joorvishoon Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Problem próbowałem wczęsniej zaznaczyć w temacie związanym z konkretnym modelem karty graficznej, ale teraz mam ten sam problem z zupełnie inną kartą, więc jest to problem zdecydowanie sterownika. O co biega? Po włączeniu overdrive (albo dowolnego innego podkręcacza - msi afterburner, Asus Smart Doctor), i zmianie dowlnego parametru karty i dowolnie małą wartość pojawia się migotanie ekranu przy zmianie jego wyglðu. Czyli przy: uruchomieniu menu-start, pojawieniu się okna aplikacji, ładowaniu gry progressbarem itd itd itd - dolna część ekranu na chwilę przesuwa się / zmienia kształt/ pojawiają się artefakty czy coś - dosłownie przez moment, potem się uspokaja i wraca do normy. W 3d nie ma żadnych problemów, to o czym piszę dotyczy tylko obrazu 2d. Zjawisko pojawiło się od sterowników 11.x. Miałem radeona 5750, na sterownikach serii 11 generował podobne brzydkie efekty. Na 10.10e bez problemu poszedł o kilkanaście procent na GPU i kilka na pamięciach, i pracował tak stabilnie. Teraz mam 5850, zainstalowałem świeże stery i jest dokładnie to samo. Karta stabilnie pracowała na 900 w 3d, a w 2d prz każdej zmianie ekranu robiła się sieczka w jego dolnej części. Szperając w internecie trafiłem na sporo wpisów, gdzie ludzie zauważają takie coś (głównie w konfigach z eyefinity - sam pracuję na dwóch monitorach), ale nie trafiłem na rozwiązanie. Miał ktoś do czynienia u siebie z takim zjawiskiem, i ew może wie jak sobie z nim poradzić? Nie można całe życie siedzieć na sterach 10.10 :? Może dało by się jakoś obejść podkręcanie tak z zewnątrz i jakoś zmodyfikować taktowania pamięci i rdzenia tak na sztywno, jako domyślne w biosie? BTW. jakby co mam winde 7 64bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Popchnałem trochę sprawę do przodu - problem pojawia się tylko jeśli aktywne są dwa monitory (pracuję w układzie dwumonitorowym). Jeśli się jeden zgasi Overdrive podkręca bez problemu. Gdzieś w necie wyczytałem że taki psikus wynika ze zbyt niskiego taktowania karty w spoczynku - nie wyrabia się z generowaniem obrazu na dwa monitory na raz. Można jakoś edytować poziomy zegarów dla różnych stanów karty, czy to jest na sztywno w biosie? EDIT: Wygląda na to że cały problem jest związany z taktami karty graficznej. W najniższym ustawieniu profilu (157 Mhz na rdzeniu i 300 na pamięciach) karta jest za wolna żeby obsłużyć dwa monitory, stą pojawiają się artefakty na ekranie. Trzeba sobie zapisać profil sterownika, zedytować plik konfiguracyjny, przestawić w nim minimalne takty i napięcia na identyczne jak w "drugim biegu" karty i powinno być wszystko cacy. Taka jest w każdym razie obiegowa opinia w necie, co wg mnie jest bez sensu trochę, bo jeśli karta nie jest podkręcona to nie ma najmniejszego problemu z obsługą dwóch monitorów na 157 MHz. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez joorvishoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...