Skocz do zawartości
Kil

Radiator na sapphire 9100

Rekomendowane odpowiedzi

jak to badziewie zdjac moze macie jakas bezpieczna metoda??

Mi sie udalo bez wiekszych problemow wlasnie na takiej karcie jak masz. Duzy plaski srobokret i podwarzenie od strony zlacza AGP, tak, zeby nie zniszczyc jakiegos smd. W sumie ja mialem na swoim malo kleju, tylko taka obręcz wokol metalowej oslony jadra z GPU.

Mozna tez sprobowac wsadzic do zamrazarki, zeby klej bardziej stwardnial, ale mi osobiscie zawsze udawalo sie sciagac radiatory przez podwarzenie.

pozdro i powodzenia przy sciaganiu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jesli moge spytac, to jaki dales wentyl w zamian?

bo kolega ma ta karte i narzeka ze jest glosna; choc on ma wieeelkiego cykora zeby bawic sie w podwazanie albo tym bardziej wsadzanie do zamrazarki.

jak oceniacie stary radiator na tej karcie? moze nowy wentyl (chyba jest przykrecany?) by wystarczyl, bo chodzi tylko o wyciszenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jesli moge spytac, to jaki dales wentyl w zamian?

bo kolega ma ta karte i narzeka ze jest glosna; choc on ma wieeelkiego cykora zeby bawic sie w podwazanie albo tym bardziej wsadzanie do zamrazarki.

jak oceniacie stary radiator na tej karcie? moze nowy wentyl (chyba jest przykrecany?) by wystarczyl, bo chodzi tylko o wyciszenie?

Nowy tez trzeba przykleic, bo nie ma otworow mocujacych.

w zamian nic nie dalem, bo karte musialem sprzedac i nie doczekala sie modyfikacji, moze w przyszlym miesiacu po nastepnej wyplacie :-) kupie druga taka sama.

Ale co zaobserwowalem. Jak kleilem radiator na kleju termopoxa to kompa dalem do gory nogami i zeby bylo szybciej kleilem na wlaczonym. To radiator bez wentylka w trybie 2D byl letni, wogole sie jakos powaznie nie zagrzal. W 3D no juz niestety sam radiatorek to za malo.

Pomysl na chlodzenie zastepcze: radio z starego celerona slotowego -> obciac boki, zeby zostal sam ladny kradracik -> przykleic na termopoxie -> nakrecic wentyl 50mm i ustawic na +5V. Wedlug mnie, jezeli jakos bardzo nie bedzie sie krecic GPU, to wszystko powinno wytrzymac, jak cos to wentyl na +7V i na pewno styknie

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...