Skocz do zawartości
deepcry

Podkręcanie parametrów laptopa, a utrata gwarancji

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :) Chciałem poruszyć kwestię utraty gwarancji poprzez podkręcanie parametrów, poszczególnych części laptopa.

Posiadam średniej klasy kartę graficzną Geforce GT 540M. Pobrałem i zainstalowałem program NVTools służący do jej podkręcania

Czy jeżeli podkręcę GPU karty i potem się ona spali, to czy zostanie po tym jakiś ślad? Np. w serwisie gwarancyjnym powiedzą mi: Niestety musi pan zapłacić 1000zł za naprawę, bo naruszył pan warunki gwarancji i podkręcił kartę graficzną?

Wiem, że te karty mają zabezpieczenie i się prędzej wyłączą niż spalą, ale i tak pytam, na wypadek jakbym kiedyś "odpukać" musiał wysłać laptopa na gwarancję.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ze po spaleniu kompa wykrecisz dysk i usuniesz program recznie na innym komputerze. Nie dojda do tego ze podkrecales. Rownie dobrze mozesz zrobic format dysku i oddac lapka z pustym dyskiem, w koncu masz do tego prawo. Nie powinni robic zadnego problemu. Ot spalila sie grafa i tyle:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No masz rację, z wyjęciem dysku i sformatowaniem go nie ma żadnego problemu.

Pomyślałem sobie tylko, że mają jakieś nowe metody sprawdzania, czy sprzęt nie był podkręcany.

Karta jest w miarę mocna, podkręcając można wycisnąć te parę klatek więcej a temp rośnie tylko o kilka stopni więc karta się raczej nie spali.

Chodziło mi bardziej o to, że jakby trzeba było oddać lapka na gwarancję to by jakoś nie sczytali z jakiegoś BIOS, że był podkręcany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie spalisz karty, ani nic nie uszkodzisz fizycznie, to serwis nie jest w stanie udowodnić tobie, że karta grafiki była podkręcana. Nie mówcie, że mógł kupić sobie laptopa z wydajniejszą karta graficzną, ponieważ dzięki OC dobije do poziomu karty, która kosztuje parę stówek więcej. W BIOSIE nic się nie zapisze o OC, chyba że będziesz podkręcał ją po przez edycję BIOSU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi