st208 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 Chciałbym kupić 4GB RAM-u do płyty Foxconn A76ML-K 3.0 (http://www.foxconnchannel.com/product/motherboards/detail_overview.aspx?id=en-us0000506) i nie jestem pewien, które wyjście będzie korzystniejsze. Mam możliwość zakupu pamięci Samsunga PC-10600 po 65 zł za sztukę, czyli razem 130 zł za 2x2 GB. W przypadku 4 GB cena wynosi 120 zł, czyli jest nawet taniej. Jest sens płacić więcej za dwa takie same moduły do pracy w dualu? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 Mobo ma tylko dwa sloty pamięci. Bierz1x4GB, będziesz miał jeszcze możliwość rozbudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 Nie wiem po co Ci więcej niż 4GB na takiej płycie ;) Imo lepiej 2x2GB (dla zachowania Dual Channel) niż 1x4GB. Jeżeli jednak potrzebujesz aż 8GB to wiadomo... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st208 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 w tej chwili nie potrzebuję, ale ten zestaw ma być na lata, dlatego chcę wiedzieć, czy dual w tym przypadku będzie miał jakikolwiek wpływ na wydajność tego sprzętu w porównaniu do zastosowania jednej kości 4 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 A co ma płyta do tego? Po premierze windowsa XP wszyscy przekonywali, że wystarcza 256MB a 512MB to już przepych i luxus. Dzisiaj dowiaduję, że z 1GB ramu nie da się nic zrobić. Dual daje tyle co i nic. W przyszłości 8GB może się przydać, po co sobie blokować możliwość rozbudowy? Tym bardziej, że dual channel daje niezauważalny przyrost wydajności. Różnice widać tylko w syntetykach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 Komputer "przyszłościowy" ładnie brzmi w teorii ale jest to założenie bez sensu. Lepiej brać to co teraz jest wydajniejsze/lepsze niż liczyć na przyszłą rozbudowę. Ale rób jak tam chcesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st208 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 Ale skoro dual i tak prawie nic nie daje, to czy nie lepiej jednak wziąć tańsze (zawsze 10 zł) 4 GB w jednej kości? Jeśli chodzi o zużycie RAM-u, to u mnie sama przeglądarka potrafi zająć 1,5 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 Dual "prawie" nic nie daje tak samo jak 1600Mhz, tak samo jak OC o kilka Mhz itp ale w całości jednak wszystkie te elementy w sumie dają wzrost wydajności większy niż "prawie nic" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 Zgadzam się co do tego, że zwrot "przyszłościowy komputer" to mit służący do nabijania kosztów komputera. Nabywca może być nabijany przez sprzedawcę, kolegów z forum lub samego siebie. Komputery budowane na wypasionych na wyrost i spuchliznę płytach szybciej lądują na giełdzie niż doczekują się drugiej grafy do sli/cf bądź mocniejszego cpu. Zasilacze z przesadzoną mocą okazują przestarzałymi konstrukcjami i też nie doczekują się modernizacji jak wyżej. Pamięć ram jest jednak najczęściej rozbudowywanym elementem w komputerach. Apetyt na ram rośnie chyba kwadratowo z każdą nową wersją systemu operacyjnego. Wystarczy, że ktoś nie chce uruchamiać komputera ponownie kilka razy dziennie, lubi wiele zakładek w przeglądarce, od czasu do czasu ma ochotę obrobić video czy grafikę i okaże się, że fajnie byłoby mieć więcej niż 4GB pamięci. Dlaczego nie warto pchać się np w pamięci 1600MHz a poleca się 1333MHz? Bo te parę groszy różnicy lepiej dołożyć do lepszego chłodzenia cpu, lepszych wentylatorów do obudowy, grafiki z niereferencyjnym chłodzeniem niż pchać w pamięć. Dobry wentylator zapewni np ciche chłodzenie obudowy przez cały okres użytkowania kompa. A co da da większa wydajność pamięci 1600MHz w dualu w stosunku do 1333MHz single? NIC. A to dlatego, że jak zabraknie wydajności zestawowi z pamięcią 1333MHz single to ten sam zestaw z mem 1600MHz dual też nie będzie demonem szybkości. Więcej, w normalnym użytkowaniu nie odczuje się absolutnie żadnej różnicy. Natomiast zwiększenie ilości ramu w niektórych zastosowaniach może znacząco podnieść komfort pracy. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 Też mnie rozwalił tekst o kompie na lata :lol2:, już pomine płyte foxcona, i w ogóle z dwoma slotami pamięci. Bierz te tańsze w jednej kości podejrzewam że reszta kompa jest pokroju tejże płyty, także sam rodzaj pamięci nie zrobi żadnej różnicy. I pytanko jakiej przeglądarki używasz i co nią przeglądasz bo nie potrafie sobie wyobrazić żeby internetowa tyle ramu zajmowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st208 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Dwa sloty z obsługą do 8 GB w moim przypadku powinno wystarczyć na długo. :) Od razu zaznaczam, że w ogóle nie gram. Przeglądarka Opera, otwartych 20+ zakładek, w tym strony napakowane flashem i masą zdjęć. Kilka takich wystarczy, by 1 GB pamięci zostało zajęte od razu, a później już tylko zużycie się podnosi. W tej chwili działam na starym sprzęcie typu Athlon XP 2400+ i 1GB DDR1, i praktycznie nie da się już z tego korzystać, bo system bez przerwy ciągnie z pliku wymiany. A to i tak Windows 2000, więc zużycie RAM-u przez system sam w sobie raczej minimalne. Z racji braku funduszy bardzo rzadko zmieniam sprzęt, więc i ten Foxconn powinien wystarczyć na bardzo długo. Dodam, że całość wygląda tak: 1. Płyta Foxconn A76ML-K 3.0 - 140 zł 2. Procesor AMD Athlon II X2 255 - 160 zł 3. RAM DDR3 Samsung 1333MHz 1x4GB - 120 zł Płyta taka, bo w tej cenie chyba nic lepszego znaleźć się nie da, a ma ona i wbudowaną grafikę z obsługą HD, i wyjście na dwa monitory, co jest dla mnie absolutnie niezbędne. Edytowane 4 Marca 2011 przez st208 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 bierz 1 x 4GB przy oc procesora po obłożeniu wszystkich slotów lecą na łeb możliwości ;/ przyklad: mam 4 x 1 GB hyperX 1066 DDRII przy 2 kościach ustawiam swojego q9550 c1 na 4 ghz i działa. przy 4 kościach te same ustawienia i nie ruszy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Na LGA775 jest zupełnie inaczej bo konstrukcja chipsetu jest inna. Nie ruszy bo przy obłożeniu wszystkich slotów mostek północny jest za bardzo obciążony i potrzebuje np. więcej V ;) @st208 ty pracujesz gdzieś, gdzie potrzebne jest aż tyle ramu? Bo ja dalej nie widze sensu pchania się w 8 GB w szczególności na tej płycie. Oczywiście twoje wcześniejsze wyjaśnienie ma jakiś tam sens ale nie założyłes że pamięci RAM też nie stoją w miejscu. Teraz kupisz 4GB 1333Mhz CL9 za te 120zł a w przyszłości będziesz mógł kupić 4GB 1866Mhz CL8 za tą cenę :) Dobra, kwestia RAMu chyba zamknięta :) Masz już tą płytę? Bo w tej cenie ostatnio wyrwałem AsRock'a na 785G który jest przynajmniej o klasę lepszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st208 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Tego AsRocka mogę mieć za 35 zł więcej. Jest sens? Jeszcze raz zaznaczę, że sprzęt nie będzie w ogóle używany do grania, a 35 zł w tej chwili też nie jest dla mnie aż tak małą kwotą. Czy poza czipsetem graficznym będzie jakakolwiek różnica w wydajności między Foxconnem i tym AsRockiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st208 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Wziąłem jednak tego Foxconna. Dzisiaj złożyłem sprzęt i wszystko wydaje się działać bez problemu. Jedno pytanie na koniec: Mam podłączone dwa dyski - 3,5' IDE Samsung 40GB 7200 rpm i 2,5' SATA Samsung 320GB 5400 rpm, system zainstalowany na pierwszym. Jest sens ustawiać SATA na AHCI dla drugiego dysku czy lepiej zostawić legacy IDE? Edytowane 6 Marca 2011 przez st208 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...