Skocz do zawartości
dixidi7

Czy wszytsko jest ok?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was!

Proszę Was o opinie co do zestawu który zamierzam sobie złożyć.

Na wstępie zaznaczam iż komputer ten ma służyć wszytskiemu prócz gier, czyli internet, office jakiś download plików (torrent,rapidshare), czasem jakaś obróbka zdjęcia, kompresja filmu powiedzmy taki multimedialny komputerek.

Zależy mi na tym aby zestawik ten był po pierwsze chłodny i cichy...cichy to wiadomo a co do chłodnego no cóż już jeden kaloryfer w pokoju mam drugiego mi nie trzeba:)

I taki sobie zestawik skleciłem:

cpu: AMD X2 250 - 195 zł

mobo: ASUS M4A88T-M AMD 880G mATX - 295 zł

ram: KINGSTONE HYPER X 2*2 GB CL9 - 159 ZŁ

hdd: WD ALBO SAMSUNG 500 GB około 180 zł

zasilacz: SEASONIC S12II - 380W - 199 ZŁ

obudowa: COOLER MASTER ELITE 342 mATX - 157 ZŁ

Tłumacze i objaśniam:) - wybrałem X2 gdyż raczej nie używam aplikacji wykorzystujących wiele rdzeni więc X2 powinna mi wystarczyć a z czasem mogę sobie go podkręcić lekko lub za jakiś czas sprzedać i wymienić na jakiegoś używanego phenoma tak sobie myślę.

Płytę główną chciałem solidną, z początku miałem kupić Asus M4A78LT-M LE 760G za 190zł ale w sumie po dołożeniu 100 zł mam nowocześniejszy chipset bardziej rozwojowy choć ciekaw jestem jak jest z temperaturą chipsetów obu tych płyt, który bardziej się grzeje.

Co do Ramu do te Kingstony wydaja mi się być w rozsądnej cenie a chyba bedą szybsze od DDR 2 prawda?

Dysk grunt żeby było 500GB, myślę o WD gdyż na tych dyskach od dawna pracuje i żaden mi jeszcze nie padł, mam do nich taki mały sentyment.

z zasilaczem miałem sporo problemów, nie wiem jak z mocą czy 380W da radę przy założeniu że może będzie podkręcany procesor, myślałem o Corsarzu Corsair CX430 CMPSU-430CXEU to taki nowy model ale mało o nim informacji.

Proszę o opinie czy wszystko będzie współgrało jak należy i czy może warto do czegoś dołożyć lub coś zmienić bo..jest lepsze w podobnej cenie.

Dziękuję z góry i pozdrawiam!!!

Edytowane przez dixidi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AM3 juz nie bedzie rozwojowe wchodzi AM3+ .W sumie płyta nie jest zła. ( b dobry kodek dzwiękowy ! )

hdd: WD ALBO SAMSUNG 500 GB około 180 zł

Na dole wytłumaczyłes sobie dokładnie jaki dysk <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ... jestem za .

Zasilacz jest ok .Procesor jak na pocatek tez dobry wybór ( w sumie niektóre ładnie się kręcą ) Pomysl jeszcze nad jakimś cichym wentylem na proca ( zzawsze lepsze chłodzenie ) chocby AC64PRO PWM Bo jak bedziesz krecił w przyszłosci pheńka to BOX szybko sie spoci..

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi