Skocz do zawartości
Boxer Edward

Microlab SOLO1 vs Genius SP-HF1800A. Warto dopłacać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przewertowałem już wszelkie możliwe fora i przeczytałem całe mnóstwo recenzji na temat głośników i w dalszym ciągu nie mogę się zdecydować na konkretny sprzęt. Ostatecznie wykluczyłem głośniki 2.1, ponieważ denerwuje mnie kurzący się pod biurkiem subwoofer, więc wybór padł na zestaw 2.0.

Sponsorem nagłośnienia jest siostra, która jest w stanie dać 240zł na głośniki, więc w tej cenie wytypowałem Genius SP-HF1800A (we Wrocławiu w morele.net za 150zł) i do tego jakaś używana X-Fi z Allegro. Poczytałem jednak sporo na temat Microlabów i znalazłem również u siebie w mieście Solo1 (bez pilota) za 289zł - mógłbym te 50zł ew. dorzucić. W tym przypadku Solo1 byłyby podpięte do wbudowanej Realtek HD Audio i możliwe, że w najbliższym czasie doczekałyby się jakiejś lepszej dźwiękówki (w bliżej nieokreślonej przyszłości)

Zależy mi na możliwie najgłębszym basie wśród głośników 2.0, ponieważ w 50% będą wykorzystywane do odtwarzania muzyki rap - no i siostra słucha sporo RnB. W wolnych chwilach będę słuchał bluesa, soul oraz rock'a (większość to stare nagrania w jakości max 190kpbs - B.B King, Barry White itd). Głośniki będą ustawione w małym pokoju (2,20 x 4,40).

Czy naprawdę opłaca się dać dwa razy więcej PLN'ów za Solo1? Czy może do tak małego pomieszczenia z naciskiem na odtwarzanie muzyki, wystarczą HF1800A podpięte pod X-Fi? Dodam, że wcale mi się nie uśmiecha wykładanie prawie 300zł za głośniki, jeśli różnica nie będzie zauważalna na korzyść Solo1, ponieważ jestem w trakcie zmiany platformy komputera i tutaj też $ będą potrzebne...

Dzięki za wszelkie uwagi i porady! Pozdrawiam!

P.S Nie słucham muzyki bardzo głośno, poniważ mam "wrażliwą" sąsiadkę. Przydałby się fajny, miękki bas przy niskich głośnościach. Przesiadam się z moich 5-letnich SBS350. Na codzień raczej korzystam z słuchawek (Senheiser HD201) i ten dźwięk z niemęczącym ucha bassem mi odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...