david911 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Witajcie Mam problem ze swoim starym sprzętem - Laptop Medion MD 95158. Parę miesięcy temu dokupiłem używaną baterię (ori trzymała ok. 10 minut) i wszystko działało jak trzeba. Obecnie nie jestem jego głównym użytkownikiem i nie wiem od jakiego czasu to się dzieje ale laptop nie działa na żadnej baterii. Nie da się go na niej uruchomić, po odłączeniu zasilacza nagle wyłącza się. W windowsie baterie są wykrywane (manager zarządzania energią widzi kiedy jest bateria podpięta, a kiedy nie). Co może być nie tak? Raczej jakiś problem hardware'owy, tylko jaki? Idzie to łatwo naprawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 możliwe że zakupiona bateria również jest uwalona i nie trzyma napięcia. Sprawdź czy styki bateri/laptopa są czyste, i dobrze dolegają. niestety mediony do trwałych nie należą i możliwe że po prostu jakiś układ zasilania pada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Z drugiej baterii korzystałem tych parę miesięcy bezproblemowo - komp działał na niej ok 1,5h Bateria jest raczej sprawna a nawet jeżeli by nie była, to na drugiej nie był by ten sam efekt. Poza tym jednego tygodnia normalnie korzystam z baterii a w następnym pojawia się problem? Styki czyste, równe, bez jakichkolwiek śladów zagięć. Wg. mnie coś padło w kompie, tylko co i co ważniejsze za ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Takie problemy mogą się pojawiać przy rozładowanej bateryjce od BIOSu, jeżeli to nie to, to masz zapewne uszkodzony kontroler baterii w laptopie. A to już większa naprawa. edit: Nie wiem ile taka naprawa mogła by kosztować. Edytowane 31 Maja 2011 przez Ancient 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Przy rozładowanej bateryjce od biosu miał bym problem z windowsowym zegarkiem bez internetu, a tu jest wszystko ok, więc to nie to. Ancient - ile taka impreza by mnie mogła kosztować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Takie problemy mogą się pojawiać przy rozładowanej bateryjce od BIOSu, jeżeli to nie to, to masz zapewne uszkodzony kontroler baterii w laptopie. A to już większa naprawa. edit: Nie wiem ile taka naprawa mogła by kosztować. Takie problemy na pewno nie pojawiaja sie przy rozładowanej baterii cmos. W laptopie nie ma również czegoś takiego jak 'kontroler baterii', bo układ zarządzający baterią znajduje się w samej baterii. Za ładowanie i uruchamianie z baterii oraz z zasilacza odpowiada zazwyczaj podwojna przetwornica dc-dc oparta najczesciej na układach Maxim, bq lub isl(np w moim asusie z96 jest to max 8725e). Przypadek wypisz wymaluj wygląda jak uwalona bateria, zresztą laptop już jest trochę archaiczny i nie ma się co dziwić, nic nie jest wieczne (baterie zwłaszcza). Jeżeli jednak jest problem z płytą to za naprawę zapłaciłbyś ok 150zł. W dużych miastach więcej. Edytowane 31 Maja 2011 przez pix3l 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 pix3l - wielkie dzięki za fachową odpowiedź. Swoją drogą to dziwne co mówisz, bo w pierwszej, oryginalnej baterii która trzymała 10 minut kumpel chciał mi wymienić ogniwa, ale ostatecznie kupiłem kolejną baterię; podobno została w niej odłączona elektronika dzięki czemu miała trzymać troszkę dłużej (i faktycznie było trochę lepiej, ale windowsowy wskaźnik naładowania troszkę świrował), więc pomimo braku płytki z baterii wszystko się uruchamiało. Po primo ultimo - czemu obie baterie padły w jednym czasie? Starej rzeczywiście nie szanowałem, non stop była podłączona razem z zasilaczem, ale druga była jak najbardziej wychuchana - ładowana pełnymi cyklami bez doładowywań. 150zł Hmm... Chyba lepiej dołożyć to do czegoś lepszego (marzy mi się tania używka z dwoma rdzeniami :P) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Ja nie twierdze że to bankowo uwalona bateria, po prostu tak to wygląda na pierwszy rzut oka. Uszkodzenie płyty w ten sposób jest jak najbardziej możliwe i prawdopodobne. W baterii nie mogla byc odłączona elektronika bo bateria nie trzymałaby wtedy w ogole, nie ładowałaby się ani nie byłaby wykrywana. To nie latarka. Znając życie ktoś zresetował elektronike i sprzedał :) Edytowane 31 Maja 2011 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Program Be2works ( niestety 10$ --3 uruchomienia --możliwosc edycji eepromu baterii ) , SBWorkshop. Moża nimi odczytać stan baterii Ogolnie elektronika w baterii jest "cwana" liczy ilosc energi władowanej / ilosc ładowan etc/ balancer. Jesli cos jej nie pasuje to PA ! i odcina.... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Problem rozwiązany! Wina baterii (jednej, druga okazała się wyładowana na maxa :lol: ) Dzięki za wszelkie odpowiedzi Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...