_Imhotep_ Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 (edytowane) Witam. Brakuje mi miejsca na dysku C. Kilka dni temu zmieniałem rozmiar partycji C kosztem partycji D (obie partycje są w macierzy RAID0, podstawowe) programem Paragon Hard Disk Manager™ 2010 Professional. Nieststy przerwałem operację, partycja D się wysypała. Naprawiłem ją TestDisk`iem, działa. Dzisiaj ponownie próbowałem zmienić rozmiar, lecz gdy program prosi o restart komputera, aby zastosować zmiany, po ponownym uruchomieniu nic się nie dzieje. W Partition Magic mogę zmnijeszyć rozmiar partycji D i następnie nieprzypisane miesce (aktualnie ok. 15GB) przypisać do partycji D, w przypadku C nie jest to możliwe. Czy jest jakaś szansa na zwiększenie rozmiaru partycji systemowej bez formatowania? Jeśli tak, to jak to zrobić? Z góry dziękuję, pozdrawiam. Edytowane 29 Marca 2011 przez _Imhotep_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Takie akrobacje w przypadku zapchanych dysków (do tego w RAID0) są bardzo ryzykowne. Jeśli nie chcesz utracić danych, to zrób to jak należy - przenieś wszystkie dane na inny dysk, podziel partycje od nowa, przywróć wszystko. Jak użyjesz programu do robienia obrazu dysku, to ominie Cię potrzeba instalacji systemu od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Imhotep_ Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Dziekuję. Zaraz się za to zabiorę. Obawiam się tylko, czy ta 40 gigowa partycja to nie za dużo jak na robienie obrazu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Rozgarniętym program pakuje obraz, czyli nie kopiuje pustego miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Imhotep_ Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2011 (edytowane) Niestety, usunąłem partycję C, lecz n wolny nowo powstały obszar nie połączył się z wolnym obszarem wziętym z partycji D (jeden ma 39GB, drugi ok. 12-14GB). Jak je połączyć? Jakiego programu użyć? Niestety te które posiadam, nie obsługują RAIDa. Dodatkowym problemem jest to, że nawet jeśli utworzę ponownie partycję 39GB, to nie mogę nagrać obrazu partycji, gdyż brakuje na niej miejsca, więc muszę jakoś połączyć te obszary... Pozdr. EDIT: Dodaję scrna jak wyglądają wolne miejsca, chcę je połączyć, lecz nie wiem jak. EDIT2: Chyba się udało, przesunąłem drugi obszar nieprzydzielony (pozycja 3 na scrnie) tak, aby był przed dyskiem C (pozycja 2 na scrnie). Dane się przenoszą (877GB), na razie pokazuje czas który pozostał do zakończenia procesu w granicach 10 godzin i 25 minut, ale myślę, że się jeszcze zredukuje. Miejmy nadzieję, że nie braknie prądu. Edytowane 30 Marca 2011 przez _Imhotep_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...