BraWura Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Chcę odłączyć dodatkowe zasilanie w drugiej karcie graficznej (8800gt ma jedynie zastosowanie do PhysX) bo żre równo 50W mocy zupełnie niepotrzebnie. Przy okazji musiałbym wywalić ten obleśny piszczący głośniczek - a to beż żalu też zrobię. I tu pojawia się pytanie: Czy na dłuższą metę nie uwali to karty, lub gorzej np. płyty głównej? Dodatkowe informacje: - nie chce mi się modyfikować biosu kartytryb 2D - bo i tak pewnie żarła by te 30W. - karty tej nie mogę wyjąć (co byłoby najprostsze) bo jest "zwodowana" razem z innymi elementami - a układ węzy na to nie pozwala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Jestem w 90% pewny, że bez dodatkowego zasilania komputer się nie włączy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Jestem w 90% pewny, że bez dodatkowego zasilania komputer się nie włączy. Włącza się normalnie, piszczy przy tym dając info o braku zasilania karty - działa też normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 To zostaw sam blok, będzie sobie wisiał :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 PCI-express 2.0 może dostarczyć maksymalnie 150W mocy, więc powinien chyba nawet uciągnąć 8800gt w stresie. Przyznam się, że myślałem, że ta wartość będzie mniejsza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Tylko odłączenie zasilania nic nie da w kwestii zmniejszenia poboru energii. Jeśli karta jest w slocie i działa to pobiera swoje waty. W najlepszym wypadku uzyska się ten sam efekt jak biosie z trybami 2D. Różnica będzie taka, że karta może nie wskoczyć na pełne obroty z nadejściem obciążenia, jak to ma miejsce przy odpowiednim biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Też myślałem, że tak jest - jak KLAUS, ale niestety rzeczywistość jest odmienna. W przypadku odłączenia dodatkowego kabla zasilającego 8800gt - karty NIE MA zarówno w Menedżerze urządzeń, Panelu Sterowania Nvidia, GPU-Z, Afterburnerze ani nigdzie. Przy czym komputer normalnie się uruchamia - może jest z 3s dłużej - coś tam sobie UEFI chyba bada czas uruchomienia ze stoperem jest jednak taki sam. Może na nowych 2500K i P67 z UEFI tak właśnie jest - test zrobiłem dwukrotnie, nie ma mowy o pomyłce ani wróżeniu z kart. Natomiast podłączenie dodatkowego kabla zasilającego do 8800gt powoduje, że karta się normalnie pojawia. Teraz podam różnice w poborze energii przez komputer bez monitora. Pomiary wykonane przy użyciu miernika poboru prądu (powtarzalne). Podaje wyniki: Konfiguracja jak w sygnaturce, procesor lekko tylko podciągnięty do 4.3Ghz na offsecie, więc napięcie na nim w IDLE waha się od 1.00V-1.88V. 1) normalnie podpięty przewód zasilający 6pin do 8800gt w UEFI 222W ekran wyboru syst. 185W pulpit po 3 min. 186W 2) odpięty dodatkowy przewód zasilający do 8800gt (odłączony kabel 6pin) w UEFI 200W ekran wyboru syst. 164W pulpit po 3 min. 140W Największa różnica bo aż 46W występuje w stanie który występuje najdłużej - PULPIT. Tak marginesie napiszę jeszcze tylko że różnica poboru prądu dla 470GTX na PULPICIE miedzy trybem oszczędnym 2D takty karty 50/67/101 MHz a trybem 3D 607/837/1215 wynosi bagatela 57W (można tu uzyskać włączając np GPU-Z) Powtórzę pytanie z pierwszego posta: Czy na dłuższą metę odłączony kabel 6pin w 8800gt nie uwali karty, lub gorzej np. płyty głównej, w szczególności gniazda PCI-E? Edytowane 14 Maja 2011 przez BraWura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...