sajdor Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Chciałbym poprosić was o fachową rade na temat monitorów :) Otóż poszukuje monitor, który przyda mi się do gier. Chciałbym aby : - max. rozdzielczość to 1360x768 - odświeżanie przy tej rozdzielczości była tak min. 75Hz (przy 60Hz oczy mnie bolą masakrycznie...) i kilka pytań - czy lepiej jest kupić normalny monitor 4:3, czy panoramiczny 16:10? - czy 5ms a 2ms daje jakąś widoczną różnice ? - dvi czy d-sub ? Co lepiej wybrać pod taką rozdzielczość (mowa o 1360x768) Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam. Edytowane 14 Maja 2011 przez sajdor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malot Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 zakładam, że chcesz kupić monitor LCD? jeżeli chodzi o złącze to oczywiście że dvi, masz tu cyfrowy sygnał, a w d-sub analogowy, czyli komputer przerabia Ci wygenerowany cyfrowy sygnał na analogowy i potem jak on dojdzie do monitora to z powrotem na cyfrowy (przez te konwersje traci się na jakości) do gier to chyba lepiej 4:3, przy 16:10 może być niedobrze ze starszymi grami, ale to da się obejść, granie w okienku, 16:10 to więcej powierzchni na pulpicie 5ms, 2ms, nie zauważysz różnicy, poza tym pewnie pisząc 2ms chodzi Ci o czas GTG (poczytaj BTB i GTG, ten drugi będzie zawsze krótszy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 zakładam, że chcesz kupić monitor LCD? A to są jakieś inne? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 CRT nadal mozna w Polsce kupic :-D @ tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Merlin85 Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Nie zapominajmy też o LEDach. Mają dość dobrej jakości obraz, oszczędzimy na energii elektrycznej, a na dodatek możemy je kupić za nieduże pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Nie zapominajmy też o LEDach. Mają dość dobrej jakości obraz, oszczędzimy na energii elektrycznej, a na dodatek możemy je kupić za nieduże pieniądze. O czym ? O diodach ? Chyba że masz na myśli monitory LCD podświetlane tymi diodami... Widać marketing 'nie dla idiotów' robi swoje... Monitory 'LED' różnią się tylko i wyłącznie rodzajem podświetlenia - matryce (i ich osiągi/właściwości) są IDENTYCZNE... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Nie zapominajmy też o LEDach. Mają dość dobrej jakości obraz, oszczędzimy na energii elektrycznej, a na dodatek możemy je kupić za nieduże pieniądze. Chyba raczej zapomnijmy, bo większych profitów z jego wyboru nie ma... - czy lepiej jest kupić normalny monitor 4:3, czy panoramiczny 16:10? - czy 5ms a 2ms daje jakąś widoczną różnice ? - dvi czy d-sub ? Co lepiej wybrać pod taką rozdzielczość (mowa o 1360x768) - 16:9 będzie chyba najmniej problemowe przy grach... - Między 5ms a 2ms różnicy nie zauważysz... - Przy takiej małej rozdzielczości nie ma to znaczenia specjalnie... Edytowane 16 Maja 2011 przez wreq 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malot Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2011 Chyba raczej zapomnijmy, bo większych profitów z jego wyboru nie ma... No coś ty, a mniejsze zużycie prądu? bardziej wyraziste kolory? to się ludziom podoba, pewnie nie wszystkim, ale tak to już jest z nowinkami technologicznymi. Myślę, że ta innowacja pomyślnie przechodzi dyfuzję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) To zależy od producenta - w zależności od specyfiki konstrukcji, podświetlenie LEDami (Full LED, Tri-color LED) potrafi zużyć więcej energii niż CCFL. LED pozwala na uzyskanie badziej wyrazistych kolorów ale kosztem utraty naturalności barw. Dla przykładu: Eizo ma tylko jeden model podświetlany LEDami (a dokładniej trzy podmodele różniące się interfejsami) - firma ta produkuje sprzęt dla profesjonalistów. Średnia żywotność przemawia za LEDami 50.000h vs 25.000h CCFL. Z własnych doświadczeń wybrałbym CCFL niż LED. Edytowane 19 Maja 2011 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malot Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 ja preferuje ledy, dlatego o nich wspomniałem. m.in. LG wypuściła serie monitorów IPS6, które mają matryce IPS i podświetlenie led, które nazywają super LED. Te ledy na pewno pobierają mniej prądu niż ccfl. Taki monitor z antyodblaskową powłoką robi wrażenie i przyglądając się temu co jest na rynku myślę że to udana seria. Mam pytanie do Ciebie, który z czynników ma główny wpływ na to że bardziej skłaniasz się ku ccfl ? przyzwyczajenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Dużo pracuję wieczorami i po nocach dlatego preferuję CCFL. Tego typu podświetlenie nie razi mnie w oczy jak w przypadku LED (nie mogłem dobrać optymalnych ustawień). Dodatkowo automatyczne dopasowanie jasności względem oświetlenia zewnętrznego także wpłynęło korzystniej na zmęczenie oczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Dużo pracuję wieczorami i po nocach dlatego preferuję CCFL. Tego typu podświetlenie nie razi mnie w oczy jak w przypadku LED (nie mogłem dobrać optymalnych ustawień). Dodatkowo automatyczne dopasowanie jasności względem oświetlenia zewnętrznego także wpłynęło korzystniej na zmęczenie oczu. LED'y też mają automatyczne dopasowywanie jasności i nie ma problemu z użytkowaniem wieczorami oraz nocą. E2370V-BF na pewno ma, a reszta IPS od LG też zapewne ma tą funkcję. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malot Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2011 wiesz co spotkałem się z takim komentarzem, że nie chce ledów bo oczy bolą, ale ludzie też chwalą je że dobrze się pracuje przy nich i nie bolą oczy, więc to różnie bywa. Może to być kwestia przyzwyczajenia, albo nie przyzwyczajenia, ktoś nie trawi tego i tyle. Z drugiej strony niektórzy po prostu siadają przed słabej jakości monitorami lcd, które mają podświetlenie led i już myślą, że to podświetlenie jest do kitu ..... takie jest moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...