Skocz do zawartości
Kaeres

ti4200 szybszy od R9500pro

Rekomendowane odpowiedzi

taak jasne :D pomijajac to ze nie obsluguje DX9 i ma duzo starsza technologie niz R300 haha juz nie wpsomnie o FSAA i efektach oraz technologicznej strony obu chipów! Ti4200 wychodzi bardzo cienko! i jest duuuuuuuzo grosze niz R9500Pro to ze wygrywa w 3dmarku nie siwadczy o tym ze jest szybsza! jezeli idac twoim tokiem rozumowania wezmy sobie za przyklad benchmark wykorzystujacy DX9 np. 3dmarka 2003 uuu i co minka zbyzydla?? 3x wieksza wydajnosc ATi! zreszta nawet w grach dostaje mocno w <font color="#FF0000">[ciach!]</font>... schowaj sie z ta Nvidia :D peace...!

Jeleń dobrze gada , dać mu wody :)

ps.poza tym jakze sprytnie nie zamieszczono w recenzji 3dsmarka03-tu przewaga 9500pro jest juz 3-4 krotna

Właśnie :!:

PS- jak już porównujesz kręconego 4TI to porównaj teżdo kręconego R 300 np. 350/320

Święta racja......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezmienia to faktu, ze jest tanszy i szybszy od R9500pro.

I zreszta nie mialem na mysli osmieszac ATI. Po prostu jaki potencjal maja karty NV25.

heh, wyprzedza tylko w 3dmarku 2001 i w wolfie :) .I tak wole ATI

oO witaj po drugiej stronie :)

A dlaczego po drugiej stronie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuu, jaka nagonka :)

Wystarczylo powiedziec. Rzeczywiscie, jednak te NV25 maja moc.

---Ciekawe, zeby karty 2 lata starsze (tylko stuningowane) wyprzedzaly najnowsze karty konkurencji :P--- trudno to przez mysl przelknac, a co dopiero przez palce i klawisze.

Ja jestem pelen podziwu dla tej karty. W porownaniu z ta karta moja jest nic nie wartym badziewiem.

P.S. Tez nie dalbym za nia dzisiaj 1k PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

---Ciekawe, zeby karty 2 lata starsze (tylko stuningowane) wyprzedzaly najnowsze karty konkurencji :P--- trudno to przez mysl przelknac, a co dopiero przez palce i klawisze.

No poczekaj az ktos wyposci r9500pro ,, tunningowaneo'' na pamieciach 700 albo 800mhz zobaczymy ktorwe karty maja tak rzeczywscie moc bo mi sie moc w wolfie nie przyda ale za to w HL2 raczej bardzo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No poczekaj az ktos wyposci r9500pro ,, tunningowaneo'' na pamieciach 700 albo 800mhz zobaczymy ktorwe karty maja tak rzeczywscie moc bo mi sie moc w wolfie nie przyda ale za to w HL2 raczej bardzo...

racja, costak myślę zę te gf4 dadzą doopy jak hl2 wyjdzie......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, ze dadza d*** w grach z dx9.0

Jednak w czasach dx8.0 gdy NV25 bylo hipernowoscia dla bogaczy i na poczatku czasow dx8.1 NV25 bylo krolem. Nadal nie ma gry ktora by go powstrzymala. Terazniejsze karty dx9.0 beda warte swoich mozliwosci dopiero za pol roku albo wiecej. Nie balbym sie testow tej karty w innych programach. A ze nie ma testow 3dmark2k3.... :) - test w 3dmark2k1 tez mam w powazaniu. Opisalem tylko przyrost mocy proporcjonalnie do podkrecania, ktory jest imponujacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz wszyscy ladnie krzykną razem : CHWDFRAZPC :D :D ten seriws mnie powoli denerwuje a Vegite mialem juz okazje pare razy ponizyc :) w temacie o/c a dokladniej steepingi Nfroce2 C1 a A2. Kto czytal ten wie o co chodzi!. Vegita to pajac i dobrze wiecie sami nie ma co sie oszukiwac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekna maszynka. Szkoda, ze tak pozno wymyslili takie cosik bo w czasie namyslania sie co do kupna karty bralbym wlasnie ja, no ale teraz... :/

Wyprzedza R9500pro bez podkrecania jakiegokolwiek. Gdy podkrecimy pamieci do 700mhz !!! (idzie na 720 ale podobno goraco chociaz bez artefaktow) przyspiesza w 3dmarku z 12700 do 14100 !!!

InsideTNC - ti4200 x8

A gdzie ten GF bez O/C jest szybszy od Radeona??? Na 10 testów 6 wygrał Radeon, więc skąd ten wniosek że GF wyprzedza Radeona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekna maszynka. Szkoda, ze tak pozno wymyslili takie cosik bo w czasie namyslania sie co do kupna karty bralbym wlasnie ja, no ale teraz... :/

Wyprzedza R9500pro bez podkrecania jakiegokolwiek. Gdy podkrecimy pamieci do 700mhz !!! (idzie na 720 ale podobno goraco chociaz bez artefaktow) przyspiesza w 3dmarku z 12700 do 14100 !!!

InsideTNC - ti4200 x8

A gdzie ten GF bez O/C jest szybszy od Radeona??? Na 10 testów 6 wygrał Radeon, więc skąd ten wniosek że GF wyprzedza Radeona?

To jest wniosek z 3dmarka , nie wiesz że dla pana Kaeres to najważniejszy test i inne sie nie liczą?Najważniejszy dlatego że stary trup NV25 tam sobie dobrze radzi.I niema sie co podniecać że NV25 było przez jakiś czas królem , R300 też było bardzo długo królem i co z tego?I ten przyrost wydajności wcale nie jest imponujący , nawet u mnie po podkręceniu jest większy bo z 12700 przyspiesza do 15400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz wszyscy ladnie krzykną razem : CHWDFRAZPC :D :D ten seriws mnie powoli denerwuje a Vegite mialem juz okazje pare razy ponizyc :) w temacie o/c a dokladniej steepingi Nfroce2 C1 a A2. Kto czytal ten wie o co chodzi!. Vegita to pajac i dobrze wiecie sami nie ma co sie oszukiwac

zgadzam sie caly ten serwis to banda lamerow tzw "wanna be tester" ,a przekonalem sie po tym jak zjechali herculesa fortissimo III ktory w swoim przedziale cenowym nie ma sobie rownych pod wzgledem jakosci dzwieku i mozliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he he tak czytam i co rusz widze ze moja roczna gf4ti jest g... warta i ze powinienem wyszarpnac ja z kompa i wywalic przez okno... czy rzeczywiscie na dzien dzisiejszy gf4ti to taki trup? i czy nie da sie na niej pograc w ciagu najblizszego 1 - 1,5 roku w odpowiednich detalach i rozdielczosciach? bo z tego co wiem to z aa ianizo raczej juz teraz trzeba uwazac....

zbierac kaske na nowa karte ? ;)

BTW. Gdybym kupowal teraz a nie dokladnie rok temu (rok i 1 dzien:)) to wybralbym radka9500/9500 pro ale wtedy nie bylo o nim duzo slychac....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

InsideTNC - ti4200 x8

buchachacha buchachacha - wiesz, jak wsadzę do r9500pro pamięci 3,0 lub 3,3 i ustawię je na 700 Mhz to podkręcone 4Ti dostanie słono po d.upie ;)

boza tym masz gdzieś tam testy z Anzo lub AA ? bo ja jakoś nie zauważyłem ....

A testy w DX 9.0 (bo gry nowe już to obsługują - Splinter Cell, Matrix) ???

3dmark 2003 był ????

więc nie podniecaj się tak jak małe dziecko na widok sutka ;)

bo to tak jakbym do testowania opertona i p4 HT wykorzystał sysinfo z 96 roku.....

Wiesz to co piszesz, to ogólnie Big ROTFL !!!!!

sam mam 4ti4200 by MSI (@300/600) i jakbym miał tylko okazję przeskoczyć na 9500 pro to bym się nawet nie zastanawiał, bo wystarczy, że uruchomię Anizo lub AA i 4ti leży i kwiczy ;)

hej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro juz tak ktos poruszyl temat dx9.0... niby splinter cell wymaga dx9.0 a u mnie lazil na dx8.1 i nie bylo problemow.. czy jest w tej chwili jakas gra/wyjdzie w najblizyszm czasie ktora rzeczywiscie bedzie wymagac dx9.0 i bedzie sie roznila wizualnie od gier z 8.1 ? przeciez od pojawienia sie dx8.1 minelo duuuuzo czasu zanim poza 3d markiem2001 cos korzystalo z tej technologi..

sa jakies roznice w osiaganych efektach pomiedzy pixel shaderem 1.1 i 1.4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro juz tak ktos poruszyl temat dx9.0... niby splinter cell wymaga dx9.0 a u mnie lazil na dx8.1 i nie bylo problemow.. czy jest w tej chwili jakas gra/wyjdzie w najblizyszm czasie ktora rzeczywiscie bedzie wymagac dx9.0 i bedzie sie roznila wizualnie od gier z 8.1 ? przeciez od pojawienia sie dx8.1 minelo duuuuzo czasu zanim poza 3d markiem2001 cos korzystalo z tej technologi..

sa jakies roznice w osiaganych efektach pomiedzy pixel shaderem 1.1 i 1.4 ?

sciagnij sobie i zobacz half life 2 trailer ,najlepiej tej dobrej jakosci , tam masz piekne efekty z wykorzystaniem dx9.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez bym bral radka, gf4 to dobra karta ale nie za 1000zl w chwili obecnej o_0... ale trzeba przyznac ze opakowanie to im sie udalo :D... wlasnie, moze ta teczka podnosi tak cene ?:D Karta moglaby cos zrobic na rynku ale gdyby zostastala wprowadzona zaraz po premierze r300 albo najlepiej przed :). A tak ATI juz sie zadomowilo i przekonalo do siebie userow... a co do Anizo i AA to coz, tutaj gf4 dostaje solidnego kopa w dupe i nie da sie tego ukryc ;/. Vagina probowal i bedzie za to jechany :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże ludzie ! dajcie spokoj ! ten topic w żadnym razie nie byl załozony zeby zchanbic R9500 ani zeby KAeres mogl sie pocieszyc

w odrazu "ja jak podkrece swojego do 700 to sie okaże" przeciez to jest żalosne!

KAeres chcial opprostu pokazac na ile stac Ti4200 .. jak widac na bardzo duzo bo roznica bez podkrecania i zpodkreceniem jest wyjątkowo z prduzy , ja na karty zed 2 lat oczywiscie.

wy tu odrazu jakąs nagonkę robicie.... ; myslicie zeby nawet Kaeres wielki zwolennik Nvidii wybrał zamiast R9500pro wyczesanego Ti4200 za 1k zl? , przeciez głupi to on nie jest :roll:

pokażcie mi inna karte u ktorej wzrost pomiedzy default a oc tak duza jak w tym Ti4200 oczywiscie chodzi mi o starsze karty dajmy na to R8500 ktory z estarcyh kart jest najblizej Defaultowego Ti4200 u mnie roznica pomiedz 231/231 a 310/280 wynosi 1k punktow w 3dmark01 pewnie jest to tez związane ze "slabym procekm" bo 1.7@2.0 to jednak taki znowu wyczes nie jest ;

anyway Serie kart Ti4200 uwazam za najlepsza po TNT serie kart Nvidi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże ludzie ! dajcie spokoj ! ten topic w żadnym razie nie byl załozony zeby zchanbic R9500 ani zeby KAeres mogl sie pocieszyc

w odrazu "ja jak podkrece swojego do 700 to sie okaże" przeciez to jest żalosne!

KAeres chcial opprostu pokazac na ile stac Ti4200 .. jak widac na bardzo duzo bo roznica bez podkrecania i zpodkreceniem jest wyjątkowo z prduzy , ja na karty zed 2 lat oczywiscie.

wy tu odrazu jakąs nagonkę robicie.... ; myslicie zeby nawet Kaeres wielki zwolennik Nvidii wybrał zamiast R9500pro wyczesanego Ti4200 za 1k zl? , przeciez głupi to on nie jest :roll:

pokażcie mi inna karte u ktorej wzrost pomiedzy default a oc tak duza jak w tym Ti4200 oczywiscie chodzi mi o starsze karty  dajmy na to R8500 ktory z estarcyh kart jest najblizej Defaultowego Ti4200 u mnie roznica pomiedz 231/231 a 310/280 wynosi 1k punktow w 3dmark01 pewnie jest to tez związane ze "slabym procekm" bo 1.7@2.0 to jednak taki znowu wyczes nie jest ;

Po pierwsze: przyrost wydajności nie jest taki rewelacyjny.

W procentach wynosi on ok 11%, czy dla Ciebie to taki dobry wynik?? :o

Podaj swoj wynik na ustawieniach deafultowych i na podkreconym 8500.

Pewnie w % wzrost bedzie zblizony.

Po drugie: Ta karta to "niby" Ti4200. Przeciez tak naprawde to jest Ti4600

z zanizonymi taktowaniami. Jesliby prawdziwe Ti4200 (nie na pcb

od 4600) podkrecilo do tego stopnia to moznaby sie bylo zachwycac :)

Porownam to do takiej sytuacji: kup 9500 na pcb od 9700, odblokuj potoki,

podkręć, a karta przyspieszy o jakies 40-50%. I co?? Jaki ona dopiero ma

potencjał! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z jednym sie zgodze z karesem ze jak na tak satra karte jest naprawde wydajna, ale nie mozesz mowic ze jest szybsza bo jest tylko w 3dmarku 2001 i wolfie a co to znaczy dzisiaj, ja osobiscie nie moge juz grac bez aniso i fsaa bo obraz poprostu jest oblesny, a wlaczajac to na tak starym chipie mozna zapomniec o komfortowym graniu , wiec karta za droga jak na swoje mozliwosci - w 100% wybral bym radka 9500pro (a wcale nie jestem zwolennikiem ati tylko zwolennikiem tego co jest lepsze i tansze a pod tym wzgledem nvidia dostaje z ati)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Nie wiem skad Vegita bierze te wyniki 3dmarkow przy tak mocno taktowanym CPU, u mnie do 15000 zabraklo 7 punktow przy 2266mhz (fsb216), - grafa 310@710 , niestety upałyi zasilacz nie pozwalają mi taktowac proca wyzej . 

POZDRO

Jedynym wytlumaczeniem jest fakt, ze vegeta nie o/c tak bardzo swojego proca i wciska nam wszystkim kit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokażcie mi inna karte u ktorej wzrost pomiedzy default a oc tak duza jak w tym Ti4200 oczywiscie chodzi mi o starsze karty  dajmy na to R8500 ktory z estarcyh kart jest najblizej Defaultowego Ti4200 u mnie roznica pomiedz 231/231 a 310/280 wynosi 1k punktow w 3dmark01 pewnie jest to tez związane ze "slabym procekm" bo 1.7@2.0 to jednak taki znowu wyczes nie jest ;

Po pierwsze: przyrost wydajności nie jest taki rewelacyjny.

W procentach wynosi on ok 11%, czy dla Ciebie to taki dobry wynik?? :o

Podaj swoj wynik na ustawieniach deafultowych i na podkreconym 8500.

Pewnie w % wzrost bedzie zblizony.

Po drugie: Ta karta to "niby" Ti4200. Przeciez tak naprawde to jest Ti4600

z zanizonymi taktowaniami. Jesliby prawdziwe Ti4200 (nie na pcb

od 4600) podkrecilo do tego stopnia to moznaby sie bylo zachwycac :)

Porownam to do takiej sytuacji: kup 9500 na pcb od 9700, odblokuj potoki,

podkręć, a karta przyspieszy o jakies 40-50%. I co?? Jaki ona dopiero ma

potencjał! :)

231/231 -8100pkt 310/280- 9000

no niby tak ale anyway rodzina Ti4*000 chyba najlepsza nvidii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...