Skocz do zawartości
Tetriando

Dokupienie dysku pod RAID 0

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja wygląda tak. Mam dysk twardy - Seagate Barracuda 7200.11 750GB 7200rpm 32MB (ST3750330AS) (SATA II)

Oto moje benchmarki z różnych programów (niektóre przerwane, bo długo trwały, ale info jakieś jest :P):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak prezentują się aktualne wyniki mojego dysku (nie, nie jest świeżo po formacie, już trochę ma :P). Dysk podzielony jest na 3 partycje, 1 z systemem, 2 z innymi duperelami (gry, filmy, itp. zaznaczam, że na dysku C: też jest sporo rzeczy w moich dokumentach).

No i teraz pierwsze pytanie, jak w ogóle sytuacja wygląda na teraz, czy jest coś niepokojącego na wstępie co może mi popsuć moje niecne plany przejścia na 2 dyski i RAID 0? :P

Jak nie to przechodzę dalej:

Poczytałem dzisiaj o wszystkich dobrodziejstwach RAID 0, liczę się z konsekwencjami ale chcę w to wejść mimo wszystko.

Planuję zakupić bardzo podobny dysk, mianowicie Seagate 500GB Barracuda 7200.12 16MB, Serial ATA III. No i czas na kolejne pytania.

Czytałem, że im bardziej różnią się dyski od siebie, tym bardziej ma to negatywny wpływ na wydajność RAID 0, jednak sądzę, że w tym wypadku nie jest aż tak źle, ale może się mylę? :P

Chcę oczywiście zrobić taką samą konfigurację partycji jak mam teraz. Czy gra jest warta świeczki? Do jakich wartości mogą wzrosnąć wyniki? Czy radzicie mi coś innego może?

Jeszcze inną sprawą jest ów kontrowersyjny Write-Back Cache, mam procesor AMD, czy dałoby się na nim zrobić podobną sztuczkę? Również znam konsekwencje ;)

Pozdrawiam, liczę na dużo pomocnych i rozwiniętych wypowiedzi. Pomoże mi to podjąć ostateczną decyzję ;)

Edytowane przez Tetriando

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz miał 1TB miejsca ( 2 x 500GB), pozostałe 250GB będzie nieużywane. Generalnie najważniejsze w Raid 0 są klastry, głowice, wielkość talerzy.

Na twoim miejscu nie robiłbym jednak takiej konstrukcji. Kup sobie 2 takie 500tki, też będziesz miał 1TB i przy okazji ustawisz sobie z automatu back'up codziennie czy co tydzien na ten dysk 750GB dokumentów swoich. bedziesz sie cieszyc bezpieczeństwem danych (większym) i szybkością R0 za nie wiele więcej. Migracja też będzie dużo łatwiejsza, bo postawisz sobie nowy system na macierzy. Partycje nie mają znaczenia - byle system był na początku, plik wymiany daj sobie na początek tej 750tki. Będzie śmigać.

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi z tym write-back... możesz go spokojnie używać, tylko kup sobie upsa jakiegoś najtańszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi