Lordofthesoul Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Hello, Mam problem, otóż od pewnego czasu zatyka mi się mój EK Water Blocks EK-Supreme LT. na początku myślałem że to przez to że kiedyś przesadziłem z barwnikiem UV. Ale cały układ dokładnie przepłukałem, bloki były rozbierane i czyszczone. nie mineły 2 tygodnie jak znowu jest syf. podejrzewam że to efekt wydzielenia się plastyfikatora z Masterkleera. używam Destylki z 1 kroplą Biocide'a na 700ml płynu. jakie jest wasze zdanie i czym wyczyścić porządnie chłodnicę? macie jakies swoje sposoby? Ehh... Chyba będzie trzeba poeksperymentować z gotowym płynem, bo na Termochillu nie mialem takich problemów, fakt faktem troche syfu sie nazbieralo w bloku, ale po pół roku a nie po 2 tygodniach. Druga sprawa... temperatury mnie troche martwią. mam i5 750 @3,812 Ghz Vcore 1,31V. temperatury w idlu na rdzeniach ostylują w granicach 36-38 stopni :/ i teraz pytanie za 100pkt - w pokoju mam 26-27 stopni przy aktualnej pogodzie - delta = 10*C to dobry wynik? Wentylatory pracują cały czas na maxa, a temp. i tak nie chce spaść. Edytowane 7 Czerwca 2011 przez Lordofthesoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Osad to ja mam np. z Fesera... Przepłucz konkretnie chłodnicę. Ja będę musiał to samo zrobić. Pewnie naleję tam benzyny ekstrakcyjnej po prostu... Edytowane 8 Czerwca 2011 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 Niepotrzebnie mieszacie jakieś drogie badziewia. Borygo + demineralka i osadu null. Wprawdzie nie wygląda pięknie ale to chłodzić ma, nie wyglądać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 ja chyba ją przepłuczę gorącą wodą pare razy... i zaleję termochillem albo Aquacomputer Double Protect Ultra - BlueMotion UV-reactive :] póki co mam sesje i układ musi działać tak jak jest ;P ale monitoruje sytuacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 zarzuć fotki porównania tc I aqua ;) najlepiej w kawałku węża :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 będzie problem... bo mam niebieskie węże x) i termochilla juz nie mam ;] ale jakies porównawcze foty moge zrobić ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 No to czekam :) Ostatnio rozglądałem się za ładnym kolorem i stwierdzam, że niestety nie ma już ładnego niebieskiego gotowca. Nie liczę Fesera, ponieważ zostawia straszny syf. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 IMHO osad powstaje z kilku powodów: 1) płyn zawiera inhibitory korozji, teoretycznie inhibitor osadza się w formie bardzo cienkiej warstwy zabezpieczającej (bodajże nm), w praktyce po pewnym czasie funkcjonowania układu wyraźnie widać ten nalot. Do tego - więcej inhibitora - więcej osadu po pewnym czasie. 2) z płynów wytrącają się różne osady w wyniku reakcji z metalami i starzenia się samych płynów. 3) więcej różnorodnych metali (stopów) w układzie - więcej osadów. Inhibitor tylko redukuje proces korozji. On też się starzeje i traci swoje właściwości. Ja stosuję od lat płyny do chłodnic w tym shella no i różne polskie płyny, które poleca mi mój znajomy mechanik (ma chłop w tym doświadczenie - bo w samochodach stosuje się znacznie więcej aluminium w połączeniu z innymi metalami i ich stopami a także plastikiem i środowisko jest znacznie bardziej agresywne). Zawsze na wężach odkładała mi się cienka warstwa w postaci nalotu, którą jak się ruszy wąż to odrywa się miejscami spływa dalej i z pewnością zatrzymuje się na innych elementach, szczególnie blokach, gdzie może się "zahaczyć". I to tworzy m.in. ten "syf". Natomiast nigdy nie miałem w układzie "glutów" jak mają niektórzy stosując cudowne FESERY. Wydaje mi się, że najmniej osadu powstanie przy czystej wodzie destylowanej (nie mylić z demineralizowaną) z dodatkiem płynu do usuwania glonów w niewielkich ilościach. Warunek - nie mieszać metali w układzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2011 Po pierwsze nie osadza się warstwa o grubości 1 mm bo zapchałoby to bloki i chłodnice a po drugie to warto jednak zwrócić uwagę, że takie "syfy" osadzają jedynie w miejscach gdzie są najmniejsze kanaliki dla cieczy czyli własnie w zaawansowanych blokach wodnych i gęstych chłodnicach. Na wydajność to oczywiście wpływa marginalnie a jedynie nieco ogranicza przepływ. Od lat stosuję Fesera i wolę mieć czasem trochę glutów w układzie niż korozję bloków lub zwarcie karty graficznej / zasilacza w razie przypadkowego wycieku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2011 Mi syf z fasera tak zababrał blok w 3 miesiące że temp na procku wzrosła o ponad 15stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Coś w tym musi być. Jak swego czasu przeglądałem po kolei wszystkie worklogi na forum, to 4fun założyłem sobie na dysku specjalny katalog zatytuowany "Feser SUX" i wrzucałem tam wszystkie tego typu fotki. Mam w nim parę zdjęć od różnych użytkowników róznych bloków i różnych kolorów Fesera. Na każym z nich pokazany osad jest po prostu masakryczny. To regularne gluty, które zapychają blok. A tak na marginesie, to do tej pory korzystam z wody filtrowanej osmotycznie + Innovatek InnovaProtekt Pro + barwniki Mayhems i w bloku powolutku zaczynają się pojawiać takie drobne kłaczki :-| Teraz chyba kupię jakiegoś pre-mixa i zobaczymy co z tego wyjdzie... Edytowane 21 Czerwca 2011 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 W moim Enzo też miałem głuty po 3 miesiącach, więc babol jak cholera. Węże to już standardowo po 2ch tygodniach użytkowania z ładnych przezroczystych robią się po prostu szare... Jedyna zaleta - w przypadku niebieskiego - to ładny i głęboki kolor. W niedługim czasie zamierzam dokończyć układ, więc przyjdzie i zmiana płynu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) A tak na marginesie, to do tej pory korzystam z wody filtrowanej osmotycznie + Innovatek InnovaProtekt Pro + barwniki Mayhems i w bloku powolutku zaczynają się pojawiać takie drobne kłaczki :-| Teraz chyba kupię jakiegoś pre-mixa i zobaczymy co z tego wyjdzie... Znaczy układ u Ciebie rozpoczął Nowe Życie. Te kłaczki to pewnie jakaś forma grzybów, pleśni. Coś takiego mi zaczęło "kwitnąć" w teście wody osmotycznej (z filtra RO) z dodatkiem płynu XXX View Active UV Dye (Clear / Blue) 50mL (nazwa firmy celowo wyiksowana, ale już była ona wymieniana w tym temacie, nie ma robić reklamy ;-) za darmochę. Ale ten zakwit mógł to być spowodowany również nieczystością naczynia. Montując układ, nigdy nie jest on sterylny. Dlatego jak ktoś buduje układ i robi "pokazówkę" ze zdjęciami, no i jeszcze chciałby żeby ten stan trwał dłużej to musi niestety wkładać nowe rzeczy i układ składać chyba w rękawiczkach, z zachowaniem jak największej sterylności. Kiedyś Arni krzyczał że zrobi test płynów, ale zapał mu chyba osłabł, albo się ożenił ;-) Sądzę, że kolejnym hitem będą filtry do układów WC. Nie śmiać się, jak czyszczę jakieś zabytkowe chłodnice to zawsze podłączam sobie w układ z mocną pompą CWU taki filterek DIY wypełniony watą perlonową i zawsze jakieś syfy są. Edytowane 29 Czerwca 2011 przez BraWura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 (edytowane) Ja do chłodnić wlałem ketchup z biedronki (ten lepszy) z wodą i tak to stało. Ciężko stwierdzić czy pomogło bo nie mam jak zaglądnąć do chłodnicy :) W każdym razie ketchup świetnie czyści miedź na blokach. Edytowane 19 Lipca 2011 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...