Skocz do zawartości
tw_psycho

Chłodzenie do x2 3800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zdecydowałem się na mały upgrade komputera - dokupiłem pamięć ram i kartę graficzną (HD4850). I w związku z czym przydałoby się, nieco wycisnąć z mojego poczciwego x2.

Niestety AC Freezer niebardzo się do tego nadaje, juz przy 2000@2400MHz temperatura na jednym z rdzeni przekracza 70 stopni (osobną kwestią jest to, ze róznica pomiędzy rdzeniami jest dość spora - czasami nawet ponad 10stopni. Kiedys z tym walczyłem, ale niewiele z tego wynikło - dociska raczej równomiernie, IHS z obu stron przesmarowany dobrą pastą). Przy wyzszym taktowaniu jest ponad 80 i zaczyna się wieszać. Nieważne.

Do rzeczy - chciałbym kupić jakieś dobre chłodzenie na socket 939. Myślałem o Scythe Ninja, ale jest drogi (mówię o najnowszej wersji). Ewentualnie mógłbym pomyśleć o jakimś starszym, używanym, np SCYTHE NINJA Plus Rev.B kompletny zestaw. (1730286117) - Aukcje internetowe Allegro - ale przy zmianie platformy znowu nowe chlodzenie?

A może jest coś innego godnego polecenia?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tych 80 st. stopa tego fryzjera parzy? Jeśli nie to zmiana chłodzenia nie wiele da moim zdaniem.

Piszesz, że IHS z obu stron przesmarowany dobrą pastą. Masz go zdjęty to poskładaj chłodzenie bez IHS. Powinno być lepiej.

Co do chłodzenia to kolega na s.939 zakładał SilentiumPC FORTIS HE1225.

Pod Twoją płytę lepszy byłby Zalman CNPS10X Performa, dmuchałby w tył obudowy a nie w zasilacz.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta+procesor+ram+chłodzenie(które do nowego zestawu tez muszę kupić) to już niezły wydatek...

Przy tych 80 st. stopa tego fryzjera parzy? Jeśli nie to zmiana chłodzenia nie wiele da moim zdaniem.

Piszesz, że IHS z obu stron przesmarowany dobrą pastą. Masz go zdjęty to poskładaj chłodzenie bez IHS. Powinno być lepiej.

Co do chłodzenia to kolega na s.939 zakładał SilentiumPC FORTIS HE1225.

Pod Twoją płytę lepszy byłby Zalman CNPS10X Performa, dmuchałby w tył obudowy a nie w zasilacz.

Góra fryzjera parzy, stopy nie dotykałem.

Bez ihsa trudno zorganizować dobry docisk - kiedyś podkładałem coś pod zapięcie, ale wypolerowanie i przesmarowanie ihsa okazało się lepszym wyjsciem. Transport ciepła z procesora jest raczej dobry, to cooler nie wyrabia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zostawić tego Freezera. Jeśli pasuje na 939 to na AM2 i AM3 też.

Za procesor dostaniesz ponad 100zł bez problemu. Używany AII X2 to ~140zł, a X4 można kupić za 250zł. Można tez poszukać AII X3 lub PII X2/X3, którego można odblokować na PII X4.

Ile GB RAM masz masz?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Athlona II x2 spokojnie wystarczy Freezer.

andrew777 dobrze gada.

Sprzęt który masz dobrze stoi jeszcze w cenie.

2GB ddr3 to koszt poniżej 50zł.

Jeśli sprzedasz mobo, cpu, mem, pozostawisz freezera to może się okazać, że wystarczy dołożyć tę kwotę którą masz na nowe chłodzenie.

Mój procesor jest bardzo zbliżony do Athlona II x2. Chłodzi się takim czymś http://images.okazje.info.pl/p/komputery/2413/th100/thermaltake-silent-boost-k8.jpg z wentylatorem 80mm na 5V, poniżej 1000obr/min. Daje radę.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile GB RAM masz masz?

3gb ram w kosciach 2x1gb i 2x512mb. Wlasnie ram dopiero co kupiłem...

Jeśli sprzedasz mobo, cpu, mem, pozostawisz freezera to może się okazać, że wystarczy dołożyć tę kwotę którą masz na nowe chłodzenie.

I taki zestaw bedzie wydajniejszy niz ten po kręceniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od sztuki. 3.6GHz chyba każdy robi bez problemów. ~3.8GHz tez nie powinno być problemem.

Szukaj X4, czasami jest w bardzo dobrej cenie, a jeśli aplikacja wykorzystuje więcej niż 2 rdzenie to róznica jest zauważalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj na allegro, forach, np. coś takiego jak mam w sygnaturze.

x2 nie

PII X2 można odblokować i w miarę często można je kupić.

Są też Athlony X2, które można odblokować, ale bardzo rzadko się pojawiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi