goldomor Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam. Jak temacie, miałem niedawno problemy z temperaturami, które zmusiły mnie do przemontowania zestawu chłodzenia. Teraz posiadam na mojej i-piątce Zalmana Performe i względnie cienką warstwę pasty Ceramique. Wykręciłem go na stabilne 4,4GHz przy następujących opcjach: - limity poboru mocy po 225, - offset voltage na -0,35V (najniższa stabilna wartość u mnie), - mnożnik oczywiście na 44, - spread spectrum- disabled - wentylator od performy jedzie na ok. 1400RPM Przy jednym teście linxem (20 cykli) maksymalne temperatury wg. Real Tempa to kolejno: -68, -75, -74, -71 Testowałem temperatury także na grach w bad company 2 dochodziły do ok 69, a w gta4 61. Oczywiście niektóre rdzenie są chłodniejsze. Głównie drugi i trzeci są cieplejsze. Napięcia w stresie dochodzą do 1,37v a w idle 0,930. Teraz najważniejsze pytanie, czy temperatury są prawidłowe? Czy wszystko jest bezpieczne i mieści się w ramach prawidłowości? Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez goldomor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 jak najbardziej, temp moze dojsc do 85 maks... ale do 80 jest oki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldomor Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Hmm, wczoraj jak testowałem w prime niestabilne jak się potem okazało 4,5GHz miałem maks 85/6. Czy to też do tolerowania? I jeszcze jedno, co bardziej grzeje- prime czy linx? Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez goldomor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 U mnie linx najbardziej wygrzewa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldomor Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Ale linx zawsze opiera się na tych 20 cyklach? Bo to strasznie krótki test. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Hmm, wczoraj jak testowałem w prime niestabilne jak się potem okazało 4,5GHz miałem maks 85/6. Czy to też do tolerowania? I jeszcze jedno, co bardziej grzeje- prime czy linx? Zdecydowanie LinX - bardziej wygrzewa/szybciej wyłapuje niestabilność konfiguracji - ja zawsze na początku testowania ustawień po oc puszczałem linx'a na 15 powtórzeń z wykorzystaniem połowy ramu, tj. 2048 przy 4GB, jak wszystko hulało ok, to dawałem 25, jak dalej było ok, to 50 i po tym, po 50 powtórzeniach testu w linxie uznawałem oc za pomyślne i jak do tej pory jest do dla mnie sprawdzony wyznacznik stabilności, choć zdarzało mi się puszczać i na 75 i 100, ale to już tylko po to, żeby mieć 101% pewności : ) edit: Ale linx zawsze opiera się na tych 20 cyklach? Bo to strasznie krótki test. Tak jak już wyżej napisałem, można sobie dowolnie ustawić ilość powtórzeń testu, ew. można ustawić czas jego trwania, podając go w minutach. Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez metal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldomor Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) @metal a mylisz, że po 20 powtórzeniach osiągnę już maks temperatury? Czy jest szansa, że przy np 100 sesjach będą wyższe? Nie mogę teraz tego sprawdzić, bo jestem 700km od mojego kompa, flatego też zawracam Ci głowę takimi pytaniami ;) BTW/ Czemu dawałeś zużycie połowy ramu? Czy możliwe jest, że przy niestabilnym 4,5 temperatury wyjdą wyższe niż w przypadku hipotetycznie stabilnego 4,4? ;) Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez goldomor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 @metala mylisz, że po 20 powtórzeniach osiągnę już maks temperatury? Czy jest szansa, że przy np 100 sesjach będą wyższe? Już po pierwszym powtórzeniu temperatury będą oscylować w okolicy maxymalnych, do 5 powtórzeń temp. powinny osiągnąć skrajną wartość, a dalej... to już zależy od wentylacji obudowy : ) @metalNie mogę teraz tego sprawdzić, bo jestem 700km od mojego kompa, flatego też zawracam Ci głowę takimi pytaniami ;) Spoooko :cool: BTW/ Czemu dawałeś zużycie połowy ramu? Hmmm... bo tak... jest najrozsądniej? W sumie, tak właściwie to nie jest połowa... LinX korzysta z aktualnie dostępnej pamięci w systemie, teraz np. u mnie to ok. 2800MB, więc 2048 jest imho rozsądna wartością, no i nie zamuli na całkiem kompa jak będzie sobie coś tam porabiać przy puszczonym teście, zresztą do testowania ramu, fizycznej pamięci ram, masz MemTest86+ (odpalany z bootowalnego pen'a usb, czy płyty cd/dvd, ew. dyskietki, jak masz :wink:) Czy możliwe jest, że przy niestabilnym 4,5 temperatury wyjdą wyższe niż w przypadku hipotetycznie stabilnego 4,4? ;) Oczywiście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldomor Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 (edytowane) Ok, za tydzień wracam i walnę jeszcze jakiś teścik w linx. Ogólnie pytałem o temperatury, bo na konkurencyjnym forum wiele osób chwali się temperaturami nie większymi niż 60 w stresie, co wzbudziło mój niepokój. Ogólnie mam chyba słabą sztukę, bo na offsecie max to 4,4. Czy fixed mode jest niebezpieczny dla cpu? Obniża jego żywotność? Czy to tylko kwestia oszczędzania energii? Bo na fixed mam stabilne 4,5,GHz przy stałym napięciu 1,320. Może gdybym podwyższył ciut w fixed to doszłoby do 4,6/7... Nie wiem tylko czy stale napięcie z przedziału 1,32-1,4 nie będzie niszczyło sprzętu. Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez goldomor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Ok, za tydzień wracam (...) Jak miło... Za 12h skończy się ZKU, za 14 dni ZPP. Może wtedy trafi żeby nie napieprzać tematu za tematem jak są zbiorcze wątki. oet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...