Skocz do zawartości
chester1105

Pomoc w wyborze zasilacza oraz UPS-a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio spalił mi się w komputerze zasilacz Modecom MC 400 ATX 2.0 PFC, 400W.

W sumie to dziwna sytuacja, bo wieczorem wyłączyłem komputer (Start > Zamknij system), a po powrocie z pracy guzik power nie zareagował. Nic nie piknęło, wiatraki nie ożyły. Pożyczyłem jakiś stary zasilacz od kumpla i na nim mój komputer dał znaki życia. Także zasilacz padł na dobre.

Poczytałem trochę o zasilaczach i mój wybór padł na:

OCZ ModXStream Pro 500W (217 zł na Skąpcu - http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/397825)

Czy w tej cenie znajdę coś lepszego ? - widziałem, że w zasilaczach w tej cenie na forum polecane są np. Fortron i Corsair. Czy są one lepsze od w/wym. modelu, a jeśli tak do dlaczego ?

I pytanie drugie. Mieszkam w bloku, także czasem sąsiad jakąś wiertarę podłączy, czasem żarówka strzeli bez powodu, także niewykluczone, że i tym razem, jak nie było mnie w pracy zadziałała tego typu siła sprawcza. Dlatego też, skoro już kupuję sobie nowy zasilacz, postanowiłem zainwestować również w jakiś uczciwy (jak na moje domowe potrzeby) zasilacz UPS typu line – interactive.

Ponieważ budżet mam skromny, mój wybór padł na:

Zasilacz UPS Ever Duo II Pro 500 (koszt: 270 zł -http://www.agito.pl/zasilacze-ups/ever-duo-ii-pro-500.0.333813.html?cid=56&acc=333800

Na UPS-ach się w ogóle nie znam – nigdy nie miałem. Dlatego mam pytanie, czy to dobry wybór i czy uciągnie mój komputer:

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W

AMD Athlon64 5600 + AM2 : 89W

RAM: 4x GEIL 512 MB DDR2 PC667 DUAL CHANNEL

Płyta: ASUS M2N4 – Sli

HDD Seagate Barracuda 250 GB

HDD WD Black Caviar 640 GB

Napęd LG Dvd

Nagrywarka DVD Samsung

Galaxy Geforce 7900 GS 256MB: 50W

Klawiatura

Mysz

chwilowo Monitor CRT AOC 7A+ : ???W (nie ma danych na tabliczce znamionowej)

Ewentualnie do tego mogłaby dojść:

drukarka HP PSC 1510: ~ 40 W

Laptop Acer Aspire 3690 (nie wiem ile ciągnie, zasilacz ma na 65 W)

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Edytowane przez chester1105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doloz sobie kilka zl i kup Tacens Valeo III 500W nie pozalujesz ;)

Polecane zasilacze – LUTY 2011 | infoBIT.pl (na nastepnej stronie na dole jest maly opis ocz'a modx..)

Milej lekturki:

IN4.pl - Recenzje - Tacens Valeo III 600W

Tacens, czyli cisza | infoBIT.pl

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doloz sobie kilka zl i kup Tacens Valeo III 500W nie pozalujesz ;)

Polecane zasilacze – LUTY 2011 | infoBIT.pl (na nastepnej stronie na dole jest maly opis ocz'a modx..)

Milej lekturki:

IN4.pl - Recenzje - Tacens Valeo III 600W

Tacens, czyli cisza | infoBIT.pl

Obawiam się że pasywna praca (a często zasilacz ten pracuje pasywnie podczas np. przeglądania www) może skrócić żywotność tego zasilacza. W końcu ten radiator z tyłu aż parzy z tego co piszą, więc wnętrze zasilacza w trybie pasywnym musi być nieźle gorące..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Maciem

Zasilacz fajny, ale w tej recenzji wyraźnie pisze, że:

"Jeszcze jedna mała kwestia odnośnie trybu półpasywnego – produkty takie jak Tacens Valeo III przeznaczone są dla obudów z zasilaczem montowanym na dole, najlepiej wentylatorem w dół. Dlaczego? Dwa argumenty:

1. Przy takim montażu zasilacz chłodzi się powietrzem z zewnątrz – w temperaturze pokojowej pozostanie on prawdopodobnie bezgłośny mniej więcej tak długo, jak w tym teście. Przy wyższej temperaturze (jaka panuje wewnątrz obudowy) nie można się spodziewać takich rezultatów – wentylator włączy się wcześniej.

2. Obudowy z zasilaczem montowanym na górze wykorzystują pracę jego wentylatora, by chłodzić procesor. W trybie półpasywnym to zadanie nie jest realizowane, co powoduje wzrost temperatur także na procesorze."

Ja mam niestety klasyczną obudowę - zasilacz "wisi" sobie u góry... Także Kyle może mieć rację...

A co UPS - ami ? Ma ktoś z Was opisany model ?

Edytowane przez chester1105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi