Skocz do zawartości
_Imhotep_

Zmiana rozmiaru partycji systemowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Brakuje mi miejsca na dysku C. Kilka dni temu zmieniałem rozmiar partycji C kosztem partycji D (obie partycje są w macierzy RAID0, podstawowe) programem Paragon Hard Disk Manager™ 2010 Professional. Nieststy przerwałem operację, partycja D się wysypała. Naprawiłem ją TestDisk`iem, działa. Dzisiaj ponownie próbowałem zmienić rozmiar, lecz gdy program prosi o restart komputera, aby zastosować zmiany, po ponownym uruchomieniu nic się nie dzieje. W Partition Magic mogę zmnijeszyć rozmiar partycji D i następnie nieprzypisane miesce (aktualnie ok. 15GB) przypisać do partycji D, w przypadku C nie jest to możliwe.

Czy jest jakaś szansa na zwiększenie rozmiaru partycji systemowej bez formatowania? Jeśli tak, to jak to zrobić? Z góry dziękuję, pozdrawiam.

Edytowane przez _Imhotep_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie akrobacje w przypadku zapchanych dysków (do tego w RAID0) są bardzo ryzykowne. Jeśli nie chcesz utracić danych, to zrób to jak należy - przenieś wszystkie dane na inny dysk, podziel partycje od nowa, przywróć wszystko.

Jak użyjesz programu do robienia obrazu dysku, to ominie Cię potrzeba instalacji systemu od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, usunąłem partycję C, lecz n wolny nowo powstały obszar nie połączył się z wolnym obszarem wziętym z partycji D (jeden ma 39GB, drugi ok. 12-14GB). Jak je połączyć? Jakiego programu użyć? Niestety te które posiadam, nie obsługują RAIDa. Dodatkowym problemem jest to, że nawet jeśli utworzę ponownie partycję 39GB, to nie mogę nagrać obrazu partycji, gdyż brakuje na niej miejsca, więc muszę jakoś połączyć te obszary...

Pozdr.

EDIT:

Dodaję scrna jak wyglądają wolne miejsca, chcę je połączyć, lecz nie wiem jak.

post-186669-0-17533800-1301490413_thumb.png

EDIT2:

Chyba się udało, przesunąłem drugi obszar nieprzydzielony (pozycja 3 na scrnie) tak, aby był przed dyskiem C (pozycja 2 na scrnie). Dane się przenoszą (877GB), na razie pokazuje czas który pozostał do zakończenia procesu w granicach 10 godzin i 25 minut, ale myślę, że się jeszcze zredukuje. Miejmy nadzieję, że nie braknie prądu.

Edytowane przez _Imhotep_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi