Skocz do zawartości
Santander

Kilka małych pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z komputerem (chociaż nie koniecznie z nim). Jest to bardzo uciążliwe nie tylko dla mnie, ale dla każdego u kogo ten problem wystąpił/występuje. Mianowicie, komputer spełnia wymagania wszystkich gier (oprócz nowości typu dead space 2) i nawet zostaje spory zapas, a mimo to większość tnie nawet na najniższych detalach. Pobrałem dzisiaj Need for Speed: Hot Pursuit i byłem wielce zdziwiony, gdyż cięło nawet na 800x600 itp. Mój sprzęt:

Płyta główna: Intel D946GZAB

RAM: 2x 2GB GoodRam (wolne około 2,5 Gb z uwagi na to, że mam Xp)

Procesor: Intel Pentium E5300 2x2,60Ghz (everest pokazuje Pentium III Xeon, a w rzeczywistości mam Intel Core 2 Duo)

Zasilacz: Akyga 420 W

Dysk twardy: SEAGATE 500Gb

Karta graficzna: Nvidia GeForce 9500 GT 1Gb

Karta dźwiękowa Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Karta sieciowa Intel® PRO/100 VM Network Connection (85.202.214.207)

Service Pack 3. Wszystkie sterowniki.

Nie ma tu mowy o wirusach czy innym spyware. Co 3 dni skanuje. Formaty regularne. Miejsca na dysku mam prawie 85% wolnego. Raczej unikam ściągania syfu. Jednym słowem komputer czysty.

Może coś trzeba wymienić bo źle dopasowane? Może zasilacz kijowy? Proszę o informacje na każdy temat tj. zmiana, porady, overclocking i czy opłaca się wymieniać podzespoły na tej płycie głównej. Może być tak, że cały zestaw jest do ekhem.

Jestem nowy na forum i proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najsłabszym ogniwem w grach jest grafika, nadaje się ona do wszystkiego (www, YT, filmy itd.) oprócz gier.

Marna płyta uniemożliwia oc procesora. Gdybyś miał lepszą płytę, cpu po podkręceniu w okolice 4GHz lepiej (dobrze) by radziło sobie z tytułami nie mającymi parcie na 4 rdzenie.

Zasilacz - tragedia.

Płyty jako tako nie warto wymieniać pod tę platformę.

Możesz wymienić grafikę na HD4850 oraz zasilacz na Seasonica 400W, Deltę 400W czy Fortrona GHN 400W lub 460W.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kolega napisał zasilacz i karta raczej do grania się nie nadają. Zasilacz bym zmienił w pierwszej kolejności a karta powinna jednak dać rade w Low. Zastanawiające jest czytanie procka w evereście i poszedł bym bardziej tym tropem. Ta płyta to typowy wynalazek dla starej celinki, P4 i PD. Nowsze procki raczej są mało kompatybilne. Poszperałem treoszkę i wygląda to tak Found 21 Compatible Processor(s) for Board "D946GZAB"- 21 procków kompatybilnych. Twojego niestety nie ma.

strona intela do poczytania

Sprawdź wersję biosu może aktualizacja pomoże.

Wymień zasilacz (przyda się w przyszłości) a kartę najlepiej spradź u jakiegoś znajomego w nowszym konfigu kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te będą odpowiednie?

Graficzna: SAPPHIRE ATI RADEON HD4850 1GB HD 4850 1024MB TOP (1460029372) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Zasilacz: Zasilacz DELTA 400W GSP-400AB C1 Kraków (1450632102) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Co do zasilacza to wolałbym, żeby ogarniał wszystko.

Jeśli ktoś zna jakąś inną stronę to proszę podać.

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta delta to lipa, tylko 228W na linii 12V.

Bierz tą deltę Zasilacz DELTA 400W WROCŁAW (1438080050) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

lub tego Seasonica http://www.techplanet.pl/produkty/zasilacze/seasonic-ss-400et-80-400w,13827.html

lub tego Fortka http://www.techplanet.pl/produkty/zasilacze/fortron-atx-460-60ghn-460w,8923.html

Sklep wybierasz dowolnie, esc, agito, morele czy co tam chcesz.

Grafika OK.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi