Skocz do zawartości
xardas228

Komputer zawiesza się po ekranie biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż moim problemem jest zawieszanie się komputera w pewnym momencie, ale może najpierw kofiguracja

CPU: Amd Sempron 2600+ (Tak, swoje już wysłużył, ale on akurat wygląda na stan idealny)

MOBO:Asrock K8NF4G-SATA2 (albo mam pecha do MOBO tej firmy albo to badziewie)

RAM: Kingston 512 MB DDR1 i GOODRAM 1GB DDR1

GPU: Mam do wyboru Gigabyte Radeon x1600 PRO Palit Radeon HD4650 albo integre która jest na płycie głównej ( wolałbym zostać przy integrze bo komputer ma służyć celom typu internet).

HDD: Seagate 120 GB ATA

Nagrywarka DVD: Nie mam pojęcia, może jutro będę wiedział

Zasilacz:tracer 4life 400 (z tego co wiem to nowy)

Może zacznę od początku. Zaznaczę od razu że komputer nie jest mój. Parę dni temu kumpel (właściciel komputera) sprzedał laptopa. Miał plan posiedzieć przez parę dni na starej nieużywanej stacjonarce, niestety okazało się że brat zainstalował tam jakiegoś Windowsa MX (od zawsze wiedziałem że każda wersja XP inna od oryginału jest badziewna). Kumpel posiada swojego XP z SP2. Usiedliśmy i wspólnie zainstalowaliśmy tego właśnie XP, po zainstalowaniu czekały nas miliony aktualizacji ;] (pierwsza paczka chyba 140 sztuk) Niestety po zainstalowaniu wszystkich sterowników(wtedy w slocie siedział HD4650) Menedżer urządzeń pokazywał nadal dwa nierozpoznane urządzenia "Urządzenie audio na High Definition Audio" Sterowniki Realteka i te od grafiki były zainstalowane do tego komputer w okienku dźwięki i urządzenia pokazywał brak urządzeń audio. Po różnych próbach z innymi sterownikami Realteka komputer po włączeniu się systemu przestawał odpowiadać, do tego BsODy. Wziąłem wtedy szafę do siebie żeby pokombinować jeszcze. Po ponownej Reinstalce systemu i gdzieś tak w połowie aktualizacji a także przesiadce na Gigabyte Radeon x1600 PRO komputer widział już tylko jedno urządzenie na high definition audio. Dźwięk przy jednym uruchomieniu systemu był a przy następnym nie. Niestety przy którymś z takich uruchomień komputer zaczął zatrzymywać się po ekranie pierwszym (tym od wejścia do biosu). Zatrzymywał się na ekranie boot czy XP czy bootowanie z płyty zatrzymywał się po komendzie "naciśnij jakiś przycisk aby rozpocząć z płyty" (wiecie o co chodzi) Próbowałem odpiąć wszystko tj. kartę graficzną, ram ,dysk, nagrywarkę. Komputer bez RAMU włączał się, ale monitor nie reagował ani nic. Próbowałem w każdej kofiguracji Ramu(jedna kość, dwie kości, zamiania slotami)

Bez dysku komputer dochodzi do momentu brak urządzenia. Reset CMOS spod zworki i spod baterii robiłem. niedawno rozebrałem do zera (stąd wiem że procesor wygląda dobrze). Nie ruszałem tylko zasilacza. Niestety to samo ;/. Do biosu da się wejść normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Aby wykryło Ci poprawnie HD Audio, trzeba zainstalować łatkę KB888111 (UAA) przed instalacją SP3 i innych aktualizacji.

2. Objaw, który opisujesz, wskazuje na rozsypany układ partycji. Odpal program TestDisk dla DOS (z pendrive lub CD) lub z poziomu Windows (podłączając dysk z tego kompa do innego kompa). Opis programu w Sieci oraz na forum.

3. Zasilacz nie miał prawa uciągnąć tego HD. x1600 też może być problemem. Jak komp ma być tylko do Internetu, to zostań przy zintegrowanej - cisza i oszczędność prądu.

4. Przeczytał przyklejony temat o BSOD, resetach i zwisach - dowiesz się, jak sprawdzić zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zadziałało

2. TestDisk na pena za pomocą tej instrukcji wrzuciłem. Ładnie się zabootowało. Pobawiłem się troche, ale stwierdziłem że najlepszym rozwiązaniem jest usunięcie partycji systemowej. Zadziałało Xp ładnie z płyty poszedł.

3. Zostanę przy integrze szczególnie że procek ma 100% obciążenia przy byle instalacji programu. Temperatury w normie.

4. Przejrzałem wcześniej

Generalnie wszystko ładnie działa, jedna aktualizacja robi problem, ale nie jest krytyczna więc nie ma problemu. Żywotność dysku wg. różnych programów to 60-63 %. Niby pokazuje OK, ale jest jeden błąd w S.M.A.R.T. na żółto, więc spodziewam się że za długo ten dysk nie pochodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi