Skocz do zawartości
wojton1314

Płyta Główna pod Q6600

Płyta pod Q6600  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Która z poniższych płyt jest najlepszym wyborem do podkręcania Q6600?

• Gigabyte (E)P35-DS4
      0
    • Gigabyte (E)P45-DS3R
      0
    • Asus P5Q
      1
    • Asus P5Q Pro
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie. Tym razem planuję wymianę płyty głównej, obecnie posiadam Gigabyte P31-DS3L, ale ze względu na ograniczenia chipsetu P31, podkręcając Q6600@3,33GHz jestem zmuszony ustawić szynę PCI-E 110MHz, a dla 3,6GHz już 120MHz. Nie chcę żeby moja karta graficzna pracowała z podwyższoną szyną 24/7. Dlatego planuję zakup płyty bez tego typu ograniczeń, oraz z nieco lepszą sekcją zasilania. Na mojej obecnej płycie udało mi się osiągnąć 3,97GHz, chciałbym, żeby nowa płyta pozwoliła mi na przynajmniej tyle samo, z PCI-e ustawionym na "sztywno" na 100MHz.

Przyzwyczajony do intuicyjnego BIOSu Gigabyte zastanawiam się przede wszystkim nad płytami tego właśnie producenta, choć Asusa też biorę pod uwagę. Nazwy Asusów są jednak dla mnie dosyć mylące, więc jeśli macie jakieś propozycje poza wymienionymi, dostępna obecnie na Allegro, będę wdzięczny za linki. Ponadto, jaka jest różnica między P5Q i P5Q Pro poza ilością slotów PCI-E?

Z góry dziękuję za sugestie.

Edytowane przez wojton1314

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi