Skocz do zawartości
zx27b

Nietypowy problem - szukam monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Otóż potrzebuje znaleźć monitor z którego kiedyś korzystałem w pewnej cafe. Wydaje mi się że model to samsung, ale proszę się tym może za mocno nie sugerować. Wymiar, najprawdopodobniej 17. Typ: Crt. Monitor oczywiście ma już dobre parę lat, więc ciężko mi cokolwiek znaleźć. Cechą wyróżniająca tego monitora było to iż zamiast typowej podstawki miał z przodu obudowy po obu stronach dwie szklane kulki. Być może ktoś z Was go rozpoznaje i podpowie mi model, będę wdzięczny. Pozdrawiam :-)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że należysz do tych osób, które patrzą na wygląd sprzętu, oszukałem się trochę po monitorach, bo mnie to zainteresowało, ale nie znalazłem nigdzie takiego monitora na szklanych kulkach, może po prostu był robiony na zamówienie, albo to cześć wystroju kafejki, ... a nie możesz zapytać się w kafejce?

rozejrzyj się, choćby na googlach, można znaleźć monitor ciekawie wyglądający i wykonany w nowszej technologii, np. z podświetleniem LED

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem już wiele CRT na oczy i wszystkie miały tradycyjną podstawkę. Obawiam się więc, że to był (jak kolega wyżej pisze) element dekoracyjny kafejki.

Jeśli zamierzasz kupić CRT, to szukaj monitora, który robi 100Hz w 1024x768 (w przypadku 17 cali). Będzie to np. Eizo FS F520, LG 700P itd. Czytaj w specyfikacji na stronie producenta.

Jednak za około 150-200PLN można mieć całkiem zadbany używany LCD, który już nie musi mieć 100Hz, aby nie niszczyć oczu, zajmuje mniej miejsca i żre mniej prądu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że należysz do tych osób, które patrzą na wygląd sprzętu, oszukałem się trochę po monitorach, bo mnie to zainteresowało, ale nie znalazłem nigdzie takiego monitora na szklanych kulkach, może po prostu był robiony na zamówienie, albo to cześć wystroju kafejki, ... a nie możesz zapytać się w kafejce?

rozejrzyj się, choćby na googlach, można znaleźć monitor ciekawie wyglądający i wykonany w nowszej technologii, np. z podświetleniem LED

Nie, zupełnie z innego powodu szukałem tego monitora. W kafejce ciężko byłoby się spytać nie istnieje już parę lat ;-). Były tam sprzęty rzędu C466/64/w2k, czasy gdy Q3 to była nowość i tego typu klimaty.

Widziałem już wiele CRT na oczy i wszystkie miały tradycyjną podstawkę. Obawiam się więc, że to był (jak kolega wyżej pisze) element dekoracyjny kafejki.

Nie, po wielu próbach udało mi się do niego dotrzeć. To nie do końca same kulki, za chwilę go przedstawię.

Jeśli zamierzasz kupić CRT, to szukaj monitora, który robi 100Hz w 1024x768 (w przypadku 17 cali). Będzie to np. Eizo FS F520, LG 700P itd. Czytaj w specyfikacji na stronie producenta.

Jednak za około 150-200PLN można mieć całkiem zadbany używany LCD, który już nie musi mieć 100Hz, aby nie niszczyć oczu, zajmuje mniej miejsca i żre mniej prądu.

Dzięki za info.

LG 700P mam do oddania za dwa piwa :P

Tyle że przesyłka wychodzi 10-15 piw ;-)

Monitor ów którego tak szukałem to *werble*:

Samsung Syncmaster 750ST

http://www.dooyoo.co.uk/crt-monitor/samsung-syncmaster-750-st/

W sumie to ciężko nawet o duże zdjęcie ;-)

Wrzucam żeby i Wam przekazać co to za dziwo, udało mi się go znaleźć po dość długim szperaniu, w sumie to nawet teraz fajnie wygląda, oczywiście jak na crt, bo to już historia ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa, to ten model, inaczej sobie go wyobrażałem jak go opisałeś, myślałem że te kulki są większe,

też mam czasem taki sentyment do sprzętu, do tej pory gdzieś zalegają dyskietki miękkie,

patrzcie jakie dziwactwo: Dyskietka 3,5" o pojemności kilku gigabajtów - Nowe Technologie w INTERIA.PL :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Merlin85

A ja mam jeszcze komputer z procesorem 386 w piwnicy, a w domu przechowuje jeszcze te duże dyskietki MD2-HD. No a ta dyskietka 3,5 to ciekawie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi