david911 Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Witajcie Od razu piszę, ze nie mogłem znaleźć lepszego miejsca dla tego tematu, mam nadzieję, ze dobry wybrałem dział. Czy przy wymianie samego procesora na szybszy przy niezmiennej reszcie konfiguracji sprzętu jest możliwa bez formatu Windowsa? Chodzi mi tu o dość sporą zmianę ze zwykłego procka na dwurdzeniowy (płyta główna obsługuje oba). Czy Windows nie zwariuje? Czy będzie działał normalnie? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Możesz zmieniać. Nie będzie problemów. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 ClearCMOS zrób 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2011 Po zmianie sprawdź też, czy w menedżerze urządzeń zmieniła się nazwa proca. Jeżeli nie, usuń procesor i zrestartuj komputer, powinien przeinstalować poprawnie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) Może się też zdarzyć, że jeśli nowy procesor będzie posiadał więcej pamięci podręcznej, to system tego nie wykryje, wtedy myślę, że najlepiej przeinstalować go usuwając z menedżera. Ja jak zmieniałem w zeszłym roku z E8400 na Q9550 to nie robiłem tego, system (Win 7 64bit) sam wszystko ładnie wykrył. I polecam ustawić fabryczne wartości biosu dla procka, reset całego nie jest konieczny. Sprawdź też, czy aktualny bios obsługuje nowy procesor, bo możliwe, że dopiero kolejne jego wersje wprowadzają poprawną obsługę. Edytowane 27 Maja 2011 przez .PaVLo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...