie dodaje czegośc. daltego ta tabelowa przewodnośc jest zawsze wyższa od rzeczywistej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 niechcial bym sie czepiac ale nie owazacie ze te zdjecia sa jakies dziwne ?????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thical Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Mnie to wyglada na prysniety sprayem a w cenie 200 zeta. Moze sie czepiam a moze walek roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 one wszystkie sa zabezpieczane chyba warstwa cyny poza spodem. jesli mnie oczywiscie pamiec nie zawodzi (ktorys posiadacz pisal) a jesli chodzi o wlasciwosci - to skoro srebro ma lepsze niz miedz, to stop srebra i miedzi powinien sie plasowac posrodku. ale zyski chyba nie uzasadniaja ceny :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 No nie! NIE MOGE Z WASZYMY TEORIAMI SPISKOWYMI. BTW dzieki Witch za artykul. Od razu rozwiazala sie sprawa skad sie wziela nazwa :) Skad wziales te swoja wartos Cusil??? Aluminum: 220 Copper: 388 Silver: 418 Silver/Copper (Cusil) Alloy: 515 1. zdjecia nie sa dziwne, niby dlaczego? 2. to nie jest blok johnyego44 - on wtedy wyslal cos zupelnie innego 3. EZ_lo > po kiego grzyba dawac cyne (rezystor termiczny !!!) na spod??? Tak wyglad wlasnie Cusil - jest stosunkowo jasny. 4. Widzialem blok na wlasne oczy i nie wyglada podejrzanie. Srodek jest lutowany srebrem. Testowalem taki model, ale wersje beta - mial mniej kolcow. CUSIL: Idle Powietrze: 21.0C Woda: 23.0C Procesor: 33C Stres Powietrze: 20.9C Woda: 23.7C Procesor: 36C NUKLEON: Powietrze: 20.8C Woda: 23.6C Procesor: 34C Dodam tylko, ze wprzypadku CuSil musialem czesciowo przesiasc sie na rurki 8/10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 BTW dzieki Witch za artykul. Od razu rozwiazala sie sprawa skad sie wziela nazwa :) Skad wziales te swoja wartos Cusil??? Z powyzszege artykulu, fragment na poczatku Mr. Toshi Oyama, Ph.D. R&D Manager, WESGO Metals recently informed me "that the thermal conductivity of Cusil was calculated from Electrical conductivity, which is reasonable since both are controlled by free electrons in metals. However, electrical conductivity of Cusil was measured about 30 years ago with a very primitive machine. I re-measured it, and calculated Cusil thermal conductivity to be 371 W/m/K." This means that the article's value of 515 W/mk (originally found on WESGO's website) is incorrect and the graph and calculated values for Cusil's heat spreading resistance should be disregarded (thanks to webmedic for the tip). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Lucas20 - szacunek - nie jestem pewien czy to cyna, ale jak napisalem - chodzi mi o powierzchnie wszystkie poza spodem (wlasciwie nie wiem tez, czemu mialoby takie zabezpieczenie sluzyc - korozja? maskowanie wykonania?) i przyznaje sie bez bicia - nie zauwazylem poprzedniego postu Witcha, w ktorym podal juz przewodnosc dla cusilu :oops: ale szacujac "na oko" wiele sie nie pomylilem (choc podobno na oko to chlop w szpitalu ...) oczywiscie nie odmowilbym, gdyby ktos chcial taki bloczek mi zasponsorowac, ale sam raczej go nie kupie ze wzgledu na cene i nieadekwatny przyrost wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 a jesli chodzi o wlasciwosci - to skoro srebro ma lepsze niz miedz, to stop srebra i miedzi powinien sie plasowac posrodku. ale zyski chyba nie uzasadniaja ceny :( w ogólności to nie jest prawda - stop może mieć kompletnie inną strukturę krystaliczną warunkującą właściwości elektro-termo-mechaniczne, w tym szczególnym przypadku trzebaby zrobić pomiary jednak wiadomo że nie ma lepszego metalu przewodzącego ciepło niż czyste srebro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 no niby lepiej przewodzi cieplo ale ktos kiedys zapodal linka gdzie bylo napisane Ciut inaczej.. a co do bloku to musial bym go osobiscie rozciac zoby zobaczyc jak jest naprawde ;) to maskowanie farba goory jakos mnie nie przekonuje .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Uwaga od razu mowie jak blok wyglada. Zaznaczam, ze Disco nie placi mi zadnej kasy za to, co pisze, nie jest to zadna reklama tylko obiektywny opis tego co widzialem i tego co wiem. Rownie dobrze moge Wam opisac calego Nukleona od Mate'a. Stop CuSil stanowi płytkę podstawy oraz wewnętrzną konstrukcję bloku. Resztę stanowi "przykrywka" - konstrukcja osłonowa, wykonana z miedzi. To ona właśnie pryśnięta jest farba w sprayu - ze względów TYLKO estetycznych. Widzialem blok rozmontowany i gotowy na wlasne oczy - to co napisalem wyzej to 100% prawda. thical > Twoja wypowiedz jest lekko niepolityczna :x Cena jest jaka jest - srebro tez kosztuje. Mam do Was pytanie: Athlon grzeje sie nad samym jadrem. Jak to wyglada w przypadku procesorw Intela? Tam jest oslony z jakiegos Alu - dokladnie nie wiem, wiec moge sie mylic. Czy rozprowadza to cieplo po calej powierzchni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 a jesli chodzi o wlasciwosci - to skoro srebro ma lepsze niz miedz, to stop srebra i miedzi powinien sie plasowac posrodku. ale zyski chyba nie uzasadniaja ceny :( w ogólności to nie jest prawda - stop może mieć kompletnie inną strukturę krystaliczną warunkującą właściwości elektro-termo-mechaniczne, w tym szczególnym przypadku trzebaby zrobić pomiary jednak wiadomo że nie ma lepszego metalu przewodzącego ciepło niż czyste srebro to znaczy ze jestes po conajmniej 4 roku chemii? powiedz cos wiecej o tej krystalicznej strukurze stopow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...