Skocz do zawartości
Viniar3

Komputer nie uruchamia się z przycisku.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj dostałem już komputer od techplanet i go złożyłem jest tylko mały problem ponieważ komputer nie startuję z przycisku na obudowie. Dopiero jak wcisnę włącznik na płycie głównej to komputer startuję wentyle się kręcą jest ok. Pewnie źle włożyłem te kabelki od diod led i włączników. Mógłby ktoś wrzucić swoje zdjęcie tych kabelków (podłączonych prawidłowo oczywiście)?? Albo chociaż narysować bo to co jest w instrukcji to czarna magia jakaś Płyta to Asrock p67 pro3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w czym problem? Może jest błąd w instrukcji - zdarzało się w ASRock (przykładowo). Wejdź na stronę producenta i pobierz instrukcję, a następnie podłącz wg opisów. PW to zasilanie, RS to reset. O ile mi wiadomo, to przy nich +/- nie mają żadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam to, że będę wiedział jakje włożyć... Z instrukcją robiłem juz kilka razy a i tak nie działa. "piny typu 3 i 4 to POWER przy czym 3 to masa - GND czarny a 4 to napiecie czerwony itd" Tego to już w ogóle nie rozumiem...

Zrozum że każda płyta może mieć je ułożone zupełnie inaczej. Masz podpisane wtyczki od panelu przedniego i masz podpisane PINy w instrukcji więc w czym problem?

http://europe.asrock.com/downloadsite/manual/qig/P67%20Pro3.pdf

Strona 21 - System Panel Header

Masz dwa rzędy pinów, każdy podpisany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Power switch podłącz pomiędzy PWRBTN a GND (biegunowość nieistotna)

PLDE+ i PLED- dioda power (biegunowość ma znacznie, pomylisz - nic się nie stanie, nie będzie świecić)

HDLED+ i HDLED- dioda pracy HDD (biegunowość ma znacznie, pomylisz - nic się nie stanie, nie będzie świecić)

RESET i GND przycisk reset, biegunowość nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi