Skocz do zawartości
Konar

Compaq CQ71-420EW i GoodRam

Rekomendowane odpowiedzi

No to mam taką sprawę, otóż w biurze miałem laptopa, którego warto było zacząć używać na nowo. No to hop siup i kupuje zestaw GoodRamów 2x4GB, PC6400 CL5 (nawet pięknie numery seryjne z końcówkami 123 i 124). Oczywiście ramy dobrane dokładnie takie same jak fabryczny zestaw 2x2GB czyli opóźnienia i prędkość.

Uradowany odkręcam spód wyjmuje dwie kości Ramaxel PC2 6400S-666, wkładam nowe i na dzień dobry dostaje 3 mignięcia diody capsa i numlocka. Zaglądam na stronę HP, stwierdzam komunikat problemów z pamięcią. OK, wyciągam ramy, wkładam do Toshiby U500 gdzie też siedzi T6600 i ICH9, odpala od kopyta. Wracam do Compaq, próbuje na jednej kości lipa, zmieniam sloty lipa, aktualizuje biosa nadal lipa. Próbowałem pobieżnie szukać modowanych biosów, ale nie znalazłem nic jak na razie.

W akcie desperacji zadzwoniłem do supportu, gdzie po pół godziny usłyszałem jakaś dziwną teorię, ze druga kość powinna być wolniejsza, tylko fajnie, że: a) so-dimm pc2 4GB nie dostanie się wolniejszego niż 400MHz b) ale co mi z takiej wiadomości jak nie wstaje na jednej kości nawet?

Ma może ktoś jaki pomysł począć w tej sytuacji? Zastanawiałem się też nad jakimś zabezpieczeniem HP, że tylko takie a takie kości śmigają, ale jak wsadziłem przypadkowego Samsunga i Hynixa wstał od strzału więc już nie wiem co myśleć.Laptop obsługuje max 8GB więc w czym rzecz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi