Gość mati.08 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Mam problem. Otóż podłączyłem laptopa do listwy od mojego pc. Chwilkę na nim pracowałem i go odłączyłem (wyłączyłem listwę do której był podłączony odłączyłem wtyczkę i przeniosłem lapka)) gdy był włączony . Ok zrobiłem co chciałem itd. Po chwili wracam do stacjonarnego kompa bo muszę go włączyć , i co się dzieje?. Wstaje ,pracują wentyle itp .Nie ładuje się bios ani system .Komputer pracuje ale jakby bez obrazu. Sprawdzałem wtyczki od monitora , grafy. Myślę sobie co jest??. Komputer działa ale hdd nie świeci się . No cóż jakby dysk padł to choćby windows się ładował . Hmm piszę problem bo nie zabardzo wiem co mogło się stać. Pomożecie? Nie wygląda to jak odejście zasiłki bo komp działa ale bez obrazu. hdd się nie świeci , ale gdyby padł do bios choćby się ładował. Jak myślicie czy to śmierć mojego 3 letniego Asrocka p35 WiFi? :(? Mój sprzęt to : ModeCom Fell 3 400W.ASROCK Wifi p35.intel core 2 duo (podkręcony na 3000mhz ale bez zmiany napięć) ramy hmm Vitesta 2x2 gb extreme edition,karta graficzna Geforce 8800GT . Pomyślę jeszcze co się stało że nie ładuje się . Ps dzisiaj były jakieś skoki napięcia ale żebym miał takiego pecha?!?. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. sprawdzę Edytowane 15 Stycznia 2011 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Odłączałeś komputer jeszcze raz od prądu na chwilę (20-30 sekund)? Czasami to pomaga po skokach napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 nie pomogło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 1. Reset biosu. 2. Inny zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) -Odłącz kabel zasilający. -Reset biosu- najlepiej przez wyciągnięcie baterii. -Wyciągnij Grafikę i pamięć RAM. -Przeczyść styki, przedmuchaj sloty. -Wypnij i wepnij ponownie wtyczki zasilające płytę główną (20+4 pinową, oraz od procka 4 pinową). -Możesz także wypiąć całkowicie dysk twardy i podpiąć go ponownie- ale gdyby dysk był uszkodzony, to albo przymulał by kompa, albo nie był by widziany w BIOSie. Po wykonaniu powyższych czynności komputer powinien się uruchomić. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Jest pewien sukces. Pc się uruchamia już(wykonałem co muwiliście) , lecz podczas ładowania się systemu wyskakuje na ułamek sekundy bsod(ekran śmierci) po czym następuje restart pc. 2 razy się restował więc podejrzewam że może resetować się tak w kółko. Macie pomysły co zrobić? Czy mi się wydaje dobrze wydaje że ram się rozwalił? Bo nie mam pomysłów. No chyba że dysk ,wtedy byłoby kiepsko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Po resecie biosu mógł zmienić się tryb pracy dysku. Spróbuj w biosie przestawić w tryb zgodności IDE. Pamięć możesz sprawdzić bez dysku. Goldmemory czy memtest można uruchomić z pendrive, cd-romu, czegokolwiek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Ok sprubuje.jeszcze jedna rzecz. po awari mam napięcia 3 3.24 12 12.3 5 5.80 więc napięcia się pogorszyły.Sprawdzę to co mówisz ale jak ustawic rodzaj pracy dysku?????? A i jeszcze jedno komp przy ładowaniu się ( w nomencie gdzie jest pokazana mrugająca kreska taka jak ta _ ) to komp jakoś długo ,,myśli"". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 IDE Configuration > SATAII Configuration > Configure SATAII as > IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Dzięki pomogło(temat do zamknięcia), Ciekaw jestem co spowodowało tę ,,awarię''\ Ps chyba dysk się sypie :( Co chwile error rate oraz ECC RECORVERE ,,Podskakują'' Edytowane 15 Stycznia 2011 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...