Lobcio Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Witam. Mam problem z przegrzewającym się kondensatorem na płycie głównej. Ostatnimi czasy wymieniłem obudowe i zasilacz. Po przełożeniu "bebechów" do nowej obudowy nie mogłem włączyć komputera. Zauważyłem wtedy że kondensator koło pamięci RAM strasznie się grzeje. Myślałem że to przez jakieś zwarcie, bo mogłem za mocno przykręcić płyte. Ale po odizolowaniu płyty od obudowy problem dalej istniał. Kondensator grzeje się gdy komputer zostaje wyłączony. Stary zasilacz to: Tracert 4Life 450W. Nowy zasilacz to: Modecom Carbon MC 530W. PS: Podczas uruchamiania komputera kondensator wydaje dziwny dźwięk, coś w rodzaju cichnącego gwizdu (nie wiem jak to dokładniej opisać). Mój sprzęt to: Płyta główna: Gigabyte M52L-S3P Procesor: Amd Athlon 64 X2 3200+ (63bit) Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8500 GT (512 MB) Pamięć RAM: 3328 MB DDR2 Link do screena z Everesta: http://www.speedyshare.com/files/28839213/bez_tytu_u22.jpg Edytowane 6 Czerwca 2011 przez Lobcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Ale dokonales wymiany zasilacza , z badziewia na badziewie ;) Raczej innej mozliwosci niz spiecia nie ma , moze gdzies na samej plycie do niego dochodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobcio Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Właśnie to jest dziwne że tylko czasami się tak grzeje ;/ Są może jakieś specjalne maty pod płyte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Lepiej nie kombinuj z matą tylko wymień kołki na wyższe. Patrzę na linię 5V i jeśli pomiar jest prawidłowy (sprawdź jeszcze miernikiem na molexie) to twój nowy zasilacz podaje za wysokie napięcie, idąc dalej, jeśli pamięci na tej płycie są zasilanie właśnie z tej linii to masz rozwiązanie grzejącego się kondensatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 PAVLO obejrzałes kiedys kondesatory na płycie głownej ? Napiecie ich dopuszczalne jest 6.3V . A maksymane napiecie w zaslaczach to + - 5% czyli 4.75V do 5.25.... gdyby ten zasilacz miał dac minimum 6.3V to dawno temu by wszytko zdechło w kompie. Kondesator jest uszkodzony ( na dużą upływność ) i należy do wymienić... rozniez polecał bym wymianę innych bo harce jakie dał stary zasilacz mogły je nadwerężyć.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 KWAZOR gratulacje, zabłysnąłeś wiedzą od dawna opanowana przez większość na tym forum, tylko czytaj ze zrozumieniem to ci piszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) /.../ Procesor: Amd Athlon 64 X2 3200+ (63bit) /.../ Jeśli Lobcio nie wie jaki ma procesor, zastanawiam się czy potrafi odróżnić kondensator od innego elementu elektronicznego? Nie każdy musi być elektronikiem, jeśli nie masz pewności, wrzuć zdjęcie tego elementu. Właśnie to jest dziwne że tylko czasami się tak grzeje ;/ Są może jakieś specjalne maty pod płyte? Przypuszczam, że grzeje się np mosfet na zasilaniu pamięci a grzeje się gdy komputer jest w trybie STR (S3). Jest też pytanie, co znaczy "przegrzewający się"? Parzy, że nie można palcem dotkną czy może cieplejszy od otoczenia? Lepiej nie kombinuj z matą tylko wymień kołki na wyższe./.../ Jak to sobie wyobrażasz? Co z portami I/O tylnego panelu? Będą pasować do obudowy? Śledź karty graficznej czy innej jak przymocować? Kołki dystansowe mają być te, które dostarczył producent obudowy, żadne inne. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobcio Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 Klaus zacznijmy od tego że wiem jak wygląda kondensator (właśnie jestem na 2 semestrze elektoniki). Po drugie 3 leży bardzo blisko 4 więc przez przypadek mi się mogło wcisnąć i mogłem tego nie zauważyć. A "przegrzewający się" w tym przypadku oznacza że ma poparzone lekko 4 palce. Lecz widze że naprawde zamiast doradzić coś sensownego to wolisz wytykać małe błędy innym. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 mu zapewne chodzilo o to ze nie ma x2 3200 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 /.../ (właśnie jestem na 2 semestrze elektoniki)/../ A co tam robisz? Wybór zasilaczy oraz napięcia z Everesta każą się poważnie zastanowić nad zmianą kierunku studiów. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 Jak to sobie wyobrażasz? Co z portami I/O tylnego panelu? Będą pasować do obudowy? Śledź karty graficznej czy innej jak przymocować? Kołki dystansowe mają być te, które dostarczył producent obudowy, żadne inne. Jestem w stanie sobie to wyobrazić bo już przerabiałem ten temat. Czasem w tanich obudowach nie wszystko jest dobrze zgrane i kołki są niższe/wyższe, a przez to karty rozszerzeń potrafią wyjść z gniazd. Zresztą zapewne wiesz, że część producentów stosuje tanie plastikowe, które niezbyt pewnie trzymają płytę i jak jest możliwość to warto zastąpić je metalowymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobcio Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 Już jakoś sobie poradziłem. Włożyłem między płyte a obudowe tekturową okładke z zeszytu i wszystko jest już ok. Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...