dariusz087 Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2011 Witam, otóż otrzymałem w spadku komputer, z którym walczę od kilku dni. Pierwsze objawy pojawiły się przy ściąganiu plików z internetu powyżej 100MB. Praktycznie każde archiwum .RAR przy wypakowywaniu wywalało komunikat błędu danych CRC. Na początku myślałem że, to wina internetu gdyż na Neostradzie nie mam wybitnych parametrów i również mam błędy CRC, ale wykluczyłem tą możliwość ponieważ na drugim kompie te same pliki okazują się wporządku. W końcu zrobiłem test HD Victorią i o to rezultat: Przeglądając Internet w poszukiwaniu podobnych problemów nigdy nie widziałem tak wielkiej liczby błędów CRC. Zamieniłem kable SATA pomiędzy dyskiem i nagrywarką, ustawiłem BIOS do ustawień fabrycznych - bez zmian. Czy ktoś jest w stanie zinterpretować poprawnie wyniki podane przeze mnie i określić czy ten dysk jest spisany na straty? Dziękuje z góry za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2011 Błedy na lini kontroler taśma dysk.... Albo dysk albo Kontroler...( inne porty tez sprawdzałeś ? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2011 Jeśli zmieniłeś kabel i wciąż błędy występują, sprawdź pod innym kontrolerem SATA - podłącz do innego komputera. Jak nie pomoże, to pozostaje albo format (choć może nie pomóc), albo wymiana dysku na nowy. Ten już ma ponad 8000 godzin pracy, co daje około rok nieprzerwanej pracy. Niby producenci piszą o MTBF sięgającym dziesiątki tysięcy godzin, ale nie ma 100% pewności, że to nasz dysk będzie niezawodny, niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz087 Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2011 Niestety na innych portach jest to samo, co chyba ewidentnie wskazuje jako winowajcę dysk. W takim razie chyba czeka mnie kupno nowego dysku. A czy orientujecie się panowie czy dysk również należy do podzespołów które można w ciągu kilku dni zwrócić do sklepu? Bo szkoda by było gdybym wydał 200zł na nowy dysk a winowajcą okazała się płyta główna. (niestety drugi komp jest stary i nie obsługuje SATA więc nie mogę na 100% upewnić się co do winy dysku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2011 (edytowane) Mimo wszystko postaraj się sprawdzić na innym kontrolerze, np. u znajomego - być może dysk jest sprawny, a właśnie kontroler SATA uwalony i stracisz 250 zł na HDD, a i tak nie będzie działać poprawnie. Cena porządnego kontrolera SATA (np. takiego: Kontroler PCI-Express 2x SATA II PCI-E RAID 0 1 (1460424884) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy ) to 60 zł. Można brać nawet taniej, z jednym portem i na interfejsie PCI, a nie PCI-express, jeśli nie zależy ci na podłączeniu większej ilości napędów. Wtedy wydatek wynosi ok. 15 zł. Ale najpierw sprawdź na innej stacjonarce. Edytowane 23 Lutego 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...