Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też po podniesieniu Vcore napięcie 5V spada, a 12V rośnie, poza tym na naszej mobo nie ma dodatkowego złącza na zasilanie 12V (4pin - takie jak w Abicie), więc przypuszczam, że proc ciągnie z 5V, ale ręki sobie uciąć nie dam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich. Zakupilem niedawno z drugiej reki plyte asus A7N8X DELUXE GOLD REV.2.0 (bios 1007 asusa). Dokupilem do niej pamiec Corsair (vs512mbkit400) 512MB 2x256MB DDR400 PC3200 Memory modules, niestety pamiec ta nie chce pracowac poprawnie z ta plyta. Pracuje jedynie na ustawieniach default. Procek na 100 Mhz a pamiec na 200 Mhz.

Kazde przestawienie na inna czestotliwosc powoduje zwisy systemu. Plyte testowalem ja na pojedynczym module pamieci noname procek 166 i pamiec 166 (instalacja XP, 3dmark). Niedostrzeglem jakichkolwiek problemow. Czy jest mozliwe ze pamiec niepoprawnie pracuje z ta plyta? Mam mozliwosc wymiany tej pamieci na Kingston HyperX 512MB 434MHz DDR Non-ECC CL2 (2-2-2-6-1) DIMM (Kit 2) lub Corsair (TWINX512-3200LLPT) 512MB 2X256 DDR400 PC3200 Memory Module. Czy te moduly nie sprawia mi klopotow we wspolpracy z ta plyta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NF2 jest wybredny co do pamięci. Może Twoje Corsairy nie chcą pracować w DC? Przetestuj je w SC, ustaw łagodniejsze timingi, ewentualnie zwiększ Vmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestawilem w SC tez nie dziala, :( . Hmm, moze zasilacz nie wyrabia?

+5 4.89

+12 12.42

-12 12.33

-5 4.67

zwlaszcza to -5 mi sie nie podoba. Kurcze, przedtem mialem asusa a7v133a i nic sie nie dzialo. Jutro biore inna pamiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc ciągnie na A7N8X z linii +5V

Peter31, napięcia są w porządku. -5V się nie sugeruj, bo z tego napięcia obecnie nie korzysta komp prawie wcale ( taka sobie zamierzchłość jeszcze z czasów zasilaczy AT). IMHO pamiątki się gryzą z płytą. Weż KHX 433, z nimi nie ma problemów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada na to ze tamte pamiatki mimo ze corsair to jakis straszny odpad.Na razie chodzi mi stabilnie synchroniczne na 140 na jednej kosci jakis infeonow. Czekam na te lepsze pamiatki. Mam pytanie, posiadam ze starej plyty AMD 1700XP+ seria JIUHB. Z tego co tu czytalem przy dobrych pamieciach powinien pojsc na 200 MHz. Czytalem tez ze wskazane jest przesmarowanie chlodzenia na chipie plyty glownej, faktycznie jest to takie wazne? Fabryczne chlodzenie rzeczywiscie jest takie kiepskie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN  

chodzi ci myszka pod usb ??

miales kiedys z nia problemy a tera ja je mam :

Miałem z tym problem, szukałem rozwiązania i nic

Dałem sobie spokój, podłączyłem tę klawiaturę i mysz do gniazd PS/2 - wszystko działa - nie chcę już szukać czemu nie działa na USB

WOW :!: :!:

Już ponad 2500 postów w tym wątku :!:

:lol: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja IE4 też nie sprawia problemów na USB.

Ale AFAIR z którymiś driverami do USB bywały problemy.

Czy na najnowszych driverach macie te problemy? Jaki OS?

Instalowaliście myszy zgodnie z instrukcją (czyli zazwyczaj najpierw soft, dopiero potem podłączanie myszy - przynajmniej tak miałem z IE)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ispider, Wawelski: Ja miałem problemy z działaniem tego zestawu: Logitech Cordless Desktop Optical (zestaw: klawiatura i mysz) - jak jest z innymi zestawami - nie wiem. A że inne działają - nie znaczy, że ten będzie działał

U mnie nie działa pod WinXP Prof PL z wszelkimi SP i update'ami

Działa podłączony pod PS/2 - mi to wystarcza, nie potrzebuję USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN

mam ten sam zestaw co ty i powiem ci ze na ps2 duzo tracimy bo na Usb mysz jest czulsza i mozna zaprogramowac rolke co jest mi bardzo przydatne w IE

i mam dobra wiadomosc zdajesie ze juz wiem co bylo przyczyna choc jest to takie proste ze az nie mozliwe ;wczoraj w biosie zmienilem oblulgiwane porty usb 1.1 i 2.0 na TYLKO 1.1 i od 10 gdz pracy nic sie nei dzieje (przeztem zwis po max 1 gdz ) wiec jestem dobrej mysli spruboj moze i tobie pomoze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN

mam ten sam zestaw co ty i powiem ci ze na ps2 duzo tracimy bo na Usb mysz jest czulsza i mozna zaprogramowac rolke co jest mi bardzo przydatne w IE

i mam dobra wiadomosc zdajesie ze juz wiem co bylo przyczyna choc jest to takie proste ze az nie mozliwe ;wczoraj w biosie zmienilem  oblulgiwane porty usb 1.1 i 2.0 na TYLKO 1.1 i od 10 gdz pracy nic sie nei dzieje (przeztem zwis po max 1 gdz ) wiec jestem dobrej mysli spruboj moze i tobie pomoze :)

Ehhh, znowu coś nie zostało dobrze zrobione ....

U mnie nawet do zwisu nie dochodziło - w ogóle nie chciało działać

W weekend spróbuję czy będzie u mnie działać - wtedy mam dostęp do kompa - w weekendy

Tylko że ja potrzebuję USB 2.0 do czytnika kart pamięci -> do Memory Stick Duo do fona Sonyericsson P800

Dzięki za podpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kumpel kupił tą płytkę, zamontował i za o/c się zabrał.Niestety cienko to wypadło :( - 12,5 x 160 max stable.Pytanko moje - czy radiator na nb jest posmarowany fabrycznie porządnie, czy tak jak u innych producentów "gumą do żucia"?Odpowiedźna mejla mozna, nie chciałem nowego tematu zakładać, a muszę się tego dowiedzieć.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko moje - czy radiator na nb jest posmarowany fabrycznie porządnie, czy tak jak u innych producentów "gumą do żucia"

Zerwij, oczyść dokładnie jakimś zmywaczem, zeszlifuj dokładnie radiator papierkiem wodnym 800 na początek, 1000-2000 do wypolerowania i przyklej. U mnie w trakcie polerowania okazało się, że radiator miał podstawę przypominającą stół z nogami - nic dziwnego że był zimny 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat polerowanie radiatora nie ma większego sensu - NB nVidii jest tak nierówny, że i tak trzeba dać z zapasem pasty (nie dotyczy ludzików, którzy szlifują też sam NB).

U mnie pomogło - wcześniej zapodałem na AS5 i niewiele to dało, dopiero po wyrównaniu radiatora jest ok. Poza tym wydaje mi się że NB jest wkłęsły na środku, radiator też był wklęsły na środku, więc szczelina siłą rzeczy się zmniejszyła 8) Skoro już ktoś zdejmuje radiator to co za problem chwilę nad nim popracować? :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe to ty dziany kolo jestes :)

Nie tak bardzo, jakbym chciał żeby być

;)

Sprzedałem T610 (dla mnie porażka, chyba najgorszy Ericsson jaki miałem - a miałem łącznie 4 do tej pory + P800 teraz) i palmtopa MC218 (ta cegła była coraz cięższa, choć przydatna i coraz bardziej irytująca), trochę dopłaciłem i kupiłem P800 -> mocno staniały na Allegro po wejściu P900 (drobny lifting P800 IMHO nie wart takiej różnicy w cenie)

Jestem tak usatysfakcjonowany, że nawet pecet "poszedł trochę w kąt" ...

:D

Podobno faceta od dziecka różni tylko cena zabawek

:D :lol:

u mnei jak narazie wszystko dziala tak jak nalezy ,wreszcie mnie program powiadamia o wymienie baterii !! a nie jak na ps2 :/

Hmmm, u mnie ta opcja działa po podłączeniu do PS/2. Ale to raczej nagła śmierć. Najpierw dostaję komunikat, że baterie są na wyczerpaniu a niewiele później następuje ich zgon. Może dlatego, że korzystam z akumulatorków NiMH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do batrii to ile ci tszymaja ?? mi tearz tydzien (2200 mAh) przedtem to tylko 2-3 dni teraz tesz mam NiMH

Nie jestem w stanie powiedzieć, bo kompa używam w weekendy i to też nie w każdy. Takie życie ...

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...