Skocz do zawartości
BraWura

Odłączenie dodatkowego zasilania Karty Graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę odłączyć dodatkowe zasilanie w drugiej karcie graficznej (8800gt ma jedynie zastosowanie do PhysX) bo żre równo 50W mocy zupełnie niepotrzebnie.

Przy okazji musiałbym wywalić ten obleśny piszczący głośniczek - a to beż żalu też zrobię.

I tu pojawia się pytanie:

Czy na dłuższą metę nie uwali to karty, lub gorzej np. płyty głównej?

Dodatkowe informacje:

- nie chce mi się modyfikować biosu kartytryb 2D - bo i tak pewnie żarła by te 30W.

- karty tej nie mogę wyjąć (co byłoby najprostsze) bo jest "zwodowana" razem z innymi elementami - a układ węzy na to nie pozwala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko odłączenie zasilania nic nie da w kwestii zmniejszenia poboru energii. Jeśli karta jest w slocie i działa to pobiera swoje waty. W najlepszym wypadku uzyska się ten sam efekt jak biosie z trybami 2D. Różnica będzie taka, że karta może nie wskoczyć na pełne obroty z nadejściem obciążenia, jak to ma miejsce przy odpowiednim biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem, że tak jest - jak KLAUS, ale niestety rzeczywistość jest odmienna. W przypadku odłączenia dodatkowego kabla zasilającego 8800gt - karty NIE MA zarówno w Menedżerze urządzeń, Panelu Sterowania Nvidia, GPU-Z, Afterburnerze ani nigdzie. Przy czym komputer normalnie się uruchamia - może jest z 3s dłużej - coś tam sobie UEFI chyba bada czas uruchomienia ze stoperem jest jednak taki sam. Może na nowych 2500K i P67 z UEFI tak właśnie jest - test zrobiłem dwukrotnie, nie ma mowy o pomyłce ani wróżeniu z kart. Natomiast podłączenie dodatkowego kabla zasilającego do 8800gt powoduje, że karta się normalnie pojawia.

Teraz podam różnice w poborze energii przez komputer bez monitora.

Pomiary wykonane przy użyciu miernika poboru prądu (powtarzalne).

Podaje wyniki:

Konfiguracja jak w sygnaturce, procesor lekko tylko podciągnięty do 4.3Ghz na offsecie, więc napięcie na nim w IDLE waha się od 1.00V-1.88V.

1) normalnie podpięty przewód zasilający 6pin do 8800gt

w UEFI 222W

ekran wyboru syst. 185W

pulpit po 3 min. 186W

2) odpięty dodatkowy przewód zasilający do 8800gt (odłączony kabel 6pin)

w UEFI 200W

ekran wyboru syst. 164W

pulpit po 3 min. 140W

Największa różnica bo aż 46W występuje w stanie który występuje najdłużej - PULPIT.

Tak marginesie napiszę jeszcze tylko że różnica poboru prądu dla 470GTX na PULPICIE miedzy trybem oszczędnym 2D takty karty 50/67/101 MHz a trybem 3D 607/837/1215 wynosi bagatela 57W

(można tu uzyskać włączając np GPU-Z)

Powtórzę pytanie z pierwszego posta:

Czy na dłuższą metę odłączony kabel 6pin w 8800gt nie uwali karty, lub gorzej np. płyty głównej, w szczególności gniazda PCI-E?

Edytowane przez BraWura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi