Skocz do zawartości
SilaHD

Dokupienie 4GB do już posiadanych pamięci RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pytanie totalnego laika. Mam w kompie zainstalowane pamięci DDR3 w dualu 2 x 2GB G.Skill takie. Chciałbym dokupić kolejne 2 x 2GB.Tylko ciężko znaleźć w Polsce takie same w normalnej cenie. Czy mogą to być kości z innej firmy? Czy jakieś parametry muszą być identyczne, żeby wszystko działało jak należy?

Edytowane przez SilaHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci różnych firm lubią się "gryźć ze sobą", a już na pewno jednostronne z dwustronnymi.

Jeśli jednak będziesz chciał kupić inne to nowe muszą mieć CL nie gorsze jak 9-9-9-24

Co do taktowania, to w nowych może być wyższe ale nie niższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam ze podłącze się pod temat ale co nieco mam podobny problem.

mam taki ram: 2x1GB Corsair Dominator 533@564 Mhz

podkrecony ze tak powiem na tyle ile pozwalają dokladnie te ramy. powiedzcie mi teraz tak - chcąc miec dalej tak samo podkręcony ram najlepiej kupic dokladnie taki jak mam (zakładając teoretycznie że kręci sie tak samo). Problem w tym ze w obiegu juz nie ma tego ramu, conajwyzej uzywki na portalu wiadomo jakim. i teraz tak - czy moge kupić ram o takich samych parametrach innej firmy, zapodac do kompa i nie bedzie problemów z kreceniem ? czy poprostu patrzec jakije firmy są same kości bo firm spod ktorych wychodzi spzredaz jest bądź wiele natomiast same pamieci produkuje dwie, albo kilka conajwyzej firm, i kupowac wtedy obojetnie co byleby firma która wypuscila kości była taka sama ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi