pps Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Witam. Mam pytanko. Czy pełne dekodowanie dźwięku dolby (np. ac3) jest możliwe tylko na wyjście cyfrowe? Mam głośniki 5.1 podłączone poprzez wyjścia analogowe i normalnie wszystko jest ok. W momencie kiedy włączam film dvd lub divx z dźwiękiem ac3, mam problem z poprawnym dekodowaniem dźwięku - jeśli mam wyłączoną w panelu opcję "Dolby ®Digital", to głosy postaci są bardzo ciche i z charakterystycznym pogłosem (muzyka jest ok). Natomiast kiedy włączę tę opcję, głosy postaci są normalnie słyszalne, ale przestaje działać subwoofer :( Jakaż to radość oglądać film bez dobrego nagłośnienia... Może ktoś wie o co chodzi? Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 moze to ci pomoze: http://ac3filter.sourceforge.net/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Dekodowanie Dolby Digital jest dostepne wyłącznie na wyjście cyfrowe, czy to SPDIF czy optyczne w standardzie TOSLink. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Dekodowanie Dolby Digital jest dostepne wyłącznie na wyjście cyfrowe, czy to SPDIF czy optyczne w standardzie TOSLink.Z dekodowaniem to nie ma nic wspólnego. Każda karta która ma wyjście SPDIF potrafi także wysyłać sygnał w standardzie AC3, a samym dekodowaniem zajmuje się zewnętrzny dekoder, np. w amplitunerze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 no bo może mu chodziło o enkodowanie strumieni 3D na AC3 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Dekodowanie Dolby Digital jest dostepne wyłącznie na wyjście cyfrowe, czy to SPDIF czy optyczne w standardzie TOSLink.Z dekodowaniem to nie ma nic wspólnego. Każda karta która ma wyjście SPDIF potrafi także wysyłać sygnał w standardzie AC3, a samym dekodowaniem zajmuje się zewnętrzny dekoder, np. w amplitunerze. Tfuu miałem napisać kodować :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomboy Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Kurde ale wpadka, uciekł mojej uwadze fakt iż Soundstorm nie potrafi dekodować dźwięku w Dolby Digital i wysyłać go na głośniki przez wyjście analogowe. Myślałem że tak jak w Live czy Audigy wystarczy uaktywnić odpowiednią funkcję w sterwonikach i cieszyc sie dzwiekiem DD., a tu Zonk. A już chciałem kupywać głośniki 5.1 bez dekodera :x grrr W takim razie jest jakiś sposób zeby uzyskac w filmach DVD dzwiek AC3 na wyjsciu analogowym?Podobno w POwerDvd jest jakis software-owy dekoder DD. Sprawdzał ktoś jak on sie sprawuje?I czy dekoduje on do 5.1 czy tylko Surround? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Kurde ale wpadka, uciekł mojej uwadze fakt iż Soundstorm nie potrafi dekodować dźwięku w Dolby Digital i wysyłać go na głośniki przez wyjście analogowe. Myślałem że tak jak w Live czy Audigy wystarczy uaktywnić odpowiednią funkcję w sterwonikach i cieszyc sie dzwiekiem DD., a tu Zonk. A już chciałem kupywać głośniki 5.1 bez dekodera :x grrr W takim razie jest jakiś sposób zeby uzyskac w filmach DVD dzwiek AC3 na wyjsciu analogowym?Podobno w POwerDvd jest jakis software-owy dekoder DD. Sprawdzał ktoś jak on sie sprawuje?I czy dekoduje on do 5.1 czy tylko Surround? Mam Power DVD 5.0 i spokojnie mozna tu software'owo dekodowac dzwiek DD nawet do 8 ( :!: ) glosnikow :idea: Sam obecnie mam 4+1, ale sluchalem tez w systemie 6+1 i brzmi to na prawde spoko - nie jest to zaden Surround, tylko "analogowy DD", nie mowiac juz o tym jak fajnie brzmi DTS... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 lub jakis player np BSplayer(polecam) + AC3filter +ustawienia i chodzi lux Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 fajnie to brzmi "analogowy DD (dolby digital") :wink: jeden wątek Plyty glowne na Nforce Ultra z SoundStorm http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=433...ight=soundstorm i NVIDIA Sound Storm od A do Z http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-107 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomboy Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 i NVIDIA Sound Storm od A do Z http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-107OO tego szukałem :) o dziwo w wyszukiwarce na fraz.pc nie znajdowało mi tego artykułu.Thx A porównywał moze ktos takie programowe dekodowanie dźwięku DD z dźwiękiem z dekodera?Jaka jest róznica w jakosci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...