chester1105 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) Witam, ostatnio spalił mi się w komputerze zasilacz Modecom MC 400 ATX 2.0 PFC, 400W. W sumie to dziwna sytuacja, bo wieczorem wyłączyłem komputer (Start > Zamknij system), a po powrocie z pracy guzik power nie zareagował. Nic nie piknęło, wiatraki nie ożyły. Pożyczyłem jakiś stary zasilacz od kumpla i na nim mój komputer dał znaki życia. Także zasilacz padł na dobre. Poczytałem trochę o zasilaczach i mój wybór padł na: OCZ ModXStream Pro 500W (217 zł na Skąpcu - http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/397825) Czy w tej cenie znajdę coś lepszego ? - widziałem, że w zasilaczach w tej cenie na forum polecane są np. Fortron i Corsair. Czy są one lepsze od w/wym. modelu, a jeśli tak do dlaczego ? I pytanie drugie. Mieszkam w bloku, także czasem sąsiad jakąś wiertarę podłączy, czasem żarówka strzeli bez powodu, także niewykluczone, że i tym razem, jak nie było mnie w pracy zadziałała tego typu siła sprawcza. Dlatego też, skoro już kupuję sobie nowy zasilacz, postanowiłem zainwestować również w jakiś uczciwy (jak na moje domowe potrzeby) zasilacz UPS typu line – interactive. Ponieważ budżet mam skromny, mój wybór padł na: Zasilacz UPS Ever Duo II Pro 500 (koszt: 270 zł -http://www.agito.pl/zasilacze-ups/ever-duo-ii-pro-500.0.333813.html?cid=56&acc=333800 Na UPS-ach się w ogóle nie znam – nigdy nie miałem. Dlatego mam pytanie, czy to dobry wybór i czy uciągnie mój komputer: Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W AMD Athlon64 5600 + AM2 : 89W RAM: 4x GEIL 512 MB DDR2 PC667 DUAL CHANNEL Płyta: ASUS M2N4 – Sli HDD Seagate Barracuda 250 GB HDD WD Black Caviar 640 GB Napęd LG Dvd Nagrywarka DVD Samsung Galaxy Geforce 7900 GS 256MB: 50W Klawiatura Mysz chwilowo Monitor CRT AOC 7A+ : ???W (nie ma danych na tabliczce znamionowej) Ewentualnie do tego mogłaby dojść: drukarka HP PSC 1510: ~ 40 W Laptop Acer Aspire 3690 (nie wiem ile ciągnie, zasilacz ma na 65 W) Pozdrawiam i proszę o pomoc. Edytowane 19 Lutego 2011 przez chester1105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) Doloz sobie kilka zl i kup Tacens Valeo III 500W nie pozalujesz ;) Polecane zasilacze – LUTY 2011 | infoBIT.pl (na nastepnej stronie na dole jest maly opis ocz'a modx..) Milej lekturki: IN4.pl - Recenzje - Tacens Valeo III 600W Tacens, czyli cisza | infoBIT.pl Edytowane 19 Lutego 2011 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Doloz sobie kilka zl i kup Tacens Valeo III 500W nie pozalujesz ;) Polecane zasilacze – LUTY 2011 | infoBIT.pl (na nastepnej stronie na dole jest maly opis ocz'a modx..) Milej lekturki: IN4.pl - Recenzje - Tacens Valeo III 600W Tacens, czyli cisza | infoBIT.pl Obawiam się że pasywna praca (a często zasilacz ten pracuje pasywnie podczas np. przeglądania www) może skrócić żywotność tego zasilacza. W końcu ten radiator z tyłu aż parzy z tego co piszą, więc wnętrze zasilacza w trybie pasywnym musi być nieźle gorące.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chester1105 Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2011 (edytowane) @Maciem Zasilacz fajny, ale w tej recenzji wyraźnie pisze, że: "Jeszcze jedna mała kwestia odnośnie trybu półpasywnego – produkty takie jak Tacens Valeo III przeznaczone są dla obudów z zasilaczem montowanym na dole, najlepiej wentylatorem w dół. Dlaczego? Dwa argumenty: 1. Przy takim montażu zasilacz chłodzi się powietrzem z zewnątrz – w temperaturze pokojowej pozostanie on prawdopodobnie bezgłośny mniej więcej tak długo, jak w tym teście. Przy wyższej temperaturze (jaka panuje wewnątrz obudowy) nie można się spodziewać takich rezultatów – wentylator włączy się wcześniej. 2. Obudowy z zasilaczem montowanym na górze wykorzystują pracę jego wentylatora, by chłodzić procesor. W trybie półpasywnym to zadanie nie jest realizowane, co powoduje wzrost temperatur także na procesorze." Ja mam niestety klasyczną obudowę - zasilacz "wisi" sobie u góry... Także Kyle może mieć rację... A co UPS - ami ? Ma ktoś z Was opisany model ? Edytowane 20 Lutego 2011 przez chester1105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...