Skocz do zawartości
Szymon

Instalacja wentylatorów w obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Wam ;]

Mam mały problem z obiegiem powietrza w obudowie. Myślałem że go nie mam, ale od czasu jak zakupilem GTX 470 SOC okazało się ze problem jest :).

Mam taka obudowę:

Chieftec CA-01B-B-Sl b/z :: ..:: Angela.pl ::..

Jest gigantyczna, dlatego ją lubie :). Zawsze myślałem że duża obudowa, to dużo miejsca i nie będzie problemu z temperaturami. Procek chlodze Scythe Mugen ver2. a z tyłu (na wysokosci procka) mam wentylator 120mm firmy AKASA. Niestety ta karta graficzna generuje tyle ciepła że ten jeden 12cm wentylator na tyle, to zdecydowanie za mało. Temperatura w furmarku rosnie do 105 stopni i karta się zwiesza, radiator parzy. Zamontowałem na wysokości karty graficznej w tej sciance bocznej, wentylatorek 80mm który wywiewa cieplo z grafiki na zewnatrz. Jest troche lepiej, bo dochodzi do okolo 103 stopni i jest stabilnie. Wiem że to dużo, szczególnie że karte można by jeszcze podkręcic, ale nie mogę bo to ciepło mnie zabija. Przyznam szczerze że nie mam więcej koncepcji gdzie zamontować wentylator żeby było lepiej. Myślałem już też o tym żeby po prostu wymienić jednak tę kobyłe na Coller Master'a HAF 912 PLUS bo tutaj przynajmniej wiadomo jak zamontowac wentyle żeby wszystko ladnie wywiewało. Ale jest to ostateczna ostatecznośc :)

Z góry dzięki za rady.

dodam: ze miejsce jest na 92mm a nie 80, więc wymienie go na większy odrobinę. Jakie wentylatory są w miare ciche?

Edytowane przez Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciąg, wyciągiem ale skąd karta graficzna bierze powietrze które ta 80tka ma wyciągać ? Proponuje wyciągnąć zaślepki do śledzi z tyłu obudowy i wtedy sprawdzić temp. Ewentualnie dać w ich miejsce jakiś wentylator 80mm który by tłoczył powietrze do obudowy. Podobnie spróboj aby ten wyentylator na wysokości grafiki zamontować aby tłoczył nań powietrze a nie wyciągał. Jest też czerwony szlak dla odważnych , wyciąć w dnie obudowy otwór i wmontować jakiś wentyl , najlepiej 120 ktory będzie tłoczył powietrze do obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jedyne miejsce gdzie w tej obudowie można zamontować wiatraki "wciągające" to tam przy dyskach. Jak obracam ten wentylator przy grafice to hałas jest niemiłosierny, bo jest malo miejsca między smigłem a obudową i tworzy się duży szum powietrza (inna sprawa że to pierwsza lepsza 80mm jaką znalazlem, na probe).

Narazie mam taką koncepcję.

Z boku obudowy na wysokości grafiki dam to:

ARCTIC COOLING ARCITC FAN 9 PRO TC CICHY CZ.TEMP (1479533572) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy - czujnik dam przy grafice

AKASE z tyłu wymienię na to:

ARCTIC COOLING ARCITC FAN 12 PRO PWM CICHY 10dB (1474317413) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Natomiast to co teraz mam z tyłu (AKASA) postawie gdzieś z przodu obudowy, tak żeby "dmuchało" na kartę graficzną. Może w ten sposób uda mi się stworzyć jakiś obieg powietzra?

edit: dostane od kumpla jeden 12mm firmy AC także wyprobuję ten motyw i kupie tylko nowy 92mm. Postawie cos z przodu co bedzie dmuchało na grafikę, mam nadzięję ze to pomoze :)

Edytowane przez Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim to wszystko pokupujesz, spróbuj zdjąć jeszcze boczek obudowy, położyć ją na boku tak żeby była otwarta do góry i sprawdzić wtedy jak te tempy będą wyglądać. Jeżeli bez zmian to po prostu chłodzenie karty graficznej nie wyrabia i dokupowanie wentyli nic nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może małe ciachanko budy? :wink:

Myślałeś o tym? Wbrew pozorom jest to naprawdę fajna sprawa, o ile ma się trochę żyłki majsterkowicza.

Mógłbyś nad grafikę wsadzić wentylator 140mm albo zaszaleć i walnąć na ściankę boczną Tacens Aura 250mm.

BTW Spróbuj zrobić tak, aby wentylator nad kartą wiał na nią - to powinno przynieść zdecydowanie lepsze efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast ciąć wolałbym zmienić, kiedyś bawiłem się w cięcia obudowy ale niestety widocznie tej jednej żyłki mi brak, bo efekty estetyczne pozostawiały wiele do życzenia :). Zrobię tak jak mówicie, dam coś co będzie dmuchało na kartę poza tymi wywiewami i zdam relacje z efektów. Dzieki! :)

Edytowane przez Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast ciąć wolałbym zmienić, kiedyś bawiłem się w cięcia obudowy ale niestety widocznie tej jednej żyłki mi brak, bo efekty estetyczne pozostawiały wiele do życzenia :)

Dobre narzędzie to połowa sukcesu. Pewnie jechałeś wyrzynarką?

Za pomocą akcesoriów Dremla można "wyczarować" naprawdę fajne i estetyczne rzeczy.

Zobacz sobie początek mojego workloga; tak jak tam napisałem to był mój pierwszy kontakt z cięciem budy. I śmiem twierdzić, że wyszło to nienajgorzej.

Zdecydowanie polecam taką zabawę; jest niezły fun, a co najważniejsze efekty przy odpowiednim pomyślunku mogą być naprawdę niezłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam podobny problem z rozmieszczeniem wiatraczków w obudowie. Od niedawna mam ten komputer ale nie wydaje mi się, żeby te temperatury były w normie

ImageShack� - Online Photo and Video Hosting

były mierzone podczas gry w demo Crysisa 2. Po zobaczeniu wyników postanowiłem dokupić jeden lub dwa wiatraczki ale nie wiem do końca gdzie by je umiejscowić i w którą stronę by miały wiać. Posiadam taką obudowę:

ImageShack� - Online Photo and Video Hosting

Niebieska strzałka i 2 czerwone to miejsca aktualnie zamontowanych wiatraczków i w jaką stronę wieją.

Zakupiłem tez regulator obrotów:

SCYTHE Kaze Master - Szukaj w Google

więc mogę dokupić nawet 2 bo głośność nie będzie problemem.

Prosił bym o radę gdzie zamontować nowy wentylator (ewentualnie 2) i w którą stronę miałby by wiać by był w miarę optymalny obieg powietrza w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer 2 nawiew.

W przypadku Twojej karty graficznej - a dokładniej obecnego chłodzenia na niej - nawiew z boku (numer 1) mało co da.

Numer 3 oraz 4 wyciąg.

Możesz do kontrolera podpiąć całą baterię wentylatorów (ja na sześciokanałowym mam w sumie 20 + pomkpa :lol2: ; trzeba tylko na obciążalność kanałów uważać) jak zastosujesz coś w ten deseń Revoltec rozgałęziacz Y 3pin RC024 :: ..:: Angela.pl ::..

Po dołożeniu wentylatorów możesz jeszcze pokombinować z obecnym wyciągowym. Jest szansa, że jak dasz go jako nawiewowy oraz obrócisz cooler na CPU o 90 stopni (nawiew w stronę sufitu, wentylator od strony karty graficznej) to będzie jeszcze lepiej.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer 2 nawiew.

W przypadku Twojej karty graficznej - a dokładniej obecnego chłodzenia na niej - nawiew z boku (numer 1) mało co da.

Numer 3 oraz 4 wyciąg.

Możesz do kontrolera podpiąć całą baterię wentylatorów (ja na sześciokanałowym mam w sumie 20 + pomkpa :lol2: ; trzeba tylko na obciążalność kanałów uważać) jak zastosujesz coś w ten deseń Revoltec rozgałęziacz Y 3pin RC024 :: ..:: Angela.pl ::..

Po dołożeniu wentylatorów możesz jeszcze pokombinować z obecnym wyciągowym. Jest szansa, że jak dasz go jako nawiewowy oraz obrócisz cooler na CPU o 90 stopni (nawiew w stronę sufitu) to będzie jeszcze lepiej.

Aha, czyli najpierw dwa, a potem trzy czy cztery w kolejności (czy to całkowicie obojętne?), bo nie chce kupować więcej niż dwa wiatraczki, bo już jeden regulator kiedyś od tego spaliłem :P

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czyli najpierw dwa, a potem trzy czy cztery w kolejności (czy to całkowicie obojętne?), bo nie chce kupować więcej niż dwa wiatraczki, bo już jeden regulator kiedyś od tego spaliłem :P

Dzięki za pomoc.

Według strony Scythe

Scythe "KAZE MASTER ACE" Fan Controller

masz obciążalność 1A (12W) na kanał.

Przyjmując, że średnio jeden wentylator pobiera 2 do 3W, podłączając nawet trzy wentylatory na jeden kanał nie masz szans nic uszkodzić.

Co do konfiguracji wentylatorów są dwie szkoły:

jedna mówi, że lepiej mieć w budzie podciśnienie (więcej wentylatorów wyciągających gorące powietrze)

druga mówi, że lepiej mieć w budzie nadciśnienie (więcej wentylatorów tłoczącaych zimne powietrze)

Ja skłaniam się ku drugiej opcji.

W dodatku w przypadku pierwszej kurz zasysany jest do obudowy wszystkimi możliwymi, nawet najmniejszymi otworami.

W przypadku drugiej wystarczą filtry na wentylatorach wlotowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według strony Scythe

Scythe "KAZE MASTER ACE" Fan Controller

masz obciążalność 1A (12W) na kanał.

Przyjmując, że średnio jeden wentylator pobiera 2 do 3W, podłączając nawet trzy wentylatory na jeden kanał nie masz szans nic uszkodzić.

Co do konfiguracji wentylatorów są dwie szkoły:

jedna mówi, że lepiej mieć w budzie podciśnienie (więcej wentylatorów wyciągających gorące powietrze)

druga mówi, że lepiej mieć w budzie nadciśnienie (więcej wentylatorów tłoczącaych zimne powietrze)

Ja skłaniam się ku drugiej opcji.

W dodatku w przypadku pierwszej kurz zasysany jest do obudowy wszystkimi możliwymi, nawet najmniejszymi otworami.

W przypadku drugiej wystarczą filtry na wentylatorach wlotowych.

Wszystko pięknie ładnie, ale żebym mógł zamontować wiatraczek u góry musiał by mieć on max 2cm grubości, a nie wiem czy takie są, bo radiator wraz z wiatrakiem są idealnie pomiędzy dwoma wlotami, a na dole nie wiem czy jest duży sens montowania wiatraka bo jest tam dużo kabli od zasilacza, ale ostatecznie skłaniam się ku opcji na dole wwiewa i na szybce wywiewa, chyba,że znajdę wiatraczek o grubości 2cm to pomyślę nad górą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie problem rozwiązany. Faktycznie "wyciąg" to nie wszystko :). Sciągnałem 12mm akase z tyłu obudowy i postawiłem ją z przodu na dole, tak żeby wiało na grafikę. Na tył dałem AC 12mm który wziąłem od kumpla, a na boku mam narazie ten 80mm który wymienie na wolniejszy 92mm, bo ta ósemka, strasznie wyje. Ogólnie przełomem był ten wiatrak który wieje na grafikę, temperatura spadła o 10 stopni :). Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi