Gosu Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Tak jak w temacie, UPS przełącza się co chwilę na baterię mimo tego że jest podłączony do prądu. Wygląda to tak -pracuje, pracuje no i na sekundę się przełącza po czym znowu zasila się z gniazdka - odstępy czasowe są nieregularne, jednak średnio co 2-3y minuty. Problem wcześniej nie występował, dopiero około godziny temu zaczęło się to dziać. Mam go od około 9u miesięcy ( kupowany od kolegi jaki użył go kilka razy a potem nie był mu potrzebny) akumulatory były w nim wymieniane i kalibrowane. W czym może być problem? Czy to coś z upsem czym może reaguje tak bo coś jest nie tak z zasilaniem z gniazdka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) tez tak miałem i jest to normalne ( klikniecie przekaznikami ) i zdarzało się to o róznych porach dnia i nocy. Tak elektronika UPSa wyczuwa spadki napięć ( bodajrze ponizej 190V przełacza sie na baterie ) a czas potrzebny do reakcji 10ms wiec naprawde mało...tu nie zauwarzysz spadku napiecia ( np przygasniecia zarówki ) UPS tak... Elektronek : powiadasz że masz UPS-a opartego o elektronike ? Hmmm brzmi to grożnie :D :D Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 OK, dzięki wielkie :) Faktycznie coś nie tak było z napięciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) Może być też w drugą stronę. Mam podrasowanego UPS opartego o elektronikę EDIT: Ever MP700 i niedawno też zaczął mi pstrykać... niemal codziennie koło 5 rano. Okazało się, że o tej godzinie elektrowni puszcza trochę za wysokie napięcie. Wystarczyło zidentyfikować odpowiedni potencjometr, delikatnie podkręcić i już przestał traktować 248V jako przepięcie :rolleyes: Rano mało ludzi korzystało i mieli nadmiary :lol2: Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...