Skocz do zawartości
kulwis

Upgrade komputera

Rekomendowane odpowiedzi

:?: Zamierzam zmodernizowac swoj komputer i zakupic: plyte glowna, procesor z wentylatorem, ram 512 mb, dvd i dysk twardy. Na wszystko przeznaczyc moge okolo 1700 zl. Prosze o porady dotyczace konfiguracji. Jezeli chodzi o plyty glowne to w gre wchodza tylko MSI, ABIT, ASUS.

Najlepiej wybralbym cos ze stajni MSI, od lat jestem zwiazany z ta firma i nigdy nie mialem powodow do narzekan, a wrecz przeciwnie zawsze bylem zadowolony. Najbardziej sklaniam sie ku platformie opartej na procesorze AMD, ale niekoniecznie. Jezeli chodzi o chipset Nvidii nForce 2 to prosze mi wcale o nim nie wspominac, od razu go odrzucilem, nie zamierzam kombinowac z ich wadliwymi sterownikami, jezeli ktos ma na to czas to prosze bardzo, ale nie ja. Podkreslam, ze komputera nie uzywam do gier. Maszyna sluzy mi do internetu, pisania programow, sluchania muzyki, office i grafiki 2D. Wedlug mnie najlepszym wyborem bylby kt400 lub kt400A, albo springdale i celeron, chociaz sam nie wiem. Jezeli chodzi o dysk twardy to juz wogole nie mam pojecia co kupic, ale najlepiej tak cos kolo 80 GB. Pamieci na jakiej magistrali, czy w przypadku kt400A oplaca sie zakupic pamiatki na magistrali 400 MHz. No i jaki w koncu ten naped DVD? Pioneer czy Toshiba i jaki model?

Za wszelkie info z gory wielkie dzieki.

Jezeli chodzi o kwote to jest ona z lekka elastyczna (100-150 zl w dol czy w gore nie ma znaczenia).

W/w komponenty beda musialy wspolpracowac z tym co pozostalo mi z poprzedniego komputera, a mianowicie:

- Hercules 8500LE

- SB Live 1024

- Enlight 250 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO właśnie polacam jakaś mobo na KT400A i pamieći 400 mhz.Do tego albo ahtlon 1700+ lub barton 2500+.Jezeli chodzi o HDD to napewno cos cichego cie zadowoli, tu barakuda V sie kłania lub jak chcesz cosbardziej wydajnego to WDC.CO do DVD to polecam pioniera taki bez tacki.Niepaietam modelu, ale poleciłem go kumplowi i jest z niego bardzo zadowolny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kulwis, ile razy zamierzasz stawiać to pytanie? To trochę nie w porządku wobec osób, które już Ci doradzały.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=28826

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=31059

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=32774

racja .......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje plyte, ktora mam w podpisie (ABIT KD7-jest na kt400) cena to okolo 400-450zeta (nie pamietam dokladnie), do tego mozesz sobie sprawic BARTONA 2500+ za mniej wiecej 450zl (bo ta plyta z powidzeniem obsluguje BARTONA i jego 166mhz magistralke), dysk twardy MAXTOR ATA 133 powiedzmy 80gb za okolo 430zl lub 40gb za okolo 280zl (w zaleznosci od potrzeb), co do pamiatek to jak nie masz zamiaru krecic proca, to nie ma sensu kupowac PC-3200 (400mhz) bo wydajniejsze z BARTONEM beda PC-2700 (333mhz)-bedziesz mial fsb166 synchro. Co do DVD to mialem kiedys TOSHIBE 16/48 i moge ja z czystym sumieniem polecic. Mysle ze z takiego configa bylbys w 100% zadowolony bo wszystko do siebie pasuje jak ulal i do tego ma powera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NiemacieK Twoja mobo jest faktycznie spoko (jezeli chodzi o możliwośi kręcenia to chyba najlepsza z KT400) ale nie uważasz że najlepiej wybrać coś na KT400A?BO ma chociaż dzielnik 1/6

Nie wiem, ja mu tylko proponuje zestawik, ktory moim zdaniem bedzie OK. Co do dzielnika 1/6 to nie widze sensu, bo koles chyba nie chce krecic, a do bartona z fsb166 i pc-2700 (tu masz synchro, wiec bedzie wydajniej jak przy zastosowaniu pc-3200) wystarczy mu 1/5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten temat byl juz walkowany na forum. Przyznaje bo po co mialbym zaprzeczac. Jednak teraz na samym poczatku odrzucilem nForce'a. Wtedy nie bylo rowniez plyt na kt 400A. Jezeli kogos urazilem to wielkie sorki i przeprosiny dla osob, ktore wczesniej udzielily mi odpowiedzi. Ale pamietajcie, ze licze sie z Waszym zdaniem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli liczysz sie z naszym zdaniem to przemysl swoja decyzje odnosnie nforce'a 2. Wadliwe stery? A coz to, u Boga, za problem by kliknac na NO podczas instalacji driverow IDE? Za ciezko? Cos leniwy jestes...albo za bardzo sugerujesz sie bzudarami wypisywanymi przez jeden wroclawski vortalik :/

KT400A? Niezle ale do dualDDR (nforce2) i SS to sie nawet nie umywa.

Ale to twoj wybor i twoje przekonanie. Jednak glupota jest, IMHO, cos odrzucac tak KATEGORYCZNIE wiedzac jednak TAK malo na dany temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo zaczekaj na KT600, ktory w/g pierwszych testow roznosi N-FORCE2 ULTRA i wcale do tego nie potrzebuje dualDDR. Jezeli chodzi o N-force2 i KT400 to roznica w wydajnosci jest niewielka, a przy wyzszych fsb (w okolicach 195) jeszcze bardziej sie zaciera bo n-force duzo traci poprzez blokade PCI i asynchro AGP. W tym temacie przyznaje KULWISOWI racje (nie ze wzgledu na stery, a na caloksztalt) i chociaz to bardzo udana konstrukcja to kt400 nie ma sie zupelnie czego wstydzic a ja sobie spokojnie poczekam na kt600, ktory na dodatek ma byc tanszy od NF2 ULTRA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...