deepcry Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 Witajcie :) Chciałem poruszyć kwestię utraty gwarancji poprzez podkręcanie parametrów, poszczególnych części laptopa. Posiadam średniej klasy kartę graficzną Geforce GT 540M. Pobrałem i zainstalowałem program NVTools służący do jej podkręcania Czy jeżeli podkręcę GPU karty i potem się ona spali, to czy zostanie po tym jakiś ślad? Np. w serwisie gwarancyjnym powiedzą mi: Niestety musi pan zapłacić 1000zł za naprawę, bo naruszył pan warunki gwarancji i podkręcił kartę graficzną? Wiem, że te karty mają zabezpieczenie i się prędzej wyłączą niż spalą, ale i tak pytam, na wypadek jakbym kiedyś "odpukać" musiał wysłać laptopa na gwarancję. Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pecetowy Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 Jak ci się karta spali to kompa nie uruchomisz i program zostanie na dysku. Serwis to ustali i po gwarancji. Może należało kupić lapka z mocniejszą grafą a nie kombinować na dziko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 Chyba ze po spaleniu kompa wykrecisz dysk i usuniesz program recznie na innym komputerze. Nie dojda do tego ze podkrecales. Rownie dobrze mozesz zrobic format dysku i oddac lapka z pustym dyskiem, w koncu masz do tego prawo. Nie powinni robic zadnego problemu. Ot spalila sie grafa i tyle:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deepcry Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 No masz rację, z wyjęciem dysku i sformatowaniem go nie ma żadnego problemu. Pomyślałem sobie tylko, że mają jakieś nowe metody sprawdzania, czy sprzęt nie był podkręcany. Karta jest w miarę mocna, podkręcając można wycisnąć te parę klatek więcej a temp rośnie tylko o kilka stopni więc karta się raczej nie spali. Chodziło mi bardziej o to, że jakby trzeba było oddać lapka na gwarancję to by jakoś nie sczytali z jakiegoś BIOS, że był podkręcany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 A od kiedy to trzeba oddawac lapka z dyskiem by uznano gwarancje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Program przeciez mozesz uruchomić z prendriva. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Jeżeli nie spalisz karty, ani nic nie uszkodzisz fizycznie, to serwis nie jest w stanie udowodnić tobie, że karta grafiki była podkręcana. Nie mówcie, że mógł kupić sobie laptopa z wydajniejszą karta graficzną, ponieważ dzięki OC dobije do poziomu karty, która kosztuje parę stówek więcej. W BIOSIE nic się nie zapisze o OC, chyba że będziesz podkręcał ją po przez edycję BIOSU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...