Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

(...)  A na DFI się w życiu nie przesiądę, bo po co? Owszem cudo z tej płytki, aż zakochać się można, ale tak w praktyce to nic się nie zmieni.

Chyba zmieniłeś zdanie? Bo mocno chyba się zastanawiałeś nad zmianą mobo?

Myślisz, że oc będzie na niej takie samo jak na Asusie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba tylko z tego wzgledu ,ze roznica pomiedzy fsb 260 a 232 jest raczej znikoma ,co pokazuja testy. A po co robic sobie problem z wymiana plyty .Nie dosc ,ze jest sporo drozsza ,a wydajnosc na tych samych ustawieniach praktycznie identyczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

TAK dla ASUS'a, NIE dla EPOX'a (i pomyslec ze kiedys bylem pro-epoxowy ;-) ), testowalem 2 8rda3+ i z obydwoma byly problemy, natomiast z Asus'em zadnych (odpukac) jak na razie nie ma i nie bylo.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zwracam sie do was o pomoc.

Jak juz kiedys pisalem mam problem z ASUSIKIEM i SEAGATEM SATA 120GB.

Problem jest takie natury:

BIOSY wszystkie dostepne testowalem; Sterowniki sata wszystkie mozliwe. Zawsze jest to samo, przycinki sytemu na 20 sec ( bez zadnej wyraznej przyczyny) zwiechy windy i po restarciku duzo utraconych danych(choc nie zawsze bo to zalezy od tego w ktorym momencie sie zawiesil czyt. jaka aplikacja byla odpalona).Poprostu w stosunkowo krotkim czasie windows sie sypie i to mocno (jestem z tych userow co 10 razy sie zastanowia zanim cos zainstaluja wiec smieci w windzie mozna wykluczyc) Zasilacz , plyta, pamieci i dysk sa nowe. Pamieci wymienialem wiec to chyba nie to. Zasilacz miernikiem badalem tez jest oki. Pozostala plyta i dysk. Problem jest tej natury ze nie mam jak serwisowi uowodnic ze cos jest nie tak. Co to moze byc i jak mozna to przetestowac. Dodam ze na dysku ATA wszystko dzialalo super ( przez tydzien byl system i bylo oki a instalowalem wszystko co popadlo przed czystym systemem). Dysk testowalem Seagate tools i tez niby wszystko oki. Nie wiem jak przetestowac SATA na plycie. Czy moze byc to wina windowsa i sp1 (orginal).

Bylbym wdzieczny za jakies sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ... Jako ze jestem początkujący proszę o wyrozumiałośc :D

Mam właśnie zamiar kupić ta płyte ASUS A7N8X DELUXE i do niej jakieś dobre pamiątki najlepiej 512DDR ! I właśnie niewiem gdzie jest najtaniej i dobry sprzet... U mnie w mieście jest sklep (salon jak kto woli)

www.bitland.com.pl i tam ta płyta kosztuje 525zł moze ktos wie gdzie jest taniej w necie... to prosiłbym o linka od tego sklepu.... oraz jaka byście mi pamiec polecili ?? Mój komp to Athlon 1.7 Thoroughbred / 120Gb Wd/ GeForce 4 440 MX ;/ 64mb/ 256dimów ale chce to zmienic z płyta... w/w

Z góry wielkie dzieki za pomoc... Pozdrooo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)  A na DFI się w życiu nie przesiądę, bo po co? Owszem cudo z tej płytki, aż zakochać się można, ale tak w praktyce to nic się nie zmieni.

Chyba zmieniłeś zdanie? Bo mocno chyba się zastanawiałeś nad zmianą mobo?

Myślisz, że oc będzie na niej takie samo jak na Asusie?

Nie zastanawiałem się nad przesiadką, tylko zachwycony byłem wyposażeniem tej płyty. A co do FSB 260 na DFI to ja pytam na jakich timingach? 2,5-3-3-8? Sorki, ale ja wolę swoje 232 na 2-2-2-11. Myśle jednak ,że to DFI spokojnie pojechało by Asusa w pojedynku na FSB. Ale czy to takie istotne. Wydajność podsystemu na FSB>230 jest ogromna. A do tego jeszcze niskie timingi i luzik.

MoGwAy, ja mam jedną brutalną propozycję. Albo przyłóż do baterii na płycie większe napięcie, aby płyta poleciała w kosmos, albo jak jesteś przekonany, że to raczej dysk to pier...go o ziemię aż Badów nabierze i juz masz podstawy reklamacji. Ja juz kilkukrotnie to uskuteczniałem i reklamacja zawsze dawała rezultat :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...albo jak jesteś przekonany, że to raczej dysk to pier...go o ziemię aż Badów nabierze i juz masz podstawy reklamacji.

Tylko nie zapomnij owinąć dysku ręcznikiem :D

True, true :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Ja po zmianie bloczka na Uriela i zmianie pasty z silikonowej na OCZ na bazie srebra "zaliczyłem" spadek temperatury o ponad 10C

Jakiego srebra??Jak juz wiadomo nie ma w niej ani 1% tego pieknego kruszcu! :)

Tak, widziałem ten test. Właściwie powinienem napisać "srebra" ...

Chyba OCZ ktoś próbował wyd$@!$

:lol:

http://www.overclockers.com/articles938/index02.asp

a szczególnie tu:

http://www.ocztechnology.com/aboutocz/news/3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ... Jako ze jestem początkujący proszę o wyrozumiałośc :D

Mam właśnie zamiar kupić ta płyte ASUS A7N8X DELUXE i do niej jakieś dobre pamiątki najlepiej 512DDR ! I właśnie niewiem gdzie jest najtaniej i dobry sprzet...  U mnie w mieście jest sklep (salon jak kto woli) 

www.bitland.com.pl i tam ta płyta kosztuje 525zł moze ktos wie gdzie jest taniej w necie... to prosiłbym o linka od tego sklepu.... oraz jaka byście mi pamiec polecili ?? Mój komp to Athlon 1.7 Thoroughbred / 120Gb Wd/ GeForce 4 440 MX ;/ 64mb/ 256dimów ale chce to zmienic z płyta... w/w

Z góry wielkie dzieki za pomoc... Pozdrooo  :wink:

Zajrzyj kolejno do: proline.pl , sirius.pl , frazpc.pl , komputronik.pl , benchmark.pl - ewentualnie poszukaj solidnych sprzedawców na allegro.

Co do pamięci - z 512-stek tanich polecam - Kingston Value PC3200 CL,2,5 ( broń Boże nie CL 3), TwinMos PC3200, OCZ PC3200 Performance Series.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Ja po zmianie bloczka na Uriela i zmianie pasty z silikonowej na OCZ na bazie srebra "zaliczyłem" spadek temperatury o ponad 10C

Jakiego srebra??Jak juz wiadomo nie ma w niej ani 1% tego pieknego kruszcu! :)

Tak, widziałem ten test. Właściwie powinienem napisać "srebra" ...

Chyba OCZ ktoś próbował wyd$@!$

:lol:

http://www.overclockers.com/articles938/index02.asp

a szczególnie tu:

http://www.ocztechnology.com/aboutocz/news/3

Walić pastę OCZ. Ja wam mówię - Arctic Silver 5 albo Nanaotherm PCM+ - nic innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, sporo ludzi ma problemy z tymi TwinMosami i wiem o problemach Krostry. Ja jednak zakupiłem niedawno 10 sztuk tych kości do kompów w robocie ( akurat takie były w hurtowni) i wziałem 4 losowo wybrane do sprawdzenia w domu. Wszystkie były na kościach....TwinMos :D Rewelacja to nie była, do OC raczej kiszka ( 209 na 2-3-3-8 na 2,8V), ale na defaulcie jak znalazł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do TwinMOS to testowałem 2x 512 Twister na nominalnym ustawieniu sprawują się dobrze tzn. wszycho OK do O/C - kicha nie wydusiłem więcej niż CL2-2-3-7 przy 2,8V nic więcej nie daje.

Co do OCZ 2x512 Dual Ch. EL Platinium to właśnie posiadam i coś dziwnego bo w BIOSie przy BySPD pokazuje timingi 2-3-3-6 a nie 2-2-3-5 jak na stronie producenta i nie wiem o co chodzi. Na kościach są orginalne stickery na, których jest wyraźnie napisane 2-2-3-5. Hmmm... może z Was ktoś wie o co biega ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm za nic w świecie nie mogę zmusić tych OCZków do pracy na timingach 2-2-2-(czwarty parametr nie gra roli ponieważ większość wartości działa bez zarzutu) jedynie na 2-2-3. Jakieś sugestie może a może nForce faktycznie w ogóle nie lubi kostek 512MB i mniejszych timingów się nie da ustawić ?!?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak 512, bo miałem 2x256, ale z 2-2-2-11 nie było problemu. Teraz mam wersję PC3500 i też nie ma kłopotów. Może te 512 nie są na Winbondach BH5?

POTESTUJ JE NA MAX I PODAJ CO OSIĄGNĄŁEŚ! Ciekawe czy dobijesz do mojego FSB 232 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN - wydaje mi sie, ze warto... po instalce napewno nie jest gorzej ;D

a teraz z innej beczki:

w tej chwili jade na boxowym coolerze CoolerMaster CP5-8JDIF-0L, ale zastanawiam sie caly czas nad zmiana tego na cos lepszego -

co myslicie o radiatorach thermalright ? a do niego jakis 92mm wentyl

lub cos z :

Thermaltake SilentBoost 21 dBA

Noise Control Silverado

a moze cos innego ?

zalezy mi na ciszy... /tylko nie mowcie mi, o WC/

na forum polecaja tego Zalman`a ale przeraza mnie troche jego waga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie mam troche lamerskie pytanie ale wole sie upewnic,mam

zamiar kupic wlasnie ta plyte w zwiazku z tym chcialbym sie dowiedziec czy ta plyta obsluguje Athlony na jadrze Palomino 0,18

bez problemow czy tylko Thoroughbredy/Bartony z gory dzieki za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

co myslicie o radiatorach thermalright ? a do niego jakis 92mm wentyl

wg. mnie radiatory Thermalright są najlepsze w chłodzeniu powietrzem. (najnowsze modele), z tym że dużo kosztują. (ale warte swojej kasy)

na forum polecaja tego Zalman`a ale przeraza mnie troche jego waga...

przecież radiator Thermalright też waży nieco :wink:

pozdrawiam

skupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...