Janek_SiD Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam, obecnie posiadam kartę GTX 285. Powoli przymierzam się do przesiadki na coś nowszego, np. GTX 560 Ti. Zastawiam się, czy zostawić obecną kartę jako drugą, czy ją przełożyć gdzieś indziej lub sprzedać. Decyzje uzależniam od dwóch rzeczy: Wiem, że dwóch różnych kart w SLI nie połączę, ale są jeszcze dwa inne zastosowania Physx i CUDA. I tu pojawia się moje pytanie do osób, które miały okazje testować dwie różne karty w praktyce. 1) Ile zyskam na wydajności w grach które obsługują Physx? O ile skoczy liczba FPS-ów w takich grach jak Mafia II czy Batman? Czy to będzie zauważalna różnica? Czy gra jest warta świeczki? 2) Czy aplikacje wykorzystujące CUDA, jak choćby program do kompresji wideo, będą potrafiły zrobić użytek z obu kart jednocześnie? Czy nie potrafią tego wcale i obciążona będzie tylko jedna karta, lub przyrost będzie symboliczny? Czy dwie różne karty w jednym kompie nie przysporzą dodatkowych problemów, poza większym poborem energii i wyższą temperaturą w budzie? Z góry dzięki za wszelkie opinie. SiD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Czy gra jest warta świeczki? IMHO - nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 (edytowane) To zależy jak się na to zapatrujesz. Ja bym sobie ją zostawił. Z resztą popatrz na to GTX 285 ma tryb 2D, więc gdy karta nie będzie wykorzystywana pobór mocy nie będzie duży. Z tego co się orientuję, to profesjonalne aplikacje potrafiące korzystać z CUDA są zdolne do obsługi kilku kart jednocześnie. Edytowane 4 Lutego 2011 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Ja na twoim miejscu opchnalbym tego 285 i dolozyl do gtx470/480/570. Malo gier jest z PhysX, a pojedyncze karty daja rade. Samemu przeszedlem Mafie 2 na full detalach i jakos zadne zacinki itp mi nie doskwieraly, a gralem na gtx470 + q9650 stock :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pesmergaa Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Panowie, chciałbym odswieżyć temat.Płyta główna: AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/Zasilacz: Chieftec 450W [GPS-450AA-101A]Chciałbym połączyć takie dwie karty graficzne, czy istnieje jakieś ryzyko? Na przykład, że coś się spali?Asus GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVIGEFORCE GT440 1.5GB DDR3 /192bit/ HDMI 12M GW/FV! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Niech zgadnę... potrebujesz podłączyć kilka monitorów? :) Nie powinno być żadnych problemów. @Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pesmergaa Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Niech zgadnę... potrebujesz podłączyć kilka monitorów? :) Nie powinno być żadnych problemów. @Tapatalk Nie potrzebuje podlaczyc wiecej monitorów.. po prostu zastanawiam się czy w ostatecznosci bedzie lepsza wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 W takim układzie nic ci to nie da . Nie uda ci się zrobić SLI z tych 2 kart ( pewno o tym myślisz ) . To karty różnych generacji , o ile 9600GT same w sobie jest zdolne do stworzenia SLI z drugą taką samą kartą to GT440 już nie jest w stanie pracować w trybie SLI . SLI robi się z 2 takich samych kart , nie wiem czy zadziałają różne karty tej samej generacji np. 9600GT z 9800GT czy GT440 z GTX460 . Do tego twoja płyta średnio nadaje się do SLI , ma układ prędkości 16x+4x dla portów PCI-E . Nawet zamiana kart jest średnio sensowna - zyskasz obsługę DX11 i mniejszy pobór prądu , możesz stracić na wydajności a w najlepszym razie wydajność będzie identyczna . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pesmergaa Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 W takim układzie nic ci to nie da . Nie uda ci się zrobić SLI z tych 2 kart ( pewno o tym myślisz ) . To karty różnych generacji , o ile 9600GT same w sobie jest zdolne do stworzenia SLI z drugą taką samą kartą to GT440 już nie jest w stanie pracować w trybie SLI . SLI robi się z 2 takich samych kart , nie wiem czy zadziałają różne karty tej samej generacji np. 9600GT z 9800GT czy GT440 z GTX460 . Do tego twoja płyta średnio nadaje się do SLI , ma układ prędkości 16x+4x dla portów PCI-E . Nawet zamiana kart jest średnio sensowna - zyskasz obsługę DX11 i mniejszy pobór prądu , możesz stracić na wydajności a w najlepszym razie wydajność będzie identyczna . Teraz spostrzeglem ze wpisalem 9600gt, a posiadam 9800gt ale to pewnie nic nie zmienia. No nic pobawie się, zrobie test na 3D Mark 11 i zobacze co i jak. Mam nadzieje, że nie spale ich :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Czytałeś co co napisałem ? Nie dość że twoja płyta nie jest za dobra do SLI to nie wiadomo czy takie połączenie zadziała - SLI powinno się robić z 2 identycznych kart . W najlepszym razie będzie sporo wolniej niż na 9800GT ( choć trochę szybciej niż na GT440 ) , w najgorszym w ogóle takie połączenie nie zadziała . Co innego obsługa wielu monitorów czy dodatkowa karta do przetwarzania fizyki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pesmergaa Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Tak czytałem.Podłączyłem je i nie działa.Pozdrawiam i dzieki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...