Skocz do zawartości
cobrass

Szukam porządnego monitora `24 stricte do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam, bardzo dobrego monitora głównie do zastosowań rozrywkowych ;) Obecnie używam LG `22 L227WT i w sumie byłby nadal gdyby nie fakt, że obsługuje niższą rozdzielczość.

Może być do 1500 zł, monitor LCD/LED 24 cale na normalnej matrycy TN/VA, jeżeli wasze doświadczenie mówi, że do tych zastosowań lepiej dołożyć do innej matrycy to mogę przeznaczyć do 2500 zł, jednakże musi być dość duża różnica pomiędzy obojgiem monitorów.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie rozumiem czemu przeszkadza ci rozdzielczość tego lg. Przez to że rozdzielczość jest niższa niż full hd , gry mają o wiele łatwiej wyrenderować obraz w natywnej monitora. Konsole również nie wykorzystują full hd jeżeli zamierzasz je podłączać. No chyba że masz zamiar na nim oglądać filmy full hd to co innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Polecałbym coś od razu z tunerem TV....

wydaje mi się, że szukamy monitora stricte do gier, w dodatku osoba która chce taki znaleźć jest nieźle wybredna :D, ja bym nie zmieniał tego monitora.

w jakiej rozdzielczości chcesz, aby ten nowy monitor pracował? 1920x1080 ?

będziesz planował sprzedać ten co masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem dość wybredny jak sami widzicie, fakt może nie normalne się może wydawać zmiana tego mojego LGika na nowy model, ale akurat tak się składa, że mam troszke grosza wolnego.

Głównie jak wspominałem będę wykorzystywał monitor do gier, nie zalezy mi na tunerze, mam dobrej klasy telewizor, konsole sobie właśnie do niego podpinam.

Karte graficzna w komputerze mam 5970 2gb wiec stad wzięła się ta moja zachcianka, a żeby jeszcze więcej soków wycisnąć z gier.

Bardzo proszę jeżeli jeszcze macie jakieś typy to proszę o informację bo w przyszłym tygodniu już coś muszę kupić.

Tak mi się wydaję, że ten zaproponowany przez Catcha22 w tym momencie zaczął być rozważany, tylko ta firma Benq`u nie mam do niej przekonania, ale tu już wy macie większe doświadczenie.

Edytowane przez cobrass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam podobne pytania jak cobrass. Obecnie użytkuje SM T240. Czy praca na 120hz matrycy daje podobne wrażenia w szybkich grach jak przykłądowe 100Hz na CRT? Chciałbym kupić monitor który ma jak najmniejszy input lag, obraz będzie mega płynny. Mniej zależy mi na kolorach, bo wiem co może zaoferować matryca TN (a raczej czego nie może). Dodatkowo nie chce mieć problemów z badpixelami,a wiem że kiedy w produktach benq sypały się pixele bardzo często.

PS. Fizycznie nie ma możliwości na zakup monitora na matrycy innej niż TN z dedykowanym użytkowanie w stronę szybkich gier FPP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy praca na 120hz matrycy daje podobne wrażenia w szybkich grach jak przykłądowe 100Hz na CRT?

Przede wszystkim 120 Hz w LCD jest po to by zmniejszyć poziom rozmycia w ruchomych scenach (no i niby do 3D). Opóźnienie przy 120 Hz się obniża (szczególnie, że do LCD zaleca się włączyć synchronizację, by obraz się nie rozłaził) ... ale jakie będzie na samym końcu zależy w znacznym stopniu od całej elektroniki danego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym tu dodał, szczególnie do obrazu 3D, po to skacze się od 60 do 120, żeby wyświetlać dwa obrazy w technice migawkowej, jeden dla lewego oka, drugi dla prawego

co do monitora z matrycą TN, lepiej pozostań przy marce LG, W2486L-PF, ten monitor jest objęty punktem honoru, jak będziesz miał jakieś problemy z pikselami, które zdarzają się w niektórych modelach, to rzecz normalna, to bez problemu przez te klika dni kiedy mogą wystąpić możesz oddać i naprawią monitor, albo wymienią na nowy.

jak jesteś przy kasie to kup sobie dwa monitory ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi