Hanu Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Kostek11. Tak,właśnie chodzi o to byś zastosował drugą opcję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Wheelerfan, po co Ci te wyniki? FSB 200 na rev. 2.0 nie jest dziś przy sensownych pamięciach osiągnięciem. Ale podam raz jeszcze: max. FSB stable - 225 CL 2-2-2-11 2,7 V BIOS 1006, CPU Agressive Co do 3DMarka2001 i kart graficznych. Chłopaki, ten benchmark jest STRASZNIE uzależniony od procka. Wiecie,że ludzie potrafią na GF3Ti500 z extremalnie kręconym Athlonem ( jakieś 2,75 Ghz) wycisnąć 14000! Owszem przepustowośc karty ma tu swoje znaczenie, ale nie tak duże jak w 3DMark03. Toteż dziwi mnie, że wraz ze wzrostem taktowania proca nie wzrastają Wam wyniki. BTW: Mam nowy wyniczek w 3DMark2001 - 19304 :D Może do Hall Of Fame się załapię... Cześć ! Ty się Hanu nie wychylaj :D . Pewno,że z Twoim procem i odpowiednimi pamiątkami test, który proponuję jest bez sensu. To raczej próba dla tych, którzy mieli z FSB 200 synchro z pamięciami kłopoty , a jakbyś przejrzaj topic, to było kilka takich osób. Zresztą ja się nie upieram, nadmieniam jedynie, że u mnie poszło i nie ma szans na więcej. Obawiam się, żę nawet najlepsze pamiątki u mnie nie dadzą więcej niż 22-33 stabilnych Mhz. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Czesc Jakis czas temu zlozylem sobie kompa i teraz mam problem. Sprzecik mam taki Asus A7N8X deluxe rev. 2,0, AMD Barton 2500+, 2*512 TwinMos DDR Dual DDR, Cooleer Zalaman Cnps 7000A, obodowa i zasilka chiefteca 360W, radeon9500pro i pasta srebrna ultra ocz II. Seria procka to: AXDA2500DKV4D Y881757260732 AQHEA 0334SPMW 1999AMD Problem mam wlasnie z podkrecaniem. Wszystko chodzi stabilnie przy stawieniach 12,5*166. Problemy sie zaczynaja przy przestawieniu na fsb 200. Komp czasem wstanie, a czasem nie, a jak juz mu sie "uda" wstac to sie wiesza przy probie wlavczeniu jakiejs gry:( Probowalem z roznymi usawieniami mnoznika i nic, zwiekszenie napiecia vcore tez nie pomaga:(. Dostaje przy tym komunikat "system failed memory test", ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. Co najciekawsze ostatnio dostalem ten komunikat przy ustawieniach standardowych:( Znacie jakis program ktory by przebadal te pamieci czy sa dobre, a moze to winna czegos innego? Czy moze ten procek to taka tragiczna seria ze nic nie pomoze? Zanim cokolwiek doradzimy napisz czy to DDR 333 czy DDR 400 bo się nie doszukałem???chyba chodzi ci o ten fragment..." ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. "......Rzeczywiście było w tekście. Hanu sugeruje nienajlepsza współprace Waszych Twinmosów z naszą mobo, to bardzo niewykluczone, ale ja po swoich doswiadczeniach mam jeszcze inny pomysł na przyczynę waszych problemów. Mianowicie u mnie taki efekt jak u Was dawało za ostre skrócenie timingów pamięci. 2,5-3-3-8 chula u mnie jak złoto i na Prime się ani nie ogląda, natomiast przestawienie na 2-3-3-8 skończyło się takim komunikatem jaki Wy mieliście, czyli nie przechodzeniem testu pamięci. Generalnie timingi ustawione pod FSB 166 mogą nie wyrabiać na FSB 200 i u mnie automat w BIOSIE zmieniał je na łagodniejsze (co nie znaczy, że najlepsze i stabilne) Być może jednak macie ustawione (tak jak ja teraz) reczne definiowanie timingów, wtedy są one ustawione na sztywno niezależnie od zmian FSB i mogą najzwyczajniej nie wyrabiać przy przejściu z 166 na 200. Nie gwarantuje, że to u Was pomoże, ale sprawdzić na pewno nie zaszkodzi. Po prostu spróbujcie złagodzić timingi przy czym właściwie na sam błąd miał u mnie znaczenie tylko CAS ktory proponuję zmienić o 0,5 w górę (np. z 2 na 2,5). Natomiast, żeby uzyskać dobre osiągi i stabilność zarazem (pod Prime95), być może bedziecie musieli pokombinować również z pozostałymi parametrami pamięci. Pozdrawiam U mnie zmiana timmingow nic nie daje. Przy 2,5-3-3-8 i FSB 200 komp tez nie wstaje:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Czesc Jakis czas temu zlozylem sobie kompa i teraz mam problem. Sprzecik mam taki Asus A7N8X deluxe rev. 2,0, AMD Barton 2500+, 2*512 TwinMos DDR Dual DDR, Cooleer Zalaman Cnps 7000A, obodowa i zasilka chiefteca 360W, radeon9500pro i pasta srebrna ultra ocz II. Seria procka to: AXDA2500DKV4D Y881757260732 AQHEA 0334SPMW 1999AMD Problem mam wlasnie z podkrecaniem. Wszystko chodzi stabilnie przy stawieniach 12,5*166. Problemy sie zaczynaja przy przestawieniu na fsb 200. Komp czasem wstanie, a czasem nie, a jak juz mu sie "uda" wstac to sie wiesza przy probie wlavczeniu jakiejs gry:( Probowalem z roznymi usawieniami mnoznika i nic, zwiekszenie napiecia vcore tez nie pomaga:(. Dostaje przy tym komunikat "system failed memory test", ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. Co najciekawsze ostatnio dostalem ten komunikat przy ustawieniach standardowych:( Znacie jakis program ktory by przebadal te pamieci czy sa dobre, a moze to winna czegos innego? Czy moze ten procek to taka tragiczna seria ze nic nie pomoze? Zanim cokolwiek doradzimy napisz czy to DDR 333 czy DDR 400 bo się nie doszukałem???chyba chodzi ci o ten fragment..." ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. "......Rzeczywiście było w tekście. Hanu sugeruje nienajlepsza współprace Waszych Twinmosów z naszą mobo, to bardzo niewykluczone, ale ja po swoich doswiadczeniach mam jeszcze inny pomysł na przyczynę waszych problemów. Mianowicie u mnie taki efekt jak u Was dawało za ostre skrócenie timingów pamięci. 2,5-3-3-8 chula u mnie jak złoto i na Prime się ani nie ogląda, natomiast przestawienie na 2-3-3-8 skończyło się takim komunikatem jaki Wy mieliście, czyli nie przechodzeniem testu pamięci. Generalnie timingi ustawione pod FSB 166 mogą nie wyrabiać na FSB 200 i u mnie automat w BIOSIE zmieniał je na łagodniejsze (co nie znaczy, że najlepsze i stabilne) Być może jednak macie ustawione (tak jak ja teraz) reczne definiowanie timingów, wtedy są one ustawione na sztywno niezależnie od zmian FSB i mogą najzwyczajniej nie wyrabiać przy przejściu z 166 na 200. Nie gwarantuje, że to u Was pomoże, ale sprawdzić na pewno nie zaszkodzi. Po prostu spróbujcie złagodzić timingi przy czym właściwie na sam błąd miał u mnie znaczenie tylko CAS ktory proponuję zmienić o 0,5 w górę (np. z 2 na 2,5). Natomiast, żeby uzyskać dobre osiągi i stabilność zarazem (pod Prime95), być może bedziecie musieli pokombinować również z pozostałymi parametrami pamięci. Pozdrawiam U mnie zmiana timmingow nic nie daje. Przy 2,5-3-3-8 i FSB 200 komp tez nie wstaje:( Spróbuj proponowanych przeze mnie ustawień z poprzedniej strony. Jeśli to nic nie da zastanów się nad zmianą pamięci, albo musisz poodzić się, że FSB 200 nie dla Ciebie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Wychylać się nie chcę bo można wypaść i się nawet zabić - tak mówi mama :lol: Po prostu chcę zmusić "niektórych" do mocniejszej pracy nad configiem, bo jak widzę niektóre podpisy to aż krew mnie zalewa, że się "cacuszka" marnują, a potencjał mają sporawy... Maxx, niestety Wheelerfan ma rację :cry: W twoim przypadku, jeśli zmiana pamiątek nic nie da to pozostanie mi tylko współczuć pecha :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Hanu - nie wydaje mi sie zeby to byla wina plyty. Dzis ustawilem 10x200 i zmienilem timingi pamieci (za rada wheelerfan'a :) ) na 8-3-3-2,5 (oczywiscie synchro) i puscilem Prime95. Po 7 godz. tego testu wszystko bylo OK. Wiec wydaje mi sie, ze to raczej od pamieci zalezy. Na razie pojade na tych Kingstonach (zreszta takich jak Ty masz, ale ja mam je chyba na kosciach Kingstona, bo nic nie jest na nich napisane oprocz jakiegos logo i kodu), a pozniej pomysle o zmianie. Jesli chodzi o zasilacz, to zawezilem krag do: 1. HuntKey HK400-13BP 400W 2. Chieftec 420W PFC ATX Nadal mile widziane wszelkie opinie i wskazowki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 HuntKey opada ponieważ nie dorównuje Chieftecowi osiągami (wiem bo testowałem) także decyduj się na Number 2 :D Pozdrawiam :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Wychylać się nie chcę bo można wypaść i się nawet zabić - tak mówi mama :lol: Po prostu chcę zmusić "niektórych" do mocniejszej pracy nad configiem, bo jak widzę niektóre podpisy to aż krew mnie zalewa, że się "cacuszka" marnują, a potencjał mają sporawy... Maxx, niestety Wheelerfan ma rację :cry: W twoim przypadku, jeśli zmiana pamiątek nic nie da to pozostanie mi tylko współczuć pecha :cry: Hanu! Kto ma duże rezerwy w swoim konfigu?? Uwzględnij, że niektóre configi są niezharmonizowane. Ja kupując w czerwcu br. podzespoły do mojego kompa nie wiedziałem o overclockingu nic! Absolutnie nic. Zresztą to pierwszy prawdziwy komp w moim życiu, bo chyba wcześniej, krótko używane Pentium 180 się nie liczy. Wiedziałem tylko, że nasza mobo jest wysokiej jakości i oferuje sporo funkcji (raid, sześciokanałowy dźwięk itd.) do tego dobrałem przyzwoitej mocy proc, karte graf na jaką było mnie wtedy stać) W zyciu nie przypuszczałem, że będę cokolwiek podkręcał 8O . Co więcej okazało się, że znajomy co mi kompa składał, zostawił BIOS tak jak mu się za pierwszym razem odpalił, czyli na 12,5 X 100 asynchro pamięci na 166. I ja tak funkcjonowałem, aż do września kiedy to kumpel namówił mnie żeby to zmienić na wiecej. Na poczatku skończyło się na 12,5 X 166. A jakiś czas póżniej znalazłem w necie ten topic...... Później postanowiłem zmienić CODESHITA na CHIEFTECA i tyle było overclockerskich inwestycji. Teraz mam co widać. Dla mnie to sporo, ale daleko mi do twoich osiągów i configu sprzętowego. Niestety zmiana grafy lub pamiątek na porządne to ok. 1400 PLN tj. 25% wartości zakupowej mojego zestawu z monitorem włącznie, a więc kupa kasy. Pytanie co w zamian można oczekiwać?? Obawiam się, że w moim configu niewiele. Przepraszam za to totalne osobiste OT, ale ciężkie jest życie niedoświadczonego overclokera. Więc Hanu nasz psorze doradzaj, ale uwzględnij mniejsze doświadczenie i ograniczone zasby finansowe innych forumowiczów. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copycd Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 czy ktos z szanowych uzytkownikow naszego asusa uzywa pamieci Twinmos 400MHz na M.Tec'ach ? bo chyba wlasnie one powoduja u mnie ciagle resety pc (opis prob. byl wczesniej) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Jesli chodzi o wyciskanie ze sprzetu wszystkiego to wydaje mi sie, ze niektorzy sie poprosu boja. Sam nie lubie szalec i robie wszystko bardzo ostroznie. I mysle ze wszystko dotyczy kasy, poniewaz np. dla niektorych Was pracujacych nowy komponent to tylko czesc pensji. Ja natomiast (biedny studencina) na glupi zasilacz musze zbierac a zbierac! A jak juz bede go mial (mowie tu ogolnie o podzespolach) to troche boje sie walnac go od razu na wysokie obroty, bo glupio byloby stracic w 5 min kase, ktora nie przychodzi latwo. No i na forum uslyszymy potem od kogos: "Przykro mi, u mnie dziala!" Np moj kolega kupil w piatek mobo Abita, bartka 2500 i Kingstony HyperX i myslicie ze cokolwiek w biosie zmienil?? Wszystko chodzi na nominale, asynchro i nie da sobie powiedziec. Ok koncze juz moj wywod. Tak czy siak uwazam, ze ludziska boja sie zylowac sprzet. No i nie kazdemu jest to potrzebne (zarowno jesli chodzi o potrzeby pracy jak i sztuke dla sztuki:) ). Wracajac do moich bojow: 10,5 x 200; Vcore= 1,75; pamieci 8-3-3-2,5 - prime95 chodzi od 2 godz. i jak na razie wszystko ok. Jesli chodzi o zasilacz to jestem zdecydowany w 95% na Chiefteca 420W, ale jeszcze troszke poczekam, wiedziec o tym wszystkim wiecej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel02 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Witam i pozdrawiam wszystkich po małej przerwie Mam problem z kompem, tylko nie wiem dokładnie z czym bo zmieniłem procka i wziełem neostrade w tym samym czasie. Po załadowaniu sie windowsa wiesza mi sie komp i tylko reset pomaga. Przeinstalowałem system i to samo,ale dzisiaj zainstalowałem system na zwykłym dysku bo wczesniej mialem na serial ata i pomogło komp przestał sie wieszac, tylko ze teraz przy nagrywaniu płyt dvd nic nie moge robic bo strasznie muli. Czy są moze jakies inne stery do serial ata bo instalowałem te z płyty co dostałem do asusa? A moze to cos innego, pomocy!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 kisiel tu masz nowe stery ze strony nvidia: http://download.nvidia.com/Windows/nForce/...ternational.exe Po ich zainstalowaniu powinno byc ok. Nie wiem czy wiesz, czy nie - nie instaluj tych nowych na te, ktore masz juz zainstalowane! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Mam pamieci 2 x 256 Kingstony cl3 400mhz. Czy warto dla mnie inwestowac w OCZe 2700 rev 3.2 ? Te moje pamieci chodza na 2,5-3-3-9 przy synchronicznej praca z procem 11x200. Czy warto dokladac te 160-200zl? Czy wzrost wydajnosci bedzie wart tej ceny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel02 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 martini a skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> dyskietke ze sterami do serial ata zeby zainstalowac system,albo przeslij mi e-mailem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoGwAy Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Kostek11, a próbowałeś użyć na początku instalacji nie tych sterów z CD od płyty a najnowszych ściągniętych ze strony Asusa? Nie próbowałem, powiem więcej, wykorzystałem przy instalacji dyskietkę od wcześniejszej płyty gigabyte 7n400 Pro2 :oops: . Ale kontroler Raida ten sam i poszło. Teraz ściągne najnowsze i ze strony ASUSA i zastosuje się do wskazówek MoGwAy'a. Albo jeszcze inaczej, zainstaluje XP z najnowszymi sterami z ASUSA, a jak cyrk sie powtórzy, to zadziałam tak jak radził MoGwAy. :) Ja probowalem na wszystkich mozliwych sterach i ASUSA i siliconImage, zawsze to samo. Win sie instalowal ale pozniej zwisy i lots of lost cluster albo sie wywalal na instalce. pozniej zrobile tak: instalka win F6 i stery wsjo ryba aby si3112r.sys. jak sie winxp juz bootnie i zacznie screeny propagandowe puszczac to wyskoczy taki komunikat"stery nie sa podpisany i czy chcesz je instalowac i tu jest pies pogrzebany trzeba nadusic :) NIE!!! .Pozniej instalka leci gladko. SP1 potem nforce i na koncu raid. Mnie to pomoglo a przejscia mialem niemale ( kilka siwych wlosow :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Rozejrzyjcie się DOBRZE. Są a tym forum osoby z naprawdę fajnym,NIEWYKORZYSTANYM configiem. Chodzi o to, że są to zestawy prawie nietknięte, leiutko ledwie podkręcone. Wystarczyłoby parę zabiegów by znacznie podnieść wydajność NIC NIE RYZYKUJĄC. Chodzi o bezpieczne podkręcanie. Nie mówie tu o działaniach np. Berkuta czy Vipa, których dokonania moderskie podziwiam, ale niestety nie dysponuję wystarczającym zapleczem finansowym by też się tak bawić. MARTINII, ja również nie opływam w kasę którą możnaby przeznaczyć na kompa. Część wypłaty o której mówisz to jest zawsze mocno przemyślany wydatek, bo nie wiem jak Ty ale ja mam już rodzinę i nie mogę sobie pozwolić na topienie forsy i rzucanie jej na lewo i prawo. Pisząc poprzednie słowa chciałem powiedzieć,że miło by było zobaczyć u jak największej liczby osób, i to najlepiej tych średniozaawansowanych, jak z kompa za 2,5k robią maszynki odpowiadające wydajnością tym za 5k. I nie trzeba robić extreme. Wystarczy podkręcać z głową i dobrze dobierać elementy. Co z tego, że marzy mi się Prometeia czy Vapochill jak wiem, że nigdy sobie tego nie kupię, bo jest to wydatek nieadekwatny do realnych potrzeb. Chciałbym nabyc wiele rzeczy, ale musze się zadowolić tym co mam. Dlatego np. do tej pory mam te pamiątki Kingstona i dopiero teraz, gdy w oczy zagląda widmo niemożności dalszego kombinowania z FSB myślę o OCZ. Ale co po co ja wam to mówię... Popatrzcie wokoło i zobaczycie, że ludzie posiadający np. R9800Pro+ mocny procek piszą ,że mają w 3dMark2001 14000 pkt. Mega LOL normalnie i płacz z rozpaczy. Czy warto było kupować toto i niwiele z tego mieć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Rozejrzyjcie się DOBRZE. Są a tym forum osoby z naprawdę fajnym,NIEWYKORZYSTANYM configiem. Chodzi o to, że są to zestawy prawie nietknięte, leiutko ledwie podkręcone. Wystarczyłoby parę zabiegów by znacznie podnieść wydajność NIC NIE RYZYKUJĄC. Chodzi o bezpieczne podkręcanie. Nie mówie tu o działaniach np. Berkuta czy Vipa, których dokonania moderskie podziwiam, ale niestety nie dysponuję wystarczającym zapleczem finansowym by też się tak bawić. MARTINII, ja również nie opływam w kasę którą możnaby przeznaczyć na kompa. Część wypłaty o której mówisz to jest zawsze mocno przemyślany wydatek, bo nie wiem jak Ty ale ja mam już rodzinę i nie mogę sobie pozwolić na topienie forsy i rzucanie jej na lewo i prawo. Pisząc poprzednie słowa chciałem powiedzieć,że miło by było zobaczyć u jak największej liczby osób, i to najlepiej tych średniozaawansowanych, jak z kompa za 2,5k robią maszynki odpowiadające wydajnością tym za 5k. I nie trzeba robić extreme. Wystarczy podkręcać z głową i dobrze dobierać elementy. Co z tego, że marzy mi się Prometeia czy Vapochill jak wiem, że nigdy sobie tego nie kupię, bo jest to wydatek nieadekwatny do realnych potrzeb. Chciałbym nabyc wiele rzeczy, ale musze się zadowolić tym co mam. Dlatego np. do tej pory mam te pamiątki Kingstona i dopiero teraz, gdy w oczy zagląda widmo niemożności dalszego kombinowania z FSB myślę o OCZ. Ale co po co ja wam to mówię... Popatrzcie wokoło i zobaczycie, że ludzie posiadający np. R9800Pro+ mocny procek piszą ,że mają w 3dMark2001 14000 pkt. Mega LOL normalnie i płacz z rozpaczy. Czy warto było kupować toto i niwiele z tego mieć? Hanu, wiem że to i do mnie przytyk. Biję się w pierś i chcąc przyczynić się dla nauki po raz kolejny proponuję OCZty do testów. Ostatnia szansa, jutro jestem w Twym pięknym mieście. Daj mi na emaila jakiś bezpośredni namiar (najlepiaj telefon ponieważ jutro nie będę miał dostępu do kompa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Witam ponownie . Mam taki roblem na mojej plycie system jest juz ograny we wszytsko i bylo do tej pory dobrze . Az pewnego dnia zassalem swierze sterowniki i booom , podczas kopiowania czy jakiegokolwiek uzytku grubszego Dysku twardego caly system sie wiesza . Kopiuje np. film z jednego dysku na drugi czy na siec czy na artycje bez roznicy a w tym samym czasie poruszajac oknem wszystko sie tnie. Kopiuje bardzo szybko bez zazutu ale blokuje calego kompa Help stery do plyty mam swierzutkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Nie było to bezpośrednio do Ciebie, choć pod część możesz się załapać :lol: A swoją drogą miałeś się kontaktować w zeszłym tygodniu i powiem Ci w wielkiej tajemnicy, że akurat już ich do testów nie potrzebuję choć serdecznie dziękuję za zainteresowanie :D :wink: Niech Ci co czekają na relację z testów OCZ nie będą na mnie źli, ale powiem, że miałem już okazję przez dwa dni testować zestawik 2x256 OCZ Platinium PC3200. Wyniki zapodam dopiero jutro, bo najzwyczajniej w świecie nie wziąłem do pracy z domu kartki z zapiskami, a jak wiecie klepię z pewnego miejsca, w którym skupienie kompów na metr kwadratowy jest zdecydowanie za duże :D Ale by podgrzać atmosferę powiem, że...czasami człowiek za dużo czegoś chce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Dzieju, a te sterowniki , o których piszesz to nie przypadkiem nForce driver 2.03 lub 3.13? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 i na obu sie tnie wszytsko . Wyglada jak by mial problem z cachem dysku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Może dysk pada, albo nie daj Boże kontroler. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Podmienie dysk i szelke i dam znac jak jest (teraz jestem w pracy)Odp. bedzie okolo 20:00. Pozdrawiam I THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Kostek11, a próbowałeś użyć na początku instalacji nie tych sterów z CD od płyty a najnowszych ściągniętych ze strony Asusa? Nie próbowałem, powiem więcej, wykorzystałem przy instalacji dyskietkę od wcześniejszej płyty gigabyte 7n400 Pro2 :oops: . Ale kontroler Raida ten sam i poszło. Teraz ściągne najnowsze i ze strony ASUSA i zastosuje się do wskazówek MoGwAy'a. Albo jeszcze inaczej, zainstaluje XP z najnowszymi sterami z ASUSA, a jak cyrk sie powtórzy, to zadziałam tak jak radził MoGwAy. :) Ja probowalem na wszystkich mozliwych sterach i ASUSA i siliconImage, zawsze to samo. Win sie instalowal ale pozniej zwisy i lots of lost cluster albo sie wywalal na instalce. pozniej zrobile tak: instalka win F6 i stery wsjo ryba aby si3112r.sys. jak sie winxp juz bootnie i zacznie screeny propagandowe puszczac to wyskoczy taki komunikat"stery nie sa podpisany i czy chcesz je instalowac i tu jest pies pogrzebany trzeba nadusic :) NIE!!! .Pozniej instalka leci gladko. SP1 potem nforce i na koncu raid. Mnie to pomoglo a przejscia mialem niemale ( kilka siwych wlosow :) MoGwAy, a jeszcze jedno pytanie zanim zabiorę się do formatowania, czy da się jakoś wyłączyć, tą przykrą opcje wejścia do biosu Raid'a, która wstrzymuja start windozy na kilka jakże cennych sekund ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Mam problem jaka karte graficzna wybrac [ok 300zl] chodzi za mna Radeon 9200 64mb lub 128mb 320-380zl:( albo Radeon 9100 128mb - uzywana z allegro cos pod 300zl Co lepiej wybrac do mojego sprzetu. Chce czasem zagrac w jakas gierke, nie chce zeby moj proc czekal na grafike tylko razem szybko dzialali. W przyszlosci to glownie 2 monitory podlaczyc. Help mi, bo na grafikach to jestem ciemny, tylko tyle wiem ze niby chipset 9100 jest lepszy od 9200 - tylkoe czemu jest tanszy'? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 To może uporządkujmy problematykę SATA (poprawacie jeśli źle): 1. Jeden dysk SATA - instalujemy XP, F6, stery od SATA, dalej idzie gładko. 2. Dwa dyski SATA - jw. 3. Dwa dyski SATA w RAID - instalujemy XP, stery standardowe XP, po zakończeniu instalacji zamieniamy stery XPkowe na oryginalne SiliconImage lub Asusowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparrow Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....ed94898030280bb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparrow Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Wszystko na temat biosów do ASUSA dlx i standard http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....ed94898030280bb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparrow Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 A jak się ma sprawa z modyfikowanymi BIOSami. Bo kilku użytkowników ma UBER BIOSy. Jak się sprawują, co umożliwiają czego normalny BIOS nie umożliwia, skąd ściągnąć (UBER jak i dowolny inny modyfikowany) Wszystko o biosach do ASUSów na nForcie http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....ed94898030280bb polecam ubber 1004 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Sorki Sparrow, ale czy z tymi linkami to tak na marginesie faktu, że wybudziłeś się z letargu? Przecież chyba już każdy na tym forum to widział. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...