skurczybyczek666 Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Potrzebuję płyty głównej, która zaopatrzona będzie w przynajmniej cztery gniazda PCI oraz najwyżej dwa gniazda PCI-E. Chcę takiej, gdyż mam trochę ważnych dla mnie podzespołów na zwykłe PCI, podczas gdy PCI-E aż tak potrzebne mi nie jest (choć przyda się). Powinna być całkiem nowa i naprawdę porządna. Widziałem w Internecie następujące modele: Asus Commando oraz Gigabyte GA-P43-ES3G (a także GA-P43T-ES3G). Ta pierwsza dobrze oceniana, Gigabyte już gorzej. Znacie jeszcze jakieś płyty główne podobne do tych wymienionych? Choć najmilej byłoby znaleźć płytę z LGA-775, to jednak gniazdo procesora jest na razie nieistotne. Nawet te z LGA-1156 lub pod procki AMD mogą mi się spodobać. Problem z zasłonięciem jednego slotu PCI przez bardzo duży układ chłodzący karty graficznej na PCI-E mnie nie dotyczy. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 (edytowane) Commando to bardzo fajna, choć nieco stara płyta. Problem jednak w tym, że obecnie PCI powoli odchodzi w odstawkę, więc nowych płyt z tą magistralą raczej się nie produkuje w zawrotnej ilości modeli. Skoro możesz zafundować sobie dowolną niemal platformę, może warto byłoby zmodernizować te podzespoły? edit. poszukałem nieco i znalazłem parę modeli obecnie w sprzedaży, na które warto zwrócić uwagę: GA-P55-UD3L, GA-P55-US3L i Asus M4N68T PRO. Gigabyte'y pod LGA1156, a Asus pod AM3. Znajdziesz na pewno o wiele więcej używanych, już nie produkowanych. Edytowane 7 Maja 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...