Caminero Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2011 Witam. Panowie mam następujący problem z lapkiem. Ostatnio po 2-3h używania na matrycy pojawiają mi się piksele i artefakty, obraz się sypie, dzieje się tak na pulpicie, natomiast jak przeglądam strony www to obraz jest czysty. Obstawiam grafikę zintegrowaną z płytą czyli w tym przypadku Intel Mobile 965GM z X3100, lapek to FSC ESPRIMO V-5505 T3200/250GB/Intel965GM/X3100/15,3/WinXP. Może macie pomysły jak temu zaradzić, ewentualnie jaka jest przyczyna tych artefaktów (lapka mam ponad 2 lata a to zaczęło się z 2 tygodnie temu). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2011 Może trzeba go z kurzu przeczyścić? Najprościej użyć sprężonego powietrza, ale niektóre systemy wentylacji w laptopach są tak skonstruowane, że jedyną skuteczną metodą jest rozkręcanie obudowy. Inna sprawa, że to powinno wyglądać odwrotnie - artefakty w www i czysty pulpit (na pulpicie jest mniejsze obciążenie). Może ktoś Ci podrzucił programik, który wyświetla jakąś animację na pulpicie - przykładowo Winamp też potrafi wyświetlać wizualizacje na pulpicie, więc każdy inny program (do tego napisany) też może. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caminero Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2011 Dzięki za sugestię z tym przedmuchem, szczerze też myślałem o przeczyszczeniu go po rozkręceniu obudowy i dziś postaram się to zrobić ;-) Co do pulpitu to jestem absolutnie pewny, że nic mi nie pracuje w tle , czyszczę system Kasperskim z aktualnymi bazami a podejrzanych stron unikam, te artefakty i przebarwienia (fiolety, czerwienie) na matrycy pojawiają się jakby system miał problemy z taktowaniem albo nagrzewaniem się grafiki (kojarzę jak kręciłem stacjonarne grafiki na taktowaniu i przy wysokich zegarach obraz leciał) zobaczę może likwidacja kurzu pomoże. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...