Skocz do zawartości
markof

Zestaw na i7-2600k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dluzszego czasu przymierzam sie do zakupu nowego PC ( moj aktualny P4 nie nadaje sie juz do pracy ), padlo na zestaw za 3250 z tego miesiaca.. przeraza mnie jedynie koszt tego GTX470, tzn, nie jestem pewien, czy bedzie mi takie monstrum potrzebne. Gram sporadycznie, bo od tego mam konsole, PC bedzie raczej do pracy, a jak juz do gry, to nie do super wymagajacych tytulow. Jest jakikolwiek sens zamawiac czesci paczkami z poszczegolnych sklepow w celu ew. zaoszczedzenia? Z tego co widze, to w proline zaoszczedze ponad 100 zl na kilku czesciach ( hdd, naped, ram ), reszty albo nie ma, albo lepiej wypada w esc.

SilentiumPC Gladius 600 Window Pure Black nada sie do tego zestawu?

Ostatnie, i zapewne najglupsze pytanie - czekac do nowego roku, czy kupowac juz teraz? Ogladalem histogram cen na ceneo, z tego co widze, to troszke podrozaly ostatnio podzespoly.

Pozdrawiam B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rzeczywiście nie grasz na PC za często to 470 odpada.Przerost formy nad treścią(polecane zestawy są tworzone głównie dla graczy i czasem trzeba je w niewielkim stopniu zmodyfikować).

GTX 460 albo Radeon 6850 zapewnią na chwilę obecną wystarczający komfort we wszystkie tytuły a w kieszeni zostanie 300-400 zł w zależności co wybierzesz.

Co do oszczędzania to sam musisz sobie na to odpowiedzieć czy chcesz się bić o każdą złotówkę.Dla 20 zł to chyba nie warto robić zamówienia w kilku sklepach.No ale np dla 100 zł można się zastanowić 8).Kalkulator w dłoń i do dzieła.

Buda jeśli ci się podoba to jak najbardziej może być.Co do cen to jest to wróżenie z fusów.Spore znaczenie ma tu kurs dolara.Ostatnie dni to mocna wahania na rynku walutowym.Dolar wystrzelił.Ceny też poszły trochę w górę.Musisz sam zdecydować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakis konkretny model 460ki polecasz? To samo, jezeli o Radeona chodzi. Ten zestaw ma przezyc te 5-6 lat, jak aktualny ( a jak widac w sygnaturze, juz wtedy byl to dziadowski sprzet ). Jezeli roznica na przestrzeni czasu jest wielka, to doloze do 470ki... po co mam sobie w brode pluc po jakims czasie ;) Monitor tez bedzie do wymiany, ale tutaj jestem sklonny dolozyc do lepszej matrycy, bo jak widze na zajeciach te TN samsunga, gdzie na wprost 1 kolor wyglada jak gradient, to mnie strzela. :mur:

Co do 'podobania' tej budy, chetnie wyslucham o ile masz jakies ciekawe alternatywy w zanadrzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafy to polecam model najtańszy :razz:

A tak na poważnie to znów sam musisz się pogłowić.Ważne rzeczy to długość gwarancji,system chłodzenia,dodatkowe akcesoria itd.Zajrzyj do przyklejonych tematów dotyczących wymienionych kart graficznych.Użytkownicy konkretnych modeli dzielą się swoimi spostrzeżeniami,lepiej odpowiedzą Ci na konkretne pytania.

Jeśli rzeczywiście chcesz kupić kartę graficzną na 5-6 lat to musisz kupić najdroższe i najmocniejsze GPU jakie jest teraz na rynku :wink: Rynek kart i gier zmienia się zbyt szybko żeby planować tak daleko w przyszłość(kwestia wydajności kolejnych generacji procesorów graficznych i wymagań sprzętowych gier).

Buda którą wybrałeś jest ok.W tym przedziale cenowym możesz zerknąć na coolermastery.Jakiś Centurion albo jeszcze lepiej Dominator też będą dobrym wyborem.W takim wypadku wybiera się to co się bardziej podoba.

Można też rozważyć propozycję @host-a.Dla mnie SSD jest świetnym rozwiązaniem.Polecam poczytać na temat tych dysków.Może się skusisz na zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za cenne informacje, co do tych 5-6 lat, od zawsze jedyne w co gralem, to stare blizzardowskie tytuly, diablo II, warcraft III, starcraft.. teraz sie duzo nie zmieni, nie mam czasu na najswiezsze tytuly, a jak juz mam, to oddaje sie przyjemnosci na konsoli ;) Komputer bedzie sluzyl do wszystkiego, dlatego szukam w miare uniwersalnego zestawu.. ciezko sie zdecydowac na konkrety, gorzej jak z baba. :mur:

Dysk SSD kusi, ale chyba wolalbym dolozyc do monitora :unsure: eh, kolejna rzecz, ktora teraz bedzie chodzic mi po glowie ;)

Maciem, co do zasilki, jakies argumenty? Puste hasla mi duzo nie mowia.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do SSD, monitora, karty graficznej, a komputera na parę lat. Do lepszego monitora warto dołożyć, będzie na kilka lat. Wypasionej karty nie warto kupować (jeśli nie potrzebujesz najwyższej wydajności teraz), bo najszybciej traci na wartości i się starzeje, zawsze łatwo można wymienić. Dysk SSD daje komfort pracy, ale też zawsze można go dokupić (tylko wtedy od nowa stawianie systemu niestety).

Edytowane przez host

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegladam obudowy do srednio 300 zl, i poki co w oko wpadla mi obudowa Aerocool PGS-R Sixth Element. Ktos mial z nia stycznosc? Cos moze o niej powiedziec? Chyba, ze macie jakies lepsze opcje do zaprezentowania ;)

:ploom:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam gladiusa 800'ke, obudowa warta każdego grosza. Aerocoole nie podchodzą. Chociaż z tego co widzę to ten Sixth Element jest konstrukcją bliźniaczą(wnętrze) do gladiusa, zapewne ta sama fabryka. Nie dawno kupowałem, to tego AC nie mieli nigdzie w ofercie i jak teraz patrze nadal nie mają.

Edytowane przez master4life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zamiarem zakupu nowego PC czekam juz dlugo, na poczatku mial byc xeon, pozniej info o sb, czekanie, czekanie, czas sie w koncu zdecydowac. Na ta chwile wybralem cos takiego, ale licze na porady i pomoc, szczegolnie przy mb oraz pamieci ram.

Komputer bedzie sluzyl do obrobki grafiki, wideo, z czasem moze jakis renderowanie 3d, gry sporadycznie, nic mega wymagajacego na ta chwile. Nie wiem jak z chlodzeniem na procek, cos wymyslnego kupowac? Wlasnie przeczytalem w temacie o SB, ze daja ten malenki radiatorek, wiec chyba bedzie trzeba to wymienic. Jakies pomysly?

Proc: Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/ 1199zł

Mobo: (?)Gigabyte GA-P67A-UD3 /intel P67/ 469zł

GPU: (?) MSI GeForce GTX 460 Cyclone OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI 720zł

RAM: (?) GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 349zł

power: (?) OCZ ModXStream Pro 500W 249zł

hdd: (?) Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 149zł

case: Fractal Design Define R2 Silver Arrow 299zł

monitor: Benq G2420HDBL (16:9, 5ms, DVI, LED) 699zł

razem 4133 w esc ( zalezy mi na zakupie calosci w 1 sklepie ) , bez vatu ponizej 3500, na czym mi rowniez zalezy.

Dzieki z gory.

Edytowane przez markof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ceny monitorow na lepszej matrycy na ta chwile mnie przerastaja, przeboleje TN, aktualnie mam starego 17'' Fujitsu Siemens na TFT i nie ma problemow z odwzorowaniem barw, wiec jak ten benq bedzie tak felerny, to pozostaje praca w dual view.

PSU zmieniony na podany przez Ciebie w takim razie, dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, nie bralem go pod uwage, musial mi umknac. Poczytam, poczytam :)

andrew777, na tym poziomie zaawansowania zawodowego, jezeli o grafike chodzi, nie zdecyduje sie jeszcze na monitor za ta kwote, ale dzieki za sugestie. Musialbym sobie odmowic w zbyt wielu plaszczyznach, od budy, po grafe, zeby cieszyc sie takim 'cackiem'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grasz sporadycznie więc karta za 700zł to strata pieniędzy.

W 4200zł zmieściłbyś się z R2 Silver Arrow.

Poza tym monitora chyba nie zmieniasz co rok/dwa.

Za około 400zł można spokojnie kupić kartę, dzięki której pograsz w większość gier na średnich/wysokich detalach.

I używaj "Dodaj odpowiedź", bo nie chce mi się usuwać zbędnych cytatów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wstępnie też jestem na etapie wymiany komputera i jak dla mnie najważniejsza jest wydajność w aplikacjach. Ja od siebie polecam:

PROCESOR CORE I7 2600K 3.4GHz LGA1155 BOX 1200zł

ASUS P8P67 DELUXE Intel P67 LGA 1155 - (czekam jeszcze jakie będą ceny ASRocka Extreme 6) - czemu ta płyta ma kilka wejść USB3 i możliwość podpięcia pod przud USB3.0 co jest plusem, dodatkowo do wersji K dobre OC 870zł

GOODRAM DDR3 4096MB PC1866 DUAL 2 x 2048 CL9 PLAY - 240zł

GOODRAM DYSK SSD 64GB 2.5 SATA2 MLC PRO 450zł

Grafike akurat mam jakiegoś Asusa 210M w sumie do moich potrzeb wystarcza.

Jeśli nie masz za dużych funduszy w mojej onecie można zaoszczedzić sporo na płycie np do takiej jak @andrew777 napisałm, ale komfort jaki daje dysk SSD to coś pięknego. Mogę mieć mniej ramu słabszy ciut procesor 2600 - bez K ale dysk SSD na system POLECAM!!

Co do zasilacza ja jestem fanem Chiefteca. Używam takiej 400-setki juz od wielu lat i działą super, w swoim też mam tylko że 750W.

Co do grania w gry, mam podobną sytuacje jak Ty. Do gier i rozrywki jest konsola ;). Jednakże gdybym miał wybierać miedzy grafikami wybrał bym Gigabyte WINFORCE oba modele 460 i 6850 mają ten sam system i są dość Ciche.

Ja jestem maniakiem Ciszy a oba modele są Ciche.

Z powyższych rozważań niestety klaruje się za wysoka cena więc podsumowując jeśli byś uzbierał odpowiednia kwotę - co do samego sprzętu ja bym wybrał(przy założeniu że nie będziesz kodkręcał):

Gigabyte GA-P67A-UD3 470zł

Intel Core i7-2600 1100zł

GOODRAM DDR3 4096MB PC1866 DUAL 2 x 2048 CL9 PLAY 240zł - chyba że cię stać na więcej

Fortron FSP460-60GHN 460W - 170zł - zasilacz polecony przez @andrew777 - nie miałem z tą marką za wiele wspólnego

GOODRAM DYSK SSD 64GB 2.5 SATA2 MLC PRO 450zł - lub cokolwiek innego byle SSD 60/64GB

Obudowa - sprawa gustu nie wiem liczę z 150zł

2580zł

z 8GB ramu +240

No i jeszcze grafika :/ - Osobiście ja bym wolał gorszą grafikę a dysk SSD ;) ale twój wybór.

Od gier ja mam konsole - ale sporadycznie wiadomo że by się w coś zagrało ;) zwłaszcza że na horyzoncie Diablo 3 w tym roku (którego jestem fanem).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD kusi, ale zostawiam to na pozniej - przesiadam sie z takiego grata, ze skok wydajnosci bedzie tak wysoki, ze SSD poczeka, az to co mnie czeka przestanie mnie zadowalac. Komfort ten, ze duzego manewru tu nie potrzeba, wiec nie ma tez pospiechu z tym SSD.

Co do OC, wole doplacic te 100 zl do procesora, i nie martwic sie w przyszlosci. Nie wiem jak ten UD3 od Gigusia przytula OC, nie zaglebialem sie jeszcze.

Co do karty graficznej, moze i macie racje.. musze sie z tym przespac :mur:

Czytam i czytam o tym Dellu 2209WA, i chyba sie na niego skusze. Cena rozsadna, opinie pozytywne, w testach wypada ladnie, do tego gwarancja DELL, czyli to, co misie lubia najbardziej. Gdyby tylko mial full hd/hdmi, ale nie mozna miec wszystkiego w tej cenie.

Dzieki za porady ;)

Edytowane przez markof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma tez swoje wady. Jeśli siedzisz w zaciemnionych pomieszczeniach to może być za jasny. Gdy monitor oddajesz na gwarancje to i tak nowego chyba nie dostajesz tylko używany.

Przejrzyj ten dział. Kilka razy była mowa o tych monitorach.

@Elninio

Tylko po co przepłacać za Goodram Play?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrew777

Może co do goodramów masz racje - ja akurat bede zamawiał ten model. Więc twoja propozycja bycmoze w tym wariancie jest lepsza.

Jednakże co do dysku jak teraz sie nie kupi SSD to później bedzie wymówka ja tak miałem. Mimo wszystko optuje za SSD-kiem na sam system ;), na laptopie mam i wiec co to znaczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrew777, gdzies czytalem w recenzjach, ze ktos wymienial tak 3 razy, az w koncu po wymiane zdan z serwisem zamiast 2209WA wyslali mu jakis nowszy model U23xxxx, bo nie chcial refurbow juz - za kazdym razem jakis inny mankament, taka ciekawostka.

W oko wpadl tez U2311 od Della, 23'' - full hd - hdmi, ale z tego co zobaczylem na jutubku, ma duzo gorsze katy :huh:.

Przemyslalem, i raczej odpuszcze sobie ta karte za 770 zl. Jedyne w co gram, to leciwy Warcraft III i pochodne, czyli cos, czego nie uswiadcze na konsoli. Moglbys polecic cos uniwersalnego w takim razie w rozsadnej cenie?

Jeszcze pozostaje kwestia MB, oraz chlodzenia na procek. Mysle, ze 4.5 ghz by mnie satysfakcjonowalo, ten UD3 wystarczy, czy lepiej dolozyc, bo roznica z konkurencja jest kolosalna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, tak leciwego sprzetu nie dostane nawet w sklepie. Chce kupic calosc na jednej fakturze, i miec z glowy, jestes w stanie polecic cos, co pociagnie gry pokroju starcrafta II? Czy w takim przypadku to juz GFX460 zostaje, czy cos z niszej polki go uciagnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, jeszcze pytanie odnosnie chlodzenia na procesor - cos konkretnego jestes w stanie polecic? Na boxowym raczej daleko sie nie zajedzie. Mam rozumiec, ze plyta i ramy sa w porzadku i nie warto do niczego doplacac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi